Magyar Hadtörténet / Hadtörténeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Július 28

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 július 26.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / Hadtörténeti Múzeum, Bp.

  
A műsor vendégei:
Dr. Sallay Gergely, a HM HIM Hadtörténeti Múzeum osztályvezetője (igazgató-helyettese)
2001-ben történelem, 2002-ben angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanári oklevelet szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2004-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett új- és legújabb kori történeti muzeológusként. Doktori (PhD) diplomát a Debreceni Egyetemen szerzett 2009-ben. 2001 óta a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa: a Numizmatikai Gyűjtemény vezetője, osztályvezető, 2010. májustól igazgató-helyettes. Kutatási területei: magyar kitüntetés- és jelvénytörténet; külföldi-magyar kitüntetési kapcsolatok; magyar-japán katonadiplomáciai kapcsolatok. Számos szakpublikáció szerzője, több kiállítás rendezője, illetve társrendezője.
A Magyar Numizmatikai Társulat vezetőségi tagja, a brit Orders and Medals Research Society tagja.
 
Németh Csaba, múzeumpedagógus
Mint a múzeumpedagógia megszállottja, a tanítói diploma mellé 2005-ben megszerezte az ELTE múzeumpedagógia szakán a múzeumpedagógiai szakképesítést, és a Magyar Természettudományi Múzeumban helyezkedett el ezen a területen, 2008-tól pedig a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógiai tevékenységében vállalt aktív részvételt. Meggyőződése, hogy úgy tehető „élővé” egy-egy kiállító hely, ha azt élményszerűen, a szakmaiságnak megfelelve, a látogatót aktivizálva, a programokba bevonva mutatjuk be. „Van egy álmom! Olyan kiállításokat és múzeumi programokat szeretnék, amelyekben az érdeklődők kíváncsiságát felizgatva tovább gondolkodásra, elmélyülésre inspirálhatnék, minél több érzékszerv bevonásával.” - vallja.
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
                A 15 éves háború magyar és török hadviselete Somogyi Győző grafikái – 2010 július 17 – augusztus 29.
Győr, Xántus János Múzeum (Széchenyi tér 5.) 
A 16-17. század fordulóján (1591. aug.-1606. nov. 11.) zajlott a tizenötéves, vagy hosszú háború, amely a Habsburg és az Oszmán birodalom háborúja volt Magyarország teljes meghódításáért. Ennek a háborúnak fontos állomása volt, amikor a törökök elfoglalták Győr várát, illetve az 1598-as visszavívása Pálffy Miklós és Adolf Schwarzenberg vezetésével. A Vaskakas Ünnepi Játékokhoz kapcsolódó kiállítás a magyar és török katonák viseletének (ruházatának, fegyverzetének) grafikus bemutatása Somogyi Győző maximális korhűségre törekvő, a magyar történelem neves katonaszemélyiségeiről készített portréiból összeállított ikonosztázán.
 
Péreli Zsuzsa: Padlástörténelem - 2010. július 2. – 2010. szeptember 12.
Szentendre, Skanzen Galéria, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Sztaravodai út) 
A kiállított művekben az érzékeny, a válaszokat kereső művészt fedezzük fel. Legyenek azok, az őrségi falujárásoknak emléket állító kárpitok (Három testvér, Egy kercaszomori búcsú emlékére, Felsőszenterzsébeti üdvözlet), amelyekben az elmúlás, egy életmód, egy világlátás, vagy éppen egy konkrét parasztház elmúlásának háttere jelenik meg. A kiállítás egyik meghatározó, de Péreli életművében is középpontban álló alkotása az 1996-os Himnusz, amely nemcsak a nemzeti imádság sorait eleveníti meg, de saját életét és hitvallását is: hogy földi létünknek van, kell hogy legyen „felsőbbrendű értelme és perspektívája”.
 
Bartók és Kodály anno 1910 – 2010 június 3 – aug. 31.
MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma (Táncsics Mihály u. 7.) 
A századelő hangulatát idéző nagypolgári lét és a népi kultúra harmóniája érződik a két zenetudós életébe bepillantást nyújtó tárlaton – mely megismerkedésük évébe vezet vissza. Érdekes látványt nyújt például Kodály népi hímzéses terítővel fedett asztalán a Meisseni porcelán készlet, Sándor Emma selyemruhája, Kodály túracipője és jégcsákánya, háztartási naplójuk a vendégek neveivel ... A zeneszerzők mindennapi életét bemutató tárgyak jelentős része a Kodály-archívum anyagából származik, de a Gödöllői Városi Múzeum is hozzájárult a bemutatott emlékekhez.
 
 Egy modern klasszicista báró: Hatvany Ferenc - 2010. június 26. - 2010. október 1.
Hatvan, Hatvany Lajos Múzeum (Kossuth tér 11) 
A múzeum 40 éves évfordulója alkalmából rendezett tárlat a névadóról testvérének a kiállításával emlékezik meg. A francia klasszicista és impresszionista festészet bűvöletében élő, illetve Cézanne eredményeit magába olvasztó festő műveit a múzeum saját anyagán kívül a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött mintegy 40 festménnyel és grafikával mutatja be. 
 
Férfiak, nők, hazugságok – Marco Gerbi kiállítása - 2010. július 1. – 2010. július 31.
Budapest, Olasz Kulturális Intézet (Bródy Sándor u. 8) 
Az új művészeti realitások firenzei művészének művein érződik a Gruppo 70, Centro Techme és a Bauhaus hatása, de a közép-európai művészet is – 2000 óta a szlovák Alena Adamiková, Daniel Brumonvky és társaik alkotta csoportosulás tagja, és számos kiállítás résztvevője. Nevezetes kiállításait Olaszországon kívül Szlovákiában és Csehországban rendezték. Itt szimbolikus képei láthatók újságokból összeállított kollázsok formájában. Egyik sorozata az olasz csizma-térkép alakjához kapcsolódik.  
 
Helyünk a világban - a Somogyi-könyvtár könyveinek tükrében – 2010.06.14 – 2010.10.22
Szeged, Somogyi könyvtár (Dóm tér 1-4, bibliotéka aulája) 
A magyarság Európában elfoglalt helyét, történelmünk fontos eseményeinek hazai és külföldön megjelent krónikáit, Magyarország és Erdély régi térképeit, mintegy 200 muzeális értékű dokumentummal mutatja be.
 
Skoda Éva: 56 év - 56 kép - 2010. július 16. – 2010. szeptember 19.
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1) 
Az alkotó a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola játéktervező-grafika szakán érettségizett 1974-ben. Ezt követően néhány évig az Állami Bábszínházban dolgozott díszletfestőként. Mesterei: Koós Iván és Ország Lili voltak. A 70-es évek második felétől restaurátorként is dolgozott, majd reklámgrafikával foglalkozott. Leginkább szakrális tematika, illetve portrék jellemzik festészetét. Egy ma már ritkán alkalmazott technika, a gouache egyik legjobb magyar művelője. A kiállítás életművének egyfajta áttekintése.
 
XV. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-alföldi Regionális Kiállítása 2010. július 16. – 2010. augusztus 25.
Debreceni Művelődési Központ (Kossuth u. 1.) 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a Debreceni Művelődési Központ közös pályázatára érkezett történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, fa használati tárgyak, bútorok, játékok, csont - és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma – csuhé – gyékény – vesszőfonás termékei, mézeskalács és gyermekjátékok láthatók. Valamennyi a hagyományos népművészetből merít, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthető.  A tárlat a szakmai zsűri által a legértékesebbnek tartott 125 alkotó, ill. alkotó közösség 378 munkáját mutatja be.
 
Múltidéző mesterségek - a késes mester - 2010 július 13 - augusztus 6
Debrecen, Timár-Ház (Nagy Gál István u. 6) 
A Tímár-ház a régi mesterségek közül most a késkészítés titkaiba enged bepillantani Kocsis Ferenc kovácsmester munkái nyomán, aki 10 éves korától készít késeket. Az 1996 óta népi iparművész címmel kitűntetett mester a debreceni késes céh hagyományait folytatja elsősorban fémmel gazdagon berakott pásztorbicskák készítésével, melyekhez vadászkések társulnak. Formavilágában a keleti hagyományokat és a modern díszítő világot ötvözi. Késeit a damaszkolás újra felfedezett technikájával is különlegessé teszi.  
 
Stinner Sándor: Nálatok laknak-e állatok? - 2010. július 16. – 2010. augusztus 31.
Győr, Városi Művészeti Múzeum (Nefelejcs köz 3.)
A kiállítást pénteken 18 órakor Grászli Bernadett művészettörténész nyitja meg a győri Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeumában. A kortárs képzőművészeti alkotásokon megjelenő állatfigurák kapcsán nemcsak a valós állatok karakteréről, tulajdonságairól, a kortárs vizuális nyelvről, elvont és konkrét viszonyáról kap képet az ide látogató gyermek, de a foglalkozások során a Múzeum állandó gyűjteményeiben található híres állatábrázolásokat is megtekintheti. A kapcsolódó alkotótevékenységek közben pedig síkban és térben egyaránt megmintázhatja kedvenc állatait, sőt drámajáték keretében a bőrébe is bújhat.  
 
Idegenekből polgárok - az Ír Nemzeti Könyvtár kiállítása - 2010. július 9. – 2010. augusztus 22.
Győr, Városi Művészeti Múzeum (Nefelejcs köz 3.)
Az Ír-Magyar Kulturális Napok keretében mutatja be az Ír Nemzeti Könyvtár a 17. században az angol elnyomás ellen száműzetésbe vonult írek politikai, egyházi és kulturális tevékenységét a kontinensen. Az ír anyag kiegészül Walter Lynch ír püspök történetével, aki 1655-ben került Győrbe. Ő hozta magával az a festményt, amely 1697. március 17-én a győri bazilikában vérrel könnyezett. A kiállításon eredeti és digitalizált kordokumentumokon, vetített filmen és fényképeken keresztül elevenedik meg az ír nép 17. századi üldöztetése, illetve a több évszázados ír-magyar szakrális és kulturális kapcsolat.
 
                Repülőgép- és helikopter kiállítás – állandóan április 1-től október 31.
Szolnoki Repülőmúzeum (Kilián György út 1)
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyik vidéki részlege, hazánk legjelentősebb szabadtéri polgári és katonai repülőgép- és helikopter kiállítása, mely negyvenhárom, különböző országból és gyárból származó gép, hajtómű, motor és számos repülőgép tartozék, valamint motorikus berendezés bemutató helye. A légi technológia rejtelmeibe is betekintést nyújt. A Világháborús emlékek kiállítása pedig a II. világháború során a magyar légtérben lezuhant, majd rekonstruált gépeket mutatják be.
 
Plakátok / posters 2010 – 2010 - július 9 - augusztus 22.
Pécsi Galéria (Széchenyi tér) 
A Pécsi Galéria 10-ik alkalommal rendezi meg, ezúttal a Magyar Plakátművészek Társaságával közösen a plakátművészeti tárlatot, melyen mintegy ötven művészeti alkotást lehet megtekinteni. Pécs, mint multikulturális város jelenik itt meg, amely kapu a Balkán felé. A bemutató grafikusok között szerepel például Árendás József, Baráth Ferenc, Ducki Krzystof, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, akik erre az alkalomra egy-egy külföldi vendégalkotót hívtak meg, úgy mint Kari Piippo, Uwe Loesch, Karel Misek vagy Roman Kalarus. Még 2010-ben Prága és Varsó után Németországban, Dániában és Franciaországban várják a kiállítást.
Terítéken a Herendi - 2010. július 9. – 2010. augusztus 1.
Balatonfüred, Kisfaludy Galéria (Kisfaludy utca 1.) 
A terem közepén egy hosszú asztalt látni, megterítve. A szakaszosan más és más készletet bemutató terítékek Andrássy mintás és más hagyományos herendi motívumokkal vannak díszítve. Ezek a herendi mintaboltban megrendelhetők, míg a fal melletti tárlókban a porcelángyár múzeumi részlegének 1860-tól készített tárgyai lettek kiállítva, köztük például egy Ferenc József császári megrendelésére készült együttes.
 
Allan Sekula: Polónia és más mesék - 2010. július 09. - 2010. szeptember 19.
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.) 
Allan Sekula amerikai dokumentarista fotó- és videoművész pályája a hetvenes évek elején indult. A vizualitás, azon belül a művészi ábrázolás hagyományos módjaival szemben álló művész kiállításán korábbi és jelenlegi munkái egyaránt szerepelnek, a retrospektív bemutatás szándéka nélkül. A munka, valamint a hozzá kapcsolódó egyéni és társadalmi helyzetek, illetve megközelítések köré épülő egy új sorozat, amely kritikus szemmel dokumentálja és vizsgálja a globalizáció társadalmi hatásait.  (+ Gerber Pál retrospektív kiállítás – emblematikus festő, 1978-1983)
 
Nő - válogatás a KGM gyűjteményéből és a XI. Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból - 2010. július 8. - 2010. augusztus 24.
A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria gyűjteményes kiállítása - 2010. június 18. – 2010. augusztus 31.
Dunaszerdahely, Kortárs Magyar Galéria – Vermes-villa (Szabó Gyula u. 304/2)
A két kiállítás szorosan összefügg, témája „A nő“ és a „Szakrális művészetek“. Almási Robert festőművész válogatása a Kortárs Magyar Galéria saját gyűjteményének darabjaiból, melyek száma mára már meghaladta a 700 alkotást. Szobrok, grafikák, festmények. Néhány alkotás a július 8.-án a XI. Nemzetközi Művésztetep résztvevői által a galériának adományozott művek közül is látható. A Kortárs Magyar Galéria (kültéri) Európa szoborparkja is bővült ekkor 4 új szoborral.
 
Szombathy Bálint: Futball rajzok - 2010. július 8. – 2010. július 31.
Budapest, Millenáris - Fogadó Galéria (Kis Rókus u. 16–20.)
A 2000 óta Magyarországon élő vajdasági író, képzőművész, műkritikus szemén keresztül láttatva a labdarúgó világbajnokság negyed- és elődöntői érdekes képet festek az elmúlt hetek nagy tömegeket megmozgató eseményeiről.
 
„A testet öltött művészet” - 2010. július 3. – 2010. szeptember 17.
Veresegyház, Kultúr Kalandor Kiállító Kert (Gerbera u.)
Az itt alkotó művészközösség tagjainak alkotásai láthatók a kiállító kertben, mellyel szeretnék Veresegyház színes kulturális életét egy olyan szabadtéri kiállító térrel gazdagítani, mellyel az ipart és a kultúrát közelítik egymáshoz. Bronz-, fa- és kőszobrok, kerámia alkotások láthatók Mendel Melinda, Horváth István, Kun Éva, Megyeri László, IIlés-Muszka Rudolf, Németh Marcell és Veress Enéh munkája nyomán. Példák a mai igények, a múlt és a hagyományok harmonikus egybeolvasztására. A magyar művek mellett helyet kaptak az itt letelepedett Mitsui Sen Isumi japán szobrász és grafikus művész alkotásai is.
 
A folyó, amely éltet és összeköt – a Duna - 2010. július 17. - augusztus 15.
Visegrád, Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma (Fõ u. 23) 
A kiállítást a Kincsek határok nélkül projekt keretében a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program hívta életre, és ennek megfelelően további múzeumok (Esztergom, Győr, Érsekújvár, Léva) anyaga is látható. A visegrádi palotában a Duna folyót, mint vizet, és mint a környező emberek életét meghatározó természeti egységet mutatják be. Történeti, régészeti, néprajzi, vízügyi és folyótörténeti elemek egyaránt megtalálhatók benne. Külön érdekessége, hogy a helyi folyami régészet eredményeiből is látható egy kis válogatás, melyben az őskori kőbaltától a 18. századi hajó maradványokon, edényeken, fegyvereken keresztül a múlt századi varrógépig vagy harci sisakig sok minden megtalálható. 
Az állandó kiállításokon kívül még a Salamon-toronyban egy intarzia kiállítás is látható ( 2010 július 3- augusztus 31, melyről a Duna-TV filmet készített)
 
Az intarziakészítők Országos Egyesületének kiállítása - 2010. július 6. – 2010. augusztus 1.
Budapest, Magyar Kultúra Alapítvány (Szentháromság tér 6.) 
A tárlaton egy ősi, dekoratív mesterség továbbélésének lehetünk tanúi. Nem csak a faberakásos technika sokoldalúságát mutatják be – ezúttal kizárólag faliképek segítségével, hanem az intarzia festményekkel vetekedő sokszínűségét is. A fa mintázata, színvilága önmagában is egyedi. Ennek kombinálása mesteri formákkal, részben természetes, részben pácolt fa formájában, egészen különleges csendéleteket, tájképeket, non-figuratív alkotásokat hozott létre a kiállító művészek keze nyomán. Látható például Kabos Gyula és Pécsi Ildikó portréja, de szembeötlők Szekeres Attila fantáziadús művei …. is.
 
Magyarország kulturális öröksége Georg Gerster légi felvételein - 2010. július 20. – 2010. augusztus 1.
Budapest, Magyar Kultúra Alapítvány (Szentháromság tér 6.) 
A vándorkiállítás légi felvételek segítségével mutatja be a hazánk városait, vidékeit. Pécsett 2010. május 10. és július 4. között volt látható, következő helyszínei pedig Fellbach, Berlin és Brüsszel.
 
 
 
II. Bemutatjuk
 
Magyar hadtörténet - állandó kiállítás
A kiállítás célja a magyar katonatörténet bemutatása a felszerelési, emlék és egyéb tárgyak, egyenruhák, és különféle dokumentumok segítségével oly módon, hogy azt minden korosztály megértse a maga szintjén, sőt élvezhető is legyen számára. A bemutatott tárgyak számos egyéni asszociációt is keltenek, hiszen a kötelező sorkatonai szolgálat, mely a teljes kiállítási időszakra jellemző, ill. háború következtében a családok idősebb férfitagjai maguk is használták egy részüket. A tárlat tulajdonképpen egy kiállítás-sor, mely jelenleg három egységből áll. A legkorábbi (1.) az 1. Világháborúról szól, majd (2.) az 1914-1948-ig történtek következnek, végül (3.) „… legördült a vasfüggöny” címmel a 2. Világháború utáni időszakot mutatja be a Múzeum egészen 1968-ig. Jellemző rá a komplex és interaktív megközelítés, mely például olyan tárgyakban is megnyilvánul, mint egy pokróc, melyre tulajdonosa hadifogsága egyes állomásait ráhímezte, Horthy Miklós feleségének ápolónői ruhája, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum műkincseit megmentő Harry Hill Bandholtz (1864 – 1925) amerikai tábornok tányérsapkája… és látványos elemek, interieurök mint például az 1. Világháborús lövészárok, a Don kanyar havas mezeje, két lakásból kialakított harcálláspont, és kinagyított német harci járművek képe a 2. Világháború idejéből, melyek révén a látogató úgy érezheti, mintha maga is részese lenne az eseménynek. Az érzékelhetőséget a helyszín imitációk egy különleges formája, a katonai régészeti feltárás körülményeinek a visszaadása, hanghatások (fegyver és környezet zajának utánzása), sőt még íz-hatás is fokozhatja. Ez utóbbi a foglalkozások alkalmával, amikor az 1. Világháború idején a katonai alapellátás élelmiszerét képező komisz kenyeret kóstolják meg a résztvevők. A kiállítás egységei összekötő elemekkel kapcsolódnak egymáshoz: az első úgy indul, hogy a katonák 1914-ben vonattal elindulnak, míg a másodikban 1918-ban éppen hazatérnek vele.
 
További kiállítások a Kard és koszorú, mely a honfoglalástól a 2. világháborúig nyújt áttekintést a katonai jelképekről, a Fényesebb a láncnál a kard, ahol az 1848-49-es eseményekről lehet tájékozódni, és „A II. világháború magyar és német harceszközei” kamara-kiállítás, ami maketteket sorakoztat fel.  
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Hadtörténeti Múzeum (Kapisztrán tér 2-4) 
1918 november 16-án alapították a hadtörténeti levéltárral együtt, jelenlegi épületébe a 20-as évek végén költözött, látogathatóvá pedig 1937-ben vált. Maga Horthy Miklós nyitotta meg. Az idők folyamán számos átszervezést ért meg. A 2. Világháború alatt jelentős veszteségek érték – vagonokba csomagolt anyagát bombatalálat érte. Gyarapodásában a tudatos gyűjtésen és feltáró munkán kívül fontos szerepe van a külföldi katonai emigrációból hazatért anyagoknak. Ezeket külön is kiállították, de fokozatosan beépítik az új állandó kiállításokba. A vidéki filiálék között több haditechnikai park található, pl. Kecelen, Szolnokon vagy Kecskeméten, ahol a különböző fegyvernemeket mutatják be kiállítások ill. rendezvények formájában. Új kezdeményezés a Padlásgaléria, mely külön bejelenkezéssel, tárlatvezetéssel látogatható – katonai jellegű szobrokat mutat be. A tudományos kutatások eredményeit pedig kiadványokban, szakcikkek formájában közlik – jelentős részüket a saját múzeumi Értesítőben.  
A Honvédelmi Minisztérium egyik igazgatósága, Múzeum és Intézet, ami Levéltárat, Térképtárat, Irattárat is magában foglal, és számos részlege van, melyek szerteágazó tevékenységet végeznek. A kiállítások létrehozásakor felhasználják a hadszíntéri, hadirégészeti kutatásokat éppúgy, mint az intézmény adta többi lehetőséget. Két éve alakult a Múzeumpedagógia – Média – Marketing Osztály, melynek programjain bár háborúval, fegyverekkel foglalkoznak, a végkicsengés inkább pacifista, a fegyver, mint visszatartó erő jelenik meg.
A Múzeum célja a hadtörténelem eszközeinek bemutatása, melyeknek törzsanyagát a fegyverek, zászlók, érdemrendek, egyenruhák teszik, de ezt személyes tárgyakkal bővítik, jelezve, hogy az ember az embertelen háborús környezetben is ugyanúgy ember, mint otthon. Az állandó kiállítás bővítésén dolgoznak, mely a teljes gyűjtőkörnek megfelelő időszakot be fogja mutatni: ez Buda visszafoglalásától (1868) szinte máig (1990) tart. Első lépésként az 1814-1914 terjedő időszakot tervezik, ahol a magyar katona szerepét mutatják be az Osztrák-Magyar Monarchiában a Napóleoni háborúk befejeztétől az 1. Világháború kitöréséig. A katonai hagyományok felkutatásában, feldolgozásában és megismertetésében elért eredményeiket tükrözi, hogy a Múzeum 1999 után a 2009. évi Év múzeuma díjat is elnyerte.    
 
 
Ha kíváncsi vagy az adásra, hallgasd itt meg!
 
 
 
Zenei betétek:
1. Kárpátia, Sommáját írom Eger várának
2. István a király, Szállj fel szabad madár
3. Dezséri-Bachó, Magyar Hősök induló
4. Katyuska, magyarul és oroszul
 
 
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.