Sokszínű ÉLET / Magyar Természettudományos Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Március 7

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 március 7.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain, Magyar Természettudományos Múzeum
 
 
A műsor vendégei:
Bajzáth Judit,  főigazgató-helyettes
Medzihradszky Zsófia, Ismeretterjesztési Tudásközpont igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4)
 „Bartók Szegeden” – 2011. február 24 - 2011. március 31.
A kiállítás elsősorban a 130 éve született híres komponista és virtuóz zongoraművész életének Szegeden töltött időszakát mutatja be fotók, kéziratok, kották és más relikviák segítségével. A 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője egyúttal  zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára is volt. Budapest és Pozsony után Szegeden fordult meg a legtöbbször. Bartók első szegedi útját édesanyja készítette elő 1906-ban. Utoljára 1939. őszén a második világháború kirobbanása után koncertezett itt, a Tisza-szállóban Zathureczky Ede hegedűművésszel.  
 
Szeged, Fekete ház/Móra Ferenc Múzeum (Szeged, Somogyi u. 13.)
Szép könyvek 2011. február 26 - 2011 március 31
A tárlat anyagát Dr. Szabó Pál gyűjtő kölcsönözte. A főleg imádságos könyvekből álló kollekció között a nyomtatott példányokat kézzel írott könyvek egészítik ki.
A Házban csillagászati és divattörténeti kiállítás is látható.
 
Vác, Görög Templom Kiállítóhely (Tragor Ignác Múzeum, Március 15. tér 19.)
 „Tetőtől talpig”. 18. századi viseletek restaurálása 2011. március  6. - 2011. március 30.
A  kamarakiállítás a „Memento Mori” című állandó kiállításhoz kapcsolódik, a váci Fehérek temploma kriptafeltárásából  származó, és az utóbbi években restaurált tárgyakat mutatja be.  A kiállítótérben a gyermekek számára „Folt hátán folt” címmel múzeumpedagógiai műhely nyílik.
 
Győr, Napóleon Ház (Városi Művészeti Múzeum, Király u. 4..)  
Térhajlatok – Góra Orsolya, Székely Annamária és Zsemlye Ildikó képzőművészek tárlata 2011. március  5. - 2011. május 8.
A kortárs magyar festészet és szobrászat elismert alkotói különböző technikai megoldásokkal a gondolat ábrázolásának értelmét kutatják változatos a változatos anyagok, terek, idők, színek és formák segítségével.
 
Gyõr, Borsos Miklós Múzeum (Városi Művészeti Múzeum, Apor Vilmos püspök tere 2.)
Herbárium – virágok képekben - Klasszikus mesterek és kortárs művészek virágábrázolásai 2011. március 4. - 2011. április 30.
A Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeuma rendhagyó „képzőművészeti herbáriumot” mutat be klasszikus mesterek és kortárs művészek alkotásaiból. Cziráki Lajos, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Kmetty János, Kupai Éva, Kutsai Edit és Róbert Vanda akotásai láthatók, köztük számos tanulmányrajz és csendélet. Művészi herbáriumot alkotnak, nem a tudományos értelemben vett préseléssel, szárítással készített növénygyűjteményt.
 
Budapest , Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.)
Folyamút Indiában. Šwierkiewicz Róbert festőművész kiállítása 2011. március 4. - 2011. május 2.
A művész három indiai útja során hónapokat töltött az indiai emberek társaságában. Nagy hatással volt rá különleges kapcsolatuk a természettel, a vízzel, a földdel, a nappal. Mély benyomást gyakorolt rá az ősi upanisadok, titkos bölcseleti tanítások világa, Srí Ramana Maharsi, Mahatma Gandhi és Buddha gondolatai. Folyamútkönyv és Lélekvándorlás című sorozatainak 156 képet, valamint 4 db nagyméretű könyvbe kötött Ganga című grafikáit mutatja be. Az erőteljes színek, mozgalmasság és szokatlan formavilág mellett egyes képeknél a különleges technika – vízzel, iszappal kezelt, újrafestett, szövegekkel teleírt, nap melegével szárított képek – jellemzik. Tartalmukban a hindu mítoszok, rítusok ősi világának, a létezés megélésének és folyamatos változásának sajátos képi értelmezései, vizuális transzformációi.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila u. 93.)
Ferenczi Judit festőművész kiállítása 2011. március 4.- 2011. március 31.
A budapesti születésű művész korán kapcsolatba került a festészettel, fiatalon a Ferenczy István Kört, majd Varga Nándor Lajos főiskolai tanár műtermét látogatta. Kreativitását aranyművesként, majd lakberendezőként is kamatoztatta. A festés meghatározóan fontossá vált életében. Mostanra a letisztult formák és a visszafogottabb színek jellemzik.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila u. 93.)
A varázslatos „vizes erdő” és lakói - Bércesi Ilona kiállítása 2011. március 2. - 2011. március 31.
A siklósi születésű keramikus fitalaon kezett rajzolni. A középiskola után a herendi porcelángyárban dolgozott porcelánfestőként, majd színházi figurákat, babákat készített. Budapesten a Dési Huber rajzkört látogatta, és az Iparművészeti Főiskolára járt. Kezdetben porcelánfestésből élt, majd felfedezte az agyagot, mint a számára legmegfelelőbb művészi kifejezési eszközt. Belső világát, érzéseit jól mutatja a számos egyéni és csoportos kiállításon bemutatott munkája. Kétszer az Országos Karikatúra pályázaton is elimerést nyert velük. Mostani tárlata egy gyermekkori emlékére épül. A vizes erdőben átélt élmények, kalandok ihlették alakjait sőt, portréit is. Festményein kedves erdei lények és képzeletbeli  alakok szerepelnek.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria – MMG (Akácfa u. 20)
Dóró Sándor–Taskovics Éva–Tomsó Judit: KLEX 2011. március 9 - 2011. április 1.
A munkák közös nevezője a Rorschach teszt, illetve mindaz a gondolati tartomány, ami körülötte van, ami szerint működtethetjük magunkban az alkotói folyamatot. A a fő és egyben közös irányt az irányítottság, a véletlen, az öntudatlan, a tudattalan motívumok, az asszociációk és azok a jelenségek adják. A teszt képei, mint vizuális – és most már, az internetnek köszönhetően eléggé közismert – jelek is kiindulási alapul szolgálnak, nem pusztán képi elemként, hanem mint példa a kvázi egzakt vizuális dekódolásra. Hárman, háromféle alapanyaggal és technikával egy közös virtuális, asszociációs „mezőt” hoznak létre, és ez képezi a kapcsolatot az alkotások között. A csoportosítás tartalmi rokonság szerint történt.
 
Budapest, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Komor Marcell u. 1.) 
Valami változás. Új szerzemények 2009-2011 2011. március 4. - 2011. május 15.
Baranyay András, Csörgő Attila, Gerber Pál, Hajas Tibor, Kele Judit, Keserü Ilona, Kis Varsó / Little Warsaw, Kovách Gergő, Zofia Kulik / KwieKulik, Maurer Dóra, Matthias Megyeri, Ciprian Mureşan, Nádler István, Németh Ilona, Pauer Gyula, Rónai Péter, Kateřina ©eda, Szabó Ágnes, Tehnica Schweiz, Tót Endre, Mona Vătămanu és Florin Tudor, Várnai Gyula, Waliczky Tamás alkotásaival a Múzeum legújabb szerzeményeit mutatja be. Többségük a közép-kelet európai közelmúlt, illetve változó jelen szövetébe ágyazódik, ahol folyamatosan és élesen vetődnek fel a művészi forma és egzisztencia, a történelmileg meghatározott művészi produktum kérdései.
 
Budapest, Klébelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Bartók háza – Bartók világa. Fotókiállítás Bartók Béla születésének 130. évfordulójára 2011. február 23. - 2011. március 20.
A világhírű zeneszerző hagyatékát, emlékházának személyes tárgyait fényképek segítségével idézik meg a tárlaton, megemlékezve Bartók Béla életére, munkásságára és az általa képviselt szellemre, szellemi örökségre.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
54 év Dixie-országban – a Benkó Dixieland Band történetét bemutató kiállítás 2011. március 4. - 2011. március 20.
A magyar jazz zene világhírű együttese 54 éves fennállása alatt a világ szinte minden táján zenélt, hatalmas elismerést és sok rajongót szerzett magának. Történetüket most ezen a tárlaton fényképek, hangszerek, plakátok és személyes tárgyak, díjak segítségével idézik fel a rendezők. Oklevelek sorozata is látható, közöttük Ronald Reagen és George W. Bush amerikai elnökök kitüntető elismerése. A játékos kedvű látogatók pedig komputerek segítségével Louis Armstrongként is mozoghatnak a színpadon, vagy számokat keverhetnek, mint egy hangmérnök, de fényképezkedhetnek is Vajda Sándor nagybőgőssel, és vasárnaponként részt vehetnek a zenekar kis koncertjén.
 
Szentendrei Képtár és Kamaraterem (Ferenczy Múzeum, Fõ tér 2-5.)
Akkor és most. Magyarok Margatban. A szíriai-magyar kutatások legújabb eredményei Margat várában 2011. március 4. - 2011. március 27.
Margat 5,2 hektáros területével az egyik legnagyobb vár a Szentföldön. A 11. században indított keresztes hadjáratok során építették, és az európai kulturális örökség részét képezi. 1218-ban II. András király, aki 1218-ban a johannita lovagrendnek ebben a várában szállt meg, sójövedelmeiből évi 100 márkát rendelt fenntartására, mleyet 1285-ig folyósítottak is. Kutatását 2006-ban tette lehetővé a szíriai kormány. Azóta folytat itt a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió feltárásokat. Kiásták a vár teljesen elpusztult nagytermét, és digitális rekonstrukció is készült róla, és felfedezték a világ legnagyobb keresztes freskóciklusát. A misszió céljaik között az is szerepel, hogy az erőd felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. A kiállításon számos tabló mutatja be a kutatók munkájának eredményeit, valamint több tárgy másolata is megtekinthető. A legkülönösebb a gránátalma formájú kerámia kézigránát, amely a XIII. századi keresztes háborúkban harci eszköz, gyújtószerszám volt. Emellett szerepelnek a tárlaton színes mázas kerámiaedények, tálak, játékkocka, a középkori várról készült két fa makett és bemutatnak egy számítógépes animációs filmet a vár rekonstrukciójáról.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.)
 „…mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta…” - Az Országos Idegennyelvű Könyvtár női zeneszerzők tiszteletére rendezett kiállítása 2011. március 3. - 2011. március 31.
A könyvtár saját dokumentumaiból összeállított tárlaton arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a múltban a nők képzését zenei téren is elhanyagolták, mivel úgy vélték, hogy nincs meg az alkotáshoz szükséges képességük. Ennek eredményeként a 18-19. században a házi muzsikálás határait valóban kevesen lépték túl. Érdemes azonban ezen kevesekre odafigyelni, hiszen valóban jelentősek, és személyiségük is érdekes.
 
Győr, Xantus János Múzeum (Széchenyi tér 5.)
Szántó Pál és Iványi Katalin hagyatéki kiállítása 2011. március 3. -tól
A tárlaton férj és feleség alkotásai kerültek közös bemutatásra: Szántó Pálnak 5 kompozíciója, Iványi Katalinnak 20 grafikai munkája. A művek 2010-ben Iványi Katalin végakaratának megfelelően kerültek a Múzeum képzőművészeti gyűjteményébe.
A művésznő 1924-ben született Békéscsabán. Aprólékos, türelmes és szorgos munkával alakította ki egyéni stílusjegyeket viselő festészetét és grafikai művészetét, melyre jellemző az irodalmi vagy zenei ihletés. Szürreális formanyelv, visszafogott színvilág, halktónusú festmények jellemzik. Rajzai múltidőző, nosztalgikus hangulatúak, mégis közelebb állnak a valósághoz. Szántó Pál 1911-ben Győrben született. Tehetsége a zene és az ábrázoló művészet területén már fiatal korában megmutatkozott. A két világháború között elsősorban reklámgrafikával és illusztrálással foglalkozott, melyekben másik nagy szerelme, a zene is szerepet kapott: kiemelkednek a Wagner operákhoz és a perzsa Sahname eposzhoz készített illusztrációk. Gondolatébresztő témájú és finom festői eszközökkel kivitelezett tempera és olaj festményeit, szellemes, igényes kollázsait inkább csak magának készítette. Többsége 1989. április 12-én bekövetkezett halála után vált ismertté.
 
Leányfalu, Faluház és Könyvtár – Leányfalu (Móricz Zsigmond út 124.)
Örök-ifjú víg élet, a szép fehér művészet. VINCZEMILL (Vincze László és Fiai) Papírmerítő és könyvkötő műhely kiállítása 2011. február 26. - 2011. március 24.
A tárlaton képekkel és magyaráztokkal bemutatva végig lehet kísérni a merített papír előállításának a történetét, tablókon mutatják be a különböző eszközöket és típusokat, közben könyvek és mintadarabok és oklevelek teszik szemléletessé a munkát. Hasonlóan épül fel a könyvkötészeti rész, ahol többet között különböző technikájú és méretű bőrkötések sora is látható. , folyamatok bemutatása előre bejelenkezéssel megnézhető. Kánádi Sándor könyvei, bőrkötések kicsik-nagyok. Bejelentkezéssel ki is lehet próbálni a papírmerítést Vincze László és műhelye segítségével.
 
Budapest, Bánki Donát Galéria - Universitas - Art Industriel (Népszínház u. 8.)
Modern magyar művészet és ipari kultúra nemzetközi kontextusban 2011. február 28. - tól
Az első TUDOMÁNY és MŰVÉSZET Galériát felavató kiállításán számos kortárs magyar és külföldi művész alkotása tekinthető meg az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara Bánki Donát Galériájában. Mint a megnyitón elhangzott, az a művészetből kisugárzó látásmód hatással van a műszaki értelmiség gondolkodására és a mérnöki képzés és a formatervezés gyakorlata jól ötvözhető. Ezt segíti elő a jelen kiállítás is. A tárlaton világhírű európai és latin-amerikai művészek mellett magyar kortársművészek is szerepelnek: ( Ézsiás István, a Kossuth-díjas Bak Imre, Fajó János, Hencze Tamás A. Tóth Sándor).  
 
Budapest, Terror Háza Múzeum (Andrássy út 60.) 
„Magyar voltál, ezért!” (Márai Sándor) - Magyar Tragédia Délvidék 1944-1945 2011. február 22. - 2011 december.
A kiállítás egy 5 részes sorozat utolsó részeként az elhallgatott magyar tragédiákra hívja fel a figyelmet. A jugoszláv kommunista diktatúra által 1944-45-ben véghezvitt délvidéki vérengzésről szól, melyről mind ez idáig nem szólnak a tankönyvek, a felelősök nincsenek megnevezve, és a kb. 20ezer halálos magyar áldozatról sem emlékeztek meg. A kiállítás kurátora, Stella Szonja a 2009-ben kezdődött a feltárás eredményeit mutatja be, és a 60 évig eltitkolt népirtás áldozatainak állít emléket. 
 
Paksi Képtár (Tolnai út 2.) www.paksikeptar.hu/
Mintamondatok. Hartmut Böhm és Haász István kiállítása 2011. február 26. - 2011. április 24.
A konstruktivizmus irányzatának két kiemelkedő alkotója, a magyar Haász István és német kollégájának nagyméretű objektjei és képei láthatók a tárlaton. Mindkét alkotóra műveire jellemző a geometriai szerkesztettségű szemlélet, a matematikai elvek alkalmazása elsősorban vágott plexi és karcolt lemezek segítségével.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum, Budapest (Üllői út 33-37.)
A Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása 2011. február 24. - 2011. április 3.
Az idén hatodik alkalommal nyílt a magyar design fiatal alkotóinak ad bemutatkozási lehetőséget. A legkiemelkedőbb technológiai újdonságok figyelembe vételével átértelmezett hagyományos és újszerű tárgyhasználati formák jelennek meg műveiken. A tárlat lefedi a hazai fiatal iparművészet centrumát, lehetőséget kínál a kézművesség és a design összevetésére, bemutatva, hogy az iparművészet két fő ága, habár technikai szinten meglehetősen különbözik, mégis képes egymást inspiráló, kiegészítő alkotásokat létrehozni.
 
Sárospatak, Rákóczi Múzeuma (Szent Erzsébet út 19.)
Hemzőváros. Hemző Károly fotóművész kiállítása 2011. február 24. - 2011. május 1.
A Nemzeti Múzeumban korábban látott tárlat a fotóművész alkotásainak egy átfogó válogatása, mely vándorkiállítás formájában érkezett Sárospatakra. Ld. 2010 szeptember 27 és november 8. adásunk ismertetőit. 
 
Pásztói Múzeum (Múzeum tér 5)
Schrammel Imre keramikusművész kiállítása 2011. február 24. - 2011. március 31.
A számos hazai és nemzetközi kiállításon magas díjakat nyert művész, aki alkotó tevékenysége mellett az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetett, a dísztágyak formai megújulásánka lehetősgeit kereste, így az 1960-as években lopótök, csepp és más természeti formákból tervezett porcelánedényeket, majd a természeti törvények hatását az agyagra gyakorolt hatása izgatta, így fémekkel kevert samott tárgyakat alkotott. E korszakának fő műve a váci Művelődési Ház 1976-os hatalmas samottreliefje. A 70-es évek közepétől porcelánkísérleteket folytat a fémszállal és lövéssel deformált formákkal, majd a mulandóság dimenzióját kutatja, 80-as évek elején üreges belsejű agyagfigurákat mintáz, és az összenyomás hatásaival kísérletezik, 1995-1998 között megalkotja karnevál sorozatát Herend régi mintakincse szürreális felhasználásával, majd természetelvű kerámiaszobrászatra tér át, ahol érinti korábban a nonfiguratív, majd a figurális-posztmodern áramlatokat is. Nemcsak műveivel, de elméleti, szimpóziumvezetői munkásságával, technikai találmányaival is egyik megújítója az ezredvég magyar kerámiaművészetének.
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
XII. Alpok–Adria Intergraf Biennálé · Rassegna internazionale „Carta colore” - nemzetközi képzőművészeti kiállítás 2011. február 24. - 2011. március 26.
A tárlaton friuli, szlovén, magyar, stájer és burgenlandi művészek, köztük kezdők is, állítanak ki elsősorban kísérleti grafikákat. Az Alpok-Adria közösség 1978-as alapítását követően az udinei CFAP (Centro Friulano Arti PLastiche) azon fáradozik, hogy régiókat összefogó kulturális együttműködést hozzon létre. A 80-as években Vittorio Marangone és Giordano Merlo ötlete alapján létrehozták az említett grafikai biennálét. A magyarországi régió alkotói a kezdetektől fogva szereplői e nemzetközi tárlatnak, melynek első helyszíne Udine volt.  Ez az első alkalom, hogy Szombathelyen is bemutatkozik a Biennálé.
 
Debrecen, Aula Galéria - Debreceni Egyetem (Kassai út 26.) -
Krinolin és pléhgallér - régifotó-kiállítás 2011. február 19. - 2011. április 10.
A kiállítás anyagát Grégász Miklós és Mihucz Péter gyűjtők, az egyetemi könyvtár munkatársai bocsátották az Egyetem rendelkezésére.
 
Százhalombatta, „Mátrica” Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.)
Egyre több fényt! 2011. március 11. - 2011. május 15.
A tárlat a világítóeszközök hazai történetének egy-egy szakaszát mutatja be az őskortól napjainkig: mécsesek, lámpák, izzók, hordozható fényforrások és érdekes egyedi tárgyak láthatók benne. Az utca emberének a szerepére is fel kívánja azonban hívni a figyelmet. A kiállítás ugyanis jól szemlélteti az elektromosság mindennapjainkat behálózó jelenlétét a világítás, fűtés, háztartási berendezések sőt a számítógép formájában is. Mindezek létrehozásához pedig a Föld lassan képződő, fosszilis energiaforrásaira van szükség, melyek gazdaságos kihasználása és az előállításukkor keletkező anyagok romboló hatása a környezettudatos felhasználást is szükségessé teszi. Ebben segítenek a megújuló energiaforrások. Ezen elvek és lehetőségek figyelembe vételével adhatunk utódainknak "egyre több fényt!" A vándorkiállítás további állomásai a Paksi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum lesznek.  
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.)
Hivatása: Kézilabdázó. Veszprémi kézilabda-történet 2011. február 22. - 2011. május 29.
A veszprémi kézilabdázás 60 évét öleli fel a tárlat, mely idő alatt a férfi csapat európai hírnevet szerzett, de az utóbbi időben a női csapat is az élvonalba került. A sporttörténeti kiállítás a múlt és a jelen feltárásához az elődök tablóit, érmeit, mezeit, plakátokat és régi képeket, tárgyakat mutat be. A tárlat interaktív részen kapura dobhatnak a látogatók, mérhető a súlypontemelkedés, 2 TV készüléken a 30-as évek archív felvételei nézhetők meg. A tárlat egyúttal korrajz, divat- és társadalomtörténet is, hiszen a régi felvételekből és az egykori játékosok elbeszéléseiből kitűnik az elmúlt évtizedek mentalitás-, sport- és szurkolói kultúrájának változása. Mellette kamara-kiállítás nyílik a kiváló kapus, Dejan Perič festményeiből, hogy a sportolói léten túl „másik arca” is láthatóvá váljon.
 
Gödöllői Városi Múzeum (Szabadság tér 5.) 
Birodalmam alatt... (Gróf Grassalkovich Antal) - Gödöllő mezőváros élete a 18. században 2011. március 5. - 2011. október 2.
A család- és vagyonalapító gróf Grassalkovich Antal (1694-1771) Gödöllőnek 1748-ban vált egyedüli birtokosává. Gazdasági dominiumot alakított itt ki, kastély épített, és uradalma központjává tette a települést. Megszerezte számára a a vásártartási joggal együttjáró mezővárosi rangot (1763), az urbáriumban rögzítette az adózási feltételekkel. Besnyő búcsújáróhellyé válása még tovább emelte a példás vallási életet élő nagybirtokos tekintélyét. Az etnikailag és vallásilag homogén református magyar jobbágyok mellett otthonra lelt itt sok bevándorló szlovák, magyar és a katolikus német. A lakosság megsokszorozódásával új utcák, házakat épültek, köztéri szobrok, szökőkutak létesültek, és kőhidak ívelték át a Rákos patakot. Az uradalom modern gazdasági épületei pedig a nagybirtokos gazdasági növekedését mutatták. Erről, és ezek mai is érzékelhető hatásáról szól a kiállítás.
 
Blaskovich Múzeum (Múzeum út 13.)
                Tavaszi tárlat: Pillanatok (Tóth István fotóművész kiállítása) 2011. március 5 - 2011. május 8.
 A jelenkori hazai fotóművészet egyik legnagyobb egyénisége, aki még a Blaskovich fivéreket is lefényképezte, 88 évesen ma is él Cegléden. Fénnyel rajzolja csodálatos fekete fehér fényképeit, melyeket Európa s a világ legkiemelkedőbb múzeumaiban őriznek. A művészt 52 országban, több mint 2200 kiállításon bemutatott műveiért 328 nemzetközi díjjal jutalmazták. Talán a legjelentősebb Az Évszázad Kiváló Fotóművésze-díj (New York 1980), melyet a fotográfusok „Oscar-díja”- ként ismernek. Elsőként ő kapta meg. Előtte szeretne tisztelegni a tárlat a műveiből nyújtott ízelítővel.
 
 
Előzetes:
Százhalombatta, „Mátrica” Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.)
Ez van. 2011, karikatúra-kiállítás – 2011. március 15. - 2011. április 16.
 
II. Bemutatjuk

Sokszínű ÉLET. Felfedező úton Magyarország tájain – 2011 március 1-től, állandó kiállítás

A Múzeum 1996 óta látható állandó kiállításának egyik részét megújult formában és tudományos tartalommal nyitották nemrégiben meg. A Lovarda Galéria helyén hazánk természettudományi története kísérhető figyelemmel a földtörténeti koroktól egészen máig. A földtörténeti múlt bemutatása a Kárpát-medence egészét átfogja, annak egészen a kialakulásáig visszanyúlik. Olyan leletek is láthatóvá váltak, mint az ipolytarnóci lábnyomos kőzet, a rudabányai ősmajom-lelet, Gabi élethű rekonstrukciója, vagy a pleisztocén korból Samu élethű rekonstrukciója, egy mamut bébijével együtt, és más
állatok. Egy diorámában a vadászó Homo neanderthaelensis és a Homo sapiens is megjelenik. Hasonlóan épülnek fel a jégkorszaki állatok és növények bemutatói. A kiállítási mód a jelenkornál változik meg: itt már a jelenlegi ország területének különféle élőhelyei tanulmányozhatók. Az egész tárlatra jellemző az interaktív egységek gyakori használata, az érzékszervekre is épülő tapasztalati elemek beépítése. Jól szemlélteti hazánk természeti sokféleségét, biodiverzitását. Ennek sokszínű bemutatását pedig a Múzeumban az elmúlt 200 év alatt a gyűjtőmunkák során felhalmozódott anyag tette lehetővé. A látogatókat a kiállítási térben animátorok segítik, akik egyedi segítséget tudnak nyújtani minden egyes érdeklődőnek.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Ludovika tér 2-6) 
A tavalyi, és az idei év tevékenységét az új állandó kiállítás megnyitásáig jelentős mértékben annak tervezése, kivitelezése jelentette. A múzeum teljes kollektívájának komoly munkájával sikerült ezt a hatalmas mennyiségű anyagot a látogatók számára is élményt nyújtó módon, a legújabb tudományos eredmények beépítésével megjeleníteni. De már a folytatáson dolgoznak: természetismereti műhelyek kialakítása a következő célkitűzés, ahol iskolás és felnőtt csoportok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a tárgyakkal, és ismereteiket személyes élmények révén mélyíthetik el, valamint a megújuló állandó kiállítás másik része, ahol látható lesz az ásványok világa és a dinoszauruszok.
A gyűjtemény összességében majd 10 millió természeti tárgyat foglal magában, melyek az Ásvány- és Kőzettárban, az Őslénytárban, a Növény- és Állattárban, valamint az Embertani Tárban nyertek elhelyezést. A legrégebbi egység a kövek és ásványok tára. Maga a gyűjtemény is velük kezdődött, amikor 1803-ban Festetics Júlia gyűjteményét a Nemzeti Múzeumnak ajánlotta fel. A syépen gyarapodó, majd a 20. században már világhírű gyűjtemény azonban 1956-ban a tűz áldozata lett, így a jelenlegi gyűjtemény lényegében az utóbbi évtizedekben jött létre. Mégis számos, kiemelkedő példány található benne, elsősorban Semsei Antal és Arnóth József adományainak köszönhetően. A legfiatalabb tár 1945-ben alakult, az Embertani Gyűjtemény. Itt olyan különleges leleteket is őriznek, mint a subalyuki lelet együttes, egyiptomi múmiák, és legnagyobb büszkeségei a rudabányai holotípusok. A Növénytani Tár Európa harmadik legidősebb herbáriuma. Gyűjteményében megtalálható Kossuth Lajos, Kitaibel Pál és sok más magyar ember növénygyűjteményének darabjai. Történeti és ökológiai szempontból is kiemelkedik azonban egy herbárium, melynek minden egyes lapja olyan műgonddal készült mind a préselés, mind a dokumentáció szempontjából, hogy valódi műkincsnek tekinthető.

 

Ha kíváncsi vagy, a részletekre itt meghallgathatod!

 

 
Zenei betétek:
Kispál és borz: Eltalált állat
Belga, Fajok: növények
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.