Wenamon beszélgető magazin: dr. Fóthi Erzsébettel

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2011, Augusztus 26

Fáraók földjén

Wenamon beszélgető rovat / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2011 augusztus 26.
 
A műsor témája
Vendégünk: dr. Fóthi Erzsébet anthropológus (Magyar Természettudományi Múzeum) egyiptomi múmiák vizsgálata
 
Röviden az elhangzottakból
A Múmiák Tesközelben címen rendezett kiállításon a történeti antropológiai vizsgálatokat dr. Fóthi Erzsébet végezte, aki a kiállításon elmondta nekünk az eddigi eredményeket.
 
A bejárattól jobbra egy gracilis, alacsony múmiát lehet látni teljesen a pólyába tekerve. A CT felvételek segítségével megállapítható, hogy egy felnőtt nő maradványaiból állították össze, sok helyen kifejezetten vastag pólyával létrehozva a megszokott emberi alakot. Ezt Rer csontjainak az állapota tette szükségessé. Azok ugyanis teljesen összetörtek és keveredtek, az anatómiai rend csak a hosszúcsontoknál maradt meg. A pólya fejtetőn észlelt egyenetlenségei szokatlanok voltak. Most kiderült, hogy az agykoponya ott olyannyira összetörött, hogy a mumifikálásnál is rajta keresztül távolították el az agyvelőt.
 
A másik teljesen bepólyált múmia Hortesznaht földi maradványa. A CT felvételek kimutatták, hogy csontjai teljesen épek, sőt mellkasában három, medence üregében egy cilinderszerűen összesodort csomagban visszahelyezték szintén mumifikált belső szerveit is. Az egyik mellkasi csomag a röntgenfelvételeken pöttyös volt – a biopsziával vett minta mikroszkópos vizsgálatával megállapítást nyert, hogy a pöttyök gyantacseppeket jelentenek. Feltehetően ugyanaz a gyanta, mely egészen megkeményedve néhol a teljes testüreget kitölti, és kívülről a múmia felületét lezárja. Itt a levegő hatására megfeketedett. Eredetvizsgálata még folyik. Egyedül ebben a múmiában sikerült megtalálni a szív hártyaszerűvé zsugorodott izomkötegét.
 
A Blikkben megjelent névadó pályázat nyertes elnevezése alapján immár Geru „a hallgatag” névre keresztelt múmiának az arcát valamikor a múlt században éles szerszámmal kicsomagolták. Látszik, hogy egészen megsötétedett rajta a gyanta. További vizsgálatok alapján lehet azonban csak eldönteni hogy ez megegyezik-e a CT-én a koponyaüregben és mellkasban észlelt habos anyaggal, melyből a mintavétel után derült ki, hogy a fehér, barna és fekete különböző árnyalataiban játszó szerves anyag keverék, feltehetően valamilyen gyanta. A 35-40 éves férfi pólyálási technikája is érdekes. Alig 10 párhuzama ismert overallszerű ruhájának, mely két téglalap alakú lepelből áll. Ezeket középen összesimították, a lábaknál a combok alá csúsztatták, és a nemi szerv köré még egy vöröses csíkot is tekertek. Szintén vékony csíkokkal pólyálták be egyesével a kéz és lábujjait, és a röntgen képek alapján megállapitható, hogy a bőrizmai alá jellemzően textilréteget töltöttek. A külső textilanyag is néhol vastagabb. A vádlinál kifejezetten alakformáló jelleget ölt. Textiles technikai elem még, hogy a szem és orrüregeket tamponnal töltötték ki. Látszik, hogy a 30-40 éves férfi életében bajuszt és szakállt viselt. Fogai épek, bár kopottak, és alig hiányzik közülük néhány.
 
A teljesen „kibontott” múmia hengeresen megformázott belső szervi csomagjai közül csak a has belső falához tapadót hagyták bent azok, akik a mumifikálás számára készített nyíláson keresztül valamikor megpróbálták kiüríteni, feltehetően kincset keresve. A rongálásnak máshol is maradtak nyomai. A bal comb törésénél így vált nyilvánvalóvá, hogy a röntgen képen jelentkező hosszú csontok és bőr / izom közötti töltőanyag valamilyen gyantaféleség. A csontok és fogak alapján pedig nem csak az állapítható meg, hogy 20-30 év közötti fiatalemberről van itt szó, hanem az is, hogy kellő mennyiségű élelmet kapott egész életében, és hosszantartó láza vagy komolyabb betegsége sem lehetett. Tökéletes állapotú, lekerekített körmei elárulják, hogy ápolásukhoz a manikűrözés is hozzátartozott. Elszíneződésük oka egyelőre még tisztázatlan, ahogy a haj vörösesbarna színe is további vizsgálatokat igényel. Ezt egyébként iszapos anyaggal borították. Az ismeretlen férfi testét is kívül-belül vékony gyantaréteggel vonták be, és hasüregének behorpadását textil kitöltéssel kívánták megelőzni. Kb. 170 cm magas, harmonikus testfelépítésű, nyurga férfi volt.
 
Az eddigi eredményeket összegezve elmondhatjuk, hogy mindegyik múmiát a Ptolemaiosz korban igényes, az előkelőket megillető mumifikálási eljárással hozták létre. Eljárás technikai érdekesség, hogy a csontok fölé, és az összeszáradt bőr és izom közé vékony réteg töltőanyagot helyeztek, hogy az életszerű hatást megőrizzék. Mindegyik személy a jellegzetes egyiptomi, gracilis mediterrán típushoz tartozó felnőtt volt. A csontok alapján egészségesnek tűnnek, csak Rer csontjainál tapasztalható elváltozás, mely azonban a halál okával is kapcsolatban állhat. A többieknél gyorsan lezajló fertőzésre lehet leginkább gyanakodni. A gyanú igazolásához vagy pontosításhoz azonban szövettani vizsgálatokra van szükség.
 
 
 
Szerkesztő: dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Titanilla