A kémia ünnepe / Közlekedési Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Január 24

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 január 24.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk /Csuklósítás, A Kémia Ünnepe – Közlekedési Múzeum

A műsor vendégei:
Domonkos Csaba  műszaki muzeológus
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.
Japán. A karakterek birodalma – 2011. január 14 - 2011. február 14
Az elmúlt években világszerte rendkívül népszerűvé vált a japán szubkultúra két eleme, a manga és az anime. A kiállítás célja a japán képregény és rajzfilm világának minél szélesebb körű bemutatása. A karakterek a japán gyerekek és felnőttek számára a hétköznapi élet részévé váltak: láthatók a buszbérleteken, telefonokon, könyvborítókon, kabalafigurákon.
Ez a kiállítás „a japán ember és a karakterek” témáját feldolgozva nemcsak a népszerű japán karaktereket ismerteti, hanem foglalkozik a társadalomra tett hatásukkal, és felvillantja a mögöttük rejtőző japán cégeket, azok arculatát, és az általuk képviselt világot.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3) 
Szent Naum-ikonok a Móra-múzeumban – 2011. január 20. - 2011. március 20.
A tárlat Ohridi Szent Naum magyarországi kultuszát közel hetven szentábrázolással, ikonnal mutatja be. Naum, akit Rómában 868-ban szenteltek pappá, a 9. században folytatott térítő tevékenységet a korabeli Pannóniában, majd Metód halálát követően a keleti térnyeréstől idegenkedő német papság nyomására társaival együtt menekülni kényszerült. Rövid belgrádi tartózkodás után a bolgár cár, Borisz udvarában lelt menedékre. Itt nagy szerepet vállalt az óbolgár írásbeliség megteremtésében. Kultusza a középkorban az általa alapított ohridi monostor környékén virágzott. Kultuszát a Magyar Királyság területére a 18. században betelepülők hozták magukkal, és a 19. század elejéig virágzott nálunk. Személye példázza a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolódását régiónkban.  A 18. századi ikonok és metszetek mellett kortárs egyházművészek, ikonfestők alkotásai is megtekinthetők.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum, Kass Galéria (Vár u. 7.)  
Márffy Ödön kamaratárlat – 2011. január 21. - 2011. május 8.
 A Múzeum a saját tulajdonában lévő grafikák és litográfiákn kívül Márffy Ödön 1930-ban festett Cirkusz című képét is bemutatja. A művész Rippl-Rónai József tanácsára utazott 1902-ben Párizsba, ahol négy éven át az École des Beaux Arts növendéke volt. A párizsi évek életre szóló élményt jelentettek számára, mivel megismerkedett Cézanne és Matisse művészetével, de magánéletében is komoly változásokat hozott, hiszen barátságot kötött Ady Endrével, akinek özvegyét, Csinszkát, később feleségül vette, Fülep Lajossal, Czóbel Bélával és Gulácsy Lajossal. Műveit légies könnyedség és festőiség jellemzi. Kedvelt témái a vízparti lovas jelenetek, a cirkusz, a csendéletek és a finom, légies női portrék.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Magyar elsők 2011. január 20. - 2011. február 17.
A tárlat a magyar kultúra, technika- és művelődéstörténet kiemelkedő alkotóit, kezdeményezéseit mutatja be. A válogatásban szerepel az első magyar divatbemutató, az első magyar olimpiai bajnok, az első magyar szépségkirálynő, az első magyar régésznő, megtudhatjuk, mikor volt az első magyar autósvizsga, rendezték az első hazai futball-mérkőzést, alapították az első magyar iskolát, óvodát, közkönyvtárat …, de olyan témák is előkerülnke, mint Julianus barát útja, Hajós Alfréd és a futball kapcsolata, vagy a hazai léghajózás története.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4)
90 éve született Mészöly Miklós. Kamara-kiállítás a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjának tiszteletére – 2011. január 19. - 2011. január 26.
A hónap könyveként a könyvtár januárban Mészöly Miklós Családáradás című kötetét ajánlja. Ennek kiemelésére kis kiállítással emlékezik meg az író életéről, munkásságáról. 
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4)
„…a virágzásnak mellőzhetetlen föltétele”. Emlékek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara múltjábólvirtuális kiállítás
A Somogyi Könyvtár honlapján virtuális formában megtekinthető a szegedi iparkamara fönnállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás, mely a könyvtár aulájában január 12-ig volt látható. Évkönyveket, okleveleket, fotókat, cégjelzéses leveleket, és más bemutató anyagokat lehet megtekinteni.  
 
Békéscsaba, Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria (Andrássy út 37/43.)  
Kállai Júlia grafikusművész kiállítása – 2011. január 7. - 2011. február 9.
Kállai Júlia grafikusművész kiállítása a "Mindennapi élményünk a betű és a kép" gondolata köré rendeződött.
A betű és kép síkban és térben. A betű mint önálló grafikai elem, melyet a korszerű elvárásoknak megfelelve mind 3D-ben, mind pedig animációval megjelenítve kerülnek a tárlatlátogató közönség elé. Kállai Júlia az Iparművészeti Főiskola elvégzése után, 1971 óta dolgozik grafikusként. Korábban a Dürer és a Kner Nyomda grafikusaként csomagolóanyagokat, könyveket, plakátokat tervezett. Az utóbbi évtizedben pedagógusként a középfokú művészetoktatásban adja tovább tudását, tapasztalatait. A kiállítás egységei a négy évtizedes alkotópályát reprezentálják; a falakon sorakozó eredeti grafikák, a korábban megvalósult munkák nyomatai és a frissen készült plakátok bemutatásával. A tárlókban elhelyezett könyvek, katalógusok ízelítőt adnak Kállai Júlia grafikusművész sokoldalú tevékenységéről.
 
Százhalombatta, „Matrica” Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.) 
Kürtösi Brigitta – „Szimultán” – 2011. január 21 - 2011. február 27.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt kiállításon a százhalombattai „Matrica” Múzeumban Kürtösi Brigitta festő-restaurátor művészi tevékenységével mutatkozik be. A tárlatot tulajdonképpen egy képletes időutazásnak szánta az anyagok, alkotói módszerek és folyamatok között. Az alkotások között a kortárs képzőművészeti irányt képviselő darabok és a klasszikus technikák is megtalálhatók. „A képek szellemi eszenciák, kivetítései a jelenségek analitikus lebontásának, (differenciálás) és újra felépítésének (integrálás).”
 
Jászárokszállás, Petőfi Művelődési Ház
Téli tárlat. Magyar Ari festőművész kiállítása – 2011. január 20 - 2011. február 3.   
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett városi ünnepségen a művésznő festményeiből látható egy válogatás.  
 
Sárvár, Nádasdy Ferenc Múzeum (Várkerület 1.
"Mindkettő halkuló emlék már, de él és örökre fáj..." – 2010. december 17. - 2011. március 31.
A tárlat a Nádasdy család Lepsényben és Bakonynánán töltött időszakát dolgozza fel. A Magyar Királyság és Sárvár 16.-17. századi történetében meghatározó szerepet játszó Nádasdyak 1671-ben a családfő, gróf Nádasdy III. Ferenc országbíró kivégzésével történetük legnagyobb tragédiáját élték át. Szerteágazó tevékenységi körük egyik pillanatról a másikra megtorpant, és kemény küzdelemmel sikerült többüknek ismét az élvonalba jutnia. A személyes sorsokon keresztül a tárlat a családnak a nemzetközi és hazai politikában, kultúrában, gazdaságban játszott szerepét, újra felemelkedésének történetét a 20. század elejéig mutatja be dokumentumok, fotók, korabeli tárgyak és festmények segítségével, mint a Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma készítette családi portrék, Adam Emil három méteres, vadászjelenetet ábrázoló festménye.
 
Győr, Váczy Péter Gyűjtemény (Városi Művészeti Múzeum, Nefelejcs köz 3.)
Ország Lili emlékére. Válogatás a Vasilescu Gyűjteményből – 2011. január 20. - 2011. március 6.
Az Ország Lili (Ungvár, 1926. augusztus 8. - Budapest, 1978. október 7.) festő, grafikus, bábtervező alkotásaiból rendezett kiállításon a művész Vasilescu Gyűjteményben szereplő alkotásai láthatók. A gyűjtemény a 20. századi magyar képzőművészet alkotásait gyűjti, és 2006 óta folyamatosan működik a győri Zsinagógában. minthogy a gyűjtő a művésznő szinte minden korszakából vásárolt alkotásokat, a tárlaton teljes életpályáját át lehet tekinteni. Jól ismert labirintus-festményei mellett feltűnnek papír kollázsai, meseillusztrációi és az Állami Bábszínház tervezőjeként készített bábtervei is.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Pekáry István (1905-1981)  emlékkiállítás – 2011. január 17. - 2011. január 31.
A festő, grafikus, textiltervező emlékkiállításán bemutatott gobelinek közül egyik ay OMgK tulajdona, mely 1951-ben a földművelésügyi miniszter rendeletére létesült, és azóta gyűjti a mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti és elsődleges faipari, vízügyi, környezetvédelmi, valamint ezek határterületeinek szakkönyveit, folyóiratait, és egyéb fontos dokumentumait, adatbázisait.  Galériája és az Ujhelyi Imre terme azonban havonta más-más képzőművészeti kiállításnak ad otthont.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
40 év. Scherer József formatervező, egyetemi tanár életmű kiállítása – 2011. január 20 - 2011. február 13.
Scherer József szabadfoglalkozású tervezőként a design különböző területein tevékenykedett: csomagolás, műszer, fajáték, bútor, kiállítás-tervezés.1977 óta tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (volt Iparművészeti Egyetem), ahol jelenleg a jármű-formatervező szakirány vezetője. A Kultúrkúria kiállítótermeinek hármas osztatú tere lehetővé teszi, hogy a művész egy kiállító térben, mégis egymástól elkülönülve mutassa be az alkalmazott és autonóm művészeti tevékenységét.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Ed Templeton: The Cemetery of Reason – 2011. január 22 - március 20.
A profi gördeszkás, festő, fotós, videóművész, grafikus és szobrász Ed Templeton az utóbbi években Európába berobbanó alkotóknak különleges figurája. San Franciscó-i külvárosban nevelkedett, a sport, az értelmes időtöltés, a kreativitás hirdetője. A budapesti látogatása alkalmából rendezett tárlaton saját életéről „mesél”, családjáról, barátairól és mindazokról, akikkel profi gördeszkásként találkozik a városban és a versenyeken. Ez az önéletrajzi ihletettségű óriás-installáció mégis fontos szociális és társadalmi jelenségeket érint. A menyezettől a padlóig szőnyegszerűen felrakott fényképek, rajzok és festmények képi nyelve és szövegei még a legfiatalabbakat is megragadja, de a szex ill. az erre utaló magatartás ábrázolása miatt a látogatás csak 18 éven felülieknek ajánlott.
 
Budapest, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Komor Marcell u. 1.) - 
No men”s island / Határtalan sziget 2010. december 17 - 2011. március 6.
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.)
Taiwan calling / Tajvani kortárs képzőművészet. A Szabadság fantomja – 2010. december 17. - 2011. február 13.
ANational Taiwan Museum of Fine Arts, aLudwig Múzeum és a Műcsarnokegyüttműködésében megvalósult tárlat célja a kortárs tajvani művészet bemutatása, kulturális identitásának megismertetése, melyre közel 30, a második világháború után született művész munkásságán keresztül nyújt lehetőséget. Geopolitikai környezetéből adódóan a szigetország képzőművészeit jellemzően a nyelv, a pozíció, az identitás, a migráció, a globális és lokális gazdaság, valamint a tradíció jelen idejű kifejezésének lehetőségei foglalkoztatják. Mindez akarva-akaratlanul is rokonítható az utóbbi évtizedek Magyarországának európai helyzetkeresésével. A két nagyszabású és látványos válogatás törzsanyagát a közép- és fiatal generációs alkotók világlátását markánsan érzékeltető videók, installációk és fényképek alkotják.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 
Segélykiál(lí)tás. Vörösiszap-katasztrófa 2010. – 2010. december 16. - 2011. február 28.
 A Magyar Nemzeti Múzeumban tavaly nyilt jótékonysági kiállítás az MTI riportfotói, a katasztrófáról készült videoanyag, és a  devecseri Gárdonyi Géza Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola tanulóinak rajzait, a Devecserben begyűjtött védőruhákat, védőfelszereléseket mutatta be. Veszprémben új tartalmi egységekkel kibővítve látható: a Devecserben és Kolontáron gyűjtött tárgyi anyag és a helyszínen készített, a katasztrófa idején ott dolgozó, a helyreállítási munkákban és újjáépítésben szerepet vállaló szervezetek fotói is láthatók. Hogy a begyűjtött tárgyak, fotopozitívek, iratok, nyomtatványok az utókor számára mementóként megmaradhassanak, megkísérlik restaurálásukat olyan módon, hogy felületükön a "vörösiszap" szennyeződést rögzítsék, konzerválják, leporlását megakadályozzák – a restaurátorok a Devecser Önkormányzatának készletéből kapott teljes körű egyéni védőfelszerelésben dolgoznak.

 

 
Előzetes:
Budapest, Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár) 
Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe - 2011.  január 26. – 2011. augusztus 31.
A 9 uniós országban egy időben kerül bemutatásra kerülő kiállításokkal a múzeumok szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani, felhívni a figyelmet a nemzetek közötti különbségekre és hasonlóságokra, a változó divatirányzatokra és a fogyasztási szokások ránk, a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatására. A kiállítás-sorozat így az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól, a résztvevő országok egy-egy jellegzetes termékének a bemutatásával. Az Észt Nemzeti Múzeum / burgonya, Svéd Munkamúzeum / tej, dán Munkások Múzeuma / sertéshús, cseh Országos Mezőgazdasági Múzeum / sör, portugál Portimão-i Múzeum/ olívaolaj, Skót Halászati Múzeum / hal, Szlovén Műszaki Múzeum / méz, Werstas-i Finn Munkamúzeum / kenyér termékei mellett Magyarországot a búza képviseli, mint a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. Miért? A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafélék felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Két korszak határán - Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1796-1925) – 2011. január 28 - szeptember 18.
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum által összefogott kiállítás az iráni művészet Qádzsár (1796-1925) dinasztia uralma alatti korszakát mutatja be, amikor Irán elnyerte mai földrajzi kereteit, és a modern állami intézményrendszer és infrastruktúra alapjai megszilárdultak. A tárlaton a korszakban dolgozó fazekasok, ötvösök, festők, kalligráfusok, textilszövők, ékkőmetszők, vésnökök és fafaragók művei láthatók. Az évezredes hagyományok ekkor válaszúthoz érkeztek, új technikák jelentek meg, mint a fényképészet vagy a könyvnyomtatás, és az ipari tömegtermelés. A tárlaton a régi és új drámai összecsapásából megszületett új perzsa művészet alkotásai láthatók.
 
II. Bemutatjuk
 
A kémia Ünnepe – 2011. január 21 – 2012.
2011 a Kémia Nemzetközi Éve. Ehhez kapcsolódva a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egy teljesen felszerelt "Vegykonyha" megnyitásával programsorozatot indít, melynek neve a "Kémia Ünnepe". Itt a kiállított 19. századi labor és annak eredeti felszereléseivel szemben, amilyeneket akár Marie Curie is használhatott, egy olyan asztalt állítottak fel, amelyen minden csütörtökön és vasárnap különböző, egyszerűbb kémiai kísérleteket mutatnak be, és foglalkozásokat szerveznek a kémia mindennapi életünkben betöltött szerepének bemutatására.  
 
CSUKLÓSÍTÁS'50. Kiállítás a csuklós busz születéséről – 2010 november 4 - 2011. február 28.
50 éve készült el az első magyar csuklós busz. Európában másodikként fejlesztették ki. A tömegközlekedésbe mégis először nálunk használták őket a rendkívüli zsúfoltság csökkentésére. Előbb kiselejtezett IK 30-as buszokat alakítottak át pótkocsikká, de mivel azok nem voltak elég biztonságosak, az IKARUSZ buszok kicsik voltak, az Autóbusz Főműhelyt a Németországban kísérleti stádiumban levő csuklós buszok építésével bízták meg. Ezek Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla mérnök-triumvirátus elképzelései alapján teljesen "házi" kivitelben készültek: egy IK 60 és egy Tr 5 típusú autóbusz, illetve a Vörös Csillag Traktorgyár golyós-koszorús zsámolyának összeépítésével a Fővárosi Autóbusz Üzem Főműhelyében. A motort egy IK 620-as típusról "importálták". A tervezők a rajzasztali skicceket a Főműhely falára másolták, és a munkások ez alapján építették meg a buszt. A várható sorozatgyártás műhelyrajzait a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékének fiatal munkatársai és a hallgatók készítették a "falfirkák", mérnöki leírások és a kész alkatrészek alapján – az első busz elkészülte után. Az első csuklós busz 1960. november 5-én GA 12-00-ás rendszámmal állt forgalomba és akár 200 utast is szállíthatott. A kiállítás ezt a "házilagos" építést, a fejlesztés nehézségeit és a későbbi sikereket, a sorozatban gyártott csuklós IKARUS-buszokat idézi fel.  Mobiltelefonra letöltve meghallgatható az egykori alkotó-triumvirátus visszaemlékezése is a hazai csuklós busz születéséről.
 
A Hídember gépei 2011. január 23. - tól
A 19. század első felében, a „gépkorszak” kezdetén, amikor az első gőzgépek feltűntek, megjelent a gőzhajó, majd a gőzmozdony vontatta vasút, megépült a Lánchíd és termelni kezdtek az első gyárak. A kiállításon dokumentumok, köztük egy korabeli Duna térkép kíséretében sok apró tárgy mellett megnézhető, sőt ki is próbálható, milyen lehetett a Karolinán, az első magyar gőzhajón utazni, melyet 1817-ben Bernhard Antal kifejlesztett ki, és Bécs és Buda között közlekedett, mivel félmodelljét megépítették. Szintén kipróbálható a kontinens első közforgalmú vasútvonalát képező lóvontatású lebegővasút, mely a Keletitől Kőbányáig járt, ugyanis egy 8 méteres szakaszát rekonstruálták. A Bluetooth segítségével ingyenes tárlatvezetéssel látogatható a tárlat.
 
Makett gála – 2011. január 28. - 2011. február 28.
Pénteken nyílik egy új kiállítás, melyen eredeti járművek pontos másolatai lesznek kiállítva. Ezek fantasztikus hitelességgel állítanak elénk mindenfajta közlekedési eszközt hihetetlen mennyiségben. Mellettük látható lesz a modellezők alapkészlete, amelyre a különleges elemek ráépülnek.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.)
A Múzeum jelen formáját 2009-ben vette fel, amikor a Közlekedési Múzeumot a Műszaki Múzeummal összevonták. Így lett filiáléja a Műszaki Múzeum Tanulmányi Tára, vagy az Öntödei Múzeum. A Kereskedelmi Múzeum fő épületében a Városligeten több állandó kiállításnak is helyet ad. Ezek továbbra is a magyar közlekedéssel kapcsolatosak: a Vasúttörténeti kiállítás, Modellgyűjtemény, Hajózástörténeti kiállítás, Autós kiállítás, Motorkerékpártörténeti kiállítás, Repüléstörténeti kiállítás, Városi közlekedés kiállítás, Fogatolt jármű kiállítás, Kerékpár kiállítás és a Hírességek Csarnoka. Az időszakos kiállítások között azonban időről időre tudománytörténeti témák is előfordulnak. A gyűjtemény országos kiállítóhelyei még a Kossuth Múzeumhajó a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Földalatti vasút Múzeum a Deák téren, míg vidéken nagycenki a Vasútmúzeum, Kiskőrösön Közúti Múzeum, Parádon pedig a Kocsimúzeum tartozik hozzá.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 

 
 
Zenei betétek:  Belga, Kémia
Exotic, Trabant
Pór Péter, Fekete vonat
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.