A lehetőségek országa ... / Nógrádi Történeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Július 5

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 július 5.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / Salgótarján, Nógrádi Történeti Múzeum  

A műsor vendégei:
Dr. Basics Beatrix Pulszky Társaság alelnöke, a Művészettörténeti Szakmai Tagozat elnöke, az ICOM MNB elnökségi tagja
1979-ben végezte el az ELTE BTK művészettörténet-angol szakát, majd 1981-ig a Művészettörténet tanszék tudományos továbbképzési ösztöndíjasaként a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában kezdett el dolgozni. Doktori disszertációja a gyűjtemény egy részének feldolgozásával készült. 1995-től a Történelmi Képcsarnok főosztályvezetője. 2004 novemberétől a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese. Fő kutatási területe a 18-19. század művészete. Eddig mintegy százötven publikációja jelent meg, és számos rangos kiállítást rendezett. A Corvinus Egyetemen meghívott oktatóként a 19. és 20. századi magyar művészetről tart angol nyelvű előadást. 2000-ben tudományos munkássága elismeréséül a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Pasteiner Gyula emlékérmét, és 2010-ben az OKM nívódíját kapta meg.
 
Dr. Fodor Miklós Zoltán
 A salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum történész muzeológusa. Gyűjteményei a történeti dokumentációs gyűjtemény, valamint az adattár. 2009 02. 01-től 2009. 09. 30-ig a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet igazgatójának megbízott helyettese volt. Kutatási területe a 20. század első felének szélsőjobboldali pártjai-mozgalmai, jobboldali egyesületek és titkos társaságok, valamint Nógrád megye 20. századi politika- és társadalomtörténete. A „Lehetőségek Országa-Polgárosodás a 19. századi Magyarországon” című vándorkiállítás sorozat salgótarjáni kurátora.
 
 
I. Kaleidoszkóp
Impressziók festészetben, költészetben – 2010 július 5 – augusztus 2.
Székesfehérvár, Bányató Galéria (Zsolnai út 32) 
A tárlat két festőművész közös kiállítása, melynek központi témáját a természet alkotja. Magyar Ari gyermekkora békés hangulatát idézik kiállított munkái, melyeken a lovak, a szelíd és kiáradt Tisza, és a tiszai táj jelenik meg, míg az Amerikában élő Éva Mária Mátté tájképei és csendéletei különleges, mégis természetes színeivel egy mesés-valós világba kalauzolják a látogatót. A kiállítás különlegessége, hogy a képeket az alkotók versei kísérik, sajátos belső töltést adva.
 
Észak-Magyarországi falu tájegység – 2010 június 26-tól, állandó kiállítás
Szentendre, Skanzen Galéria, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Sztaravodai út) - 
A tárlat az Ipoly és a Bodrog közötti terület hagyományos népi építkezését, életmódját mutatja be: 12 lakóház és 26 melléképület látható, közel 5000 eredeti műtárggyal. Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Hont, Gömör és Kishont megyéket felölelő táj kultúrájának szegény vagy középparaszti szinten élő lakosságának életkörülményeibe nyújt bepillantást. A táj legnagyobb néprajzi csoportját a palócok alkották, bár több nemzetiség is élt ezen a vidéken: németek, ruszinok és szlovákok, akik szintén jelen vannak a kiállításon. Megnyitón Közönség Pesta nyerte el Palóc Böskét – ezzel ért véget a Skanzen Örökségvédelmi Programja, melyhez Uniós támogatást kapott.
 
 „Helyünk a Világban” – kiállítás a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében.- 2010. július 14-október 22
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
A mintegy 200 muzeális könyvből szerkesztett válogatás főbb fejezeteit a magyarság helye Európában, a magyar történelem jelentős eseményei külföldi szerzőktől megjelent krónikákban és kiadványokban, régi magyar szerzők külföldön megjelent munkái, különleges térképek Magyarország területéről témák képezik. A kiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat hivatalos programja.
 
A rózsa Kálmány Lajos és Kriza János népköltési gyűjteményeiben - 2010. június 26 - július 30.
A Somogyi Könyvtár szőregi fiókkönyvtárban (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14 -
pedig a XII. Szőregi Rózsaünnephez kapcsolódó tárlat a rózsa költészetben betöltött szerepébe enged betekintést a Kálmány Lajos és FKriza János művein keresztül, és közben ízelítőt ad a témához kapcsolódó, és a Somogyi-könyvtár régi, ritka  könyveiben rejtőző kincsekből.
 
Rimer Cardillo: Cupí - 2010. július 1. – 2010. szeptember 5.
Budapest, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (Kiscelli u. 108.) - 
A Kiscelli Múzeum számos állandó kiállítsa mellett újabb időszaki kiállítást is nyított. Itt Cardillo a templomtér beépített mesterséges topográfiáján át, a pogány / keresztény, kelet-európai / újvilági kultúrák közti párhuzamot, feszültséget, hasonlóságokat és ellentéteket idézi fel. A pogány szertartások rekonstrukciójával „visszafordítja” Dél-Amerika koloniális történelmét, a mesterséges tájjal pedig több ősi kultúrára, például a kunok és skandinávok temetkezési szokásaira is utalva, megjeleníti a halottak és élők közti kapcsolatot. 
 
V. Ménes-patak Menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál és kiállítások - 2010. július 2. – 2010. augusztus 30.
Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Szécsény, Ady Endre u. 7)  
Közel hatszáz alkotást nézhetnek meg az érdeklődők magyar és külföldi fotóművészek alkotásaiból: G. M. B. Akash (Bangladesh), András Bánkúti (Hungary), Pedro A. Cruz Cruz (Spain), Gábor de Fiala (Hungary), George Fotiadis (Greece), Gabriel Gazsó (Venezuela), Lajos Karasz (Hungary), Attila Lóránt (Hungary), Szilvia Mucsy (Hungary), Ingmar Musikuus (Estonia), Aaron Sosa (Venezuela), Zoltán Vancsó (Hungary).
 
Ritkán látott képek - válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből - 2010. július 1. – 2010. szeptember 12.
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20) 
A ritkán, vagy eddig egyáltalán nem látott, művészi értéket is képviselő felvételek egyben egy fotótörténeti ívet is bemutatnak. Kronológiai rendben haladva a korai technikai eljárással készült felvételektől a fekete-fehér képeken keresztül a színes papírképekig majd a digitális technikáig jut el a kiállítás íve.
 
Aranyhíd; Fejezetek a Balaton történetéből - állandó kiállítás - 2010. június 30. –
Keszthely, Balatoni Múzeum (Múzeum u. 2) 
Az állandó kiállítás második ütemének a részeként (Alfa Program) két terem nyílt meg, köztük egy közösségi terem, ahol a látogatók további számítógépes információkat nézhetnek meg, balatoni totót tölthetnek ki, római kori malom játékot játszhatnak vagy egyszerűen csak megpihenhetnek a Balaton kialakulását (1. terem), az első emberei nyomokat (2.), majd a bronzkortól épített erődítményeket (4-5.), a térség növény és állatvilágát (3.), halászatát (7) bemutató termek után. A kiállítást hatalmas diorámák, rekonstrukciós rajzok és makettek teszik nem csak láthatóvá, de mindenki számára élményekkel telivé is. A 3. eremben még madárcsicsergés is hallható.
 
Megmentett Műkincsek 2010 - a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének diplomakiállítása - 2010. június 25. – 2010. augusztus 31.
Budapest, Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős magyar hallgatói 1996 óta mutathatják be diplomamunkáikat múzeumi környezetben: festmények, szobrok, bútorok, üveg és kerámia műtárgyak keltek új életre. A változatos megjelenés célja tudatosítani, hogy minden ránk maradt tárgyi emlék műfajától, pillanatnyi piaci értékétől függetlenül kulturális örökségünk része. Külön érdekessége, hogy színes tablókon nyomon követhető a restaurálásuk teljes folyamata.
A tárgyrestaurátor-oktatók nagy részét és a gyakorlati munkához szükséges műhelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum biztosítja.
 
Örök jelen - Folytonosság a hagyományos belső-ázsiai nomád művészetben - 2010. június 29. – 2010. július 23.
Budapest, Bartók 32’ Galéria (Bartók Béla út 32) 
A nomád művész a tradíció folytatásával, az ősi motívumok alkalmazásával múlandó anyagokkal az örökkévalóságnak alkot, és az időn úgy kerekedik felül, hogy a tradíció megőrzésével és továbbadásával megszűnik létezni múlt és jövő, és csak az örök jelen marad. A kiállítás ezt a szemléletet tükröz belső-ázsiai nomád (elsősorban mongol és kazak) tárgyakat mutat be, több ezer éves motívum és szimbólumvilággal, melyek így a mindennapi használaton túl a rituális életnek is egyfajta kifejezői: visszakerülni az isteni valóságba, az örök jelenbe.  
 
A KONKRÉT BIRODALMA - grafikai válogatás autizmussal élő felnőttek munkáiból - 2010. június 21. – 2010. július 21.
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi Ferenc u. 2) - 
A KONKRÉT BIRODALMA egy grafikai válogatás a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonaiban autizmussal élő felnőttek munkáiból. Különleges alkotások, mivel az alkotások egy zárt és érzékeny világba engednek betekintést, ahol az alkotók jól érzékelhető a garanciát, biztonságot keresnek. A rajzok rendszert, nem állapotot fejeznek ki, mintha ki-ki saját labirintusának alaprajzát adná meg. Összehasonlításként skizofrén és dawnkóros emberek rajzai is szerepelnek a tárlaton. A képeket a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) szervezésében szeptember 26-án a Műcsarnokban aukcióra bocsátják – a bevételt az otthonokban keletkezett árvízkárok rendbe hozatalára fordítják.  
 
Magyarország és Európa színek és fények bódulatában - Michael Perlick festőművész kiállítása - 2010. júl. 2.  - júl. 18. 
Budapest, Magyar Kultúra Alapítvány székháza (Szentháromság tér 6.)
A lipcsei Van Goghnak nevezett művész a 70-es években vált ismertté lenyűgöző másolataival. Ennek a másoló iskolának a hatása önálló művein is érződnek, melyekre jellemző az erőteljes, dekoratív expresszionista színhasználat, és az érzékenység a természet fényeire. (Festményei 2009-ben a washingtoni Fehér Házba, Michelle Obama privát szobáiba is eljutottak.)
 
Kisbéri Kiskastély – helytörténeti és Lovas kiállítás – 2010 június 18-tól.
Kisbér, Kiskastély
A Városháza által üzemeltetett Múzeum gyűjteménye két egységre oszlik. Egyik a kastély és a helység történetének megmaradt emlékeit mutatja be az őskortól máig dokumentumok, fotók és tárgyak segítségével, másik fele pedig a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét, melyben tájékozódni lehet például a katonai ménesről, Kincsem felmenőiről vagy akár a tiszti kaszinó vendégkönyvét is meg lehet nézni. A kastély egy szép angolkertben áll. Látogatása ingyenes, de célszerű előtte felhívni a gondnokot (Jónás Csaba, 20/411-0041).
 
Vártörténet – állandó kiállítás
Simontornya, Vármúzeum (Vár tér 10) 
A 13. századi lakótoronyban berendezett múzeum a Vár történetét építészetileg is tükrözi – a helyreállítás során nevezetes korszakaiból sokat megőrzött. Egyszerre reneszánsz és Anjou-kori lovagvár, és kuruc végvár, ugyanakkor modern múzeum, melyben a különböző korszakainak tárgyait és más dokumentumait éppúgy meg lehet tekinteni, mint képzőművészeti tárlatokat, köztük a "Nemesi ősgalériák Tolna megyében" vagy kortárs képzőművészek műveit.
 
 
Előzetes:
Faludy Budapestje – 2010. július 7. - 2010. szeptember 7.
Budapest, Földalatti-vasút Múzeuma (Deák Ferenc téri aluljáró) - 
A Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével a Földalatti-vasút Múzeuma Faludy György Budapestjét egyszerre több helyszínen ismerteti. Egyik a föld alatt található múzeum. Itt valamennyi vers együtt olvasható képek kíséretében, másik az utazás közben is látható forma: az 1-es, 2-es és 3-as metró valamennyi szerelvényeiben elhelyeznek egy-egy tablót az utasok számára.  
 
 
Érdekesség:
Vicces 12 - A Humor Napja alkalmából rendezett egynapos kiállítás, aukció és party - 2010. június 26. – 2010. június 26.
Budapest, Roham Galéria (Vas utca 16) 
Egynapos aukciós kiállítást rendeztek tegnap jótékonysági aukcióval bővítve a Humor Napja alkalmából a Roham Galériában. A Roham művészei karakterisztikus, olykor szarkasztikus humorral megmintázva 12 ismert humorista portréját állították ki, hogy ezek áruba bocsátásával támogassák a HEIM PÁL Gyermekkórház Bohócdoktorainak munkáját.
 
 
II. Bemutatjuk
„A lehetőségek országa – Polgárosodás a 19. századi Magyarországon” – 2010 június 19 – augusztus 8.
Az idei év a „XIX A Felemelő század” jegyében a magyar történelem második legsikeresebb századának a bemutatására törekszik, és ez a kiállítás sorozat ezen belül olyan témákat választott ki, melyek nem csak értékesek és dicsőségesek, de hatásuk máig tart. Hat történetet mutat be vándorkiállítás formájában Negycenken, Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Zalaegerszegen, Nagyváradon és Kassán, melyhez a hazai helyszíneken további kettő, külföldön egy-egy helyi érdekeltségű, de országos jelentőségű téma kapcsolódik. A lebonyolító a győri Xantus János Múzeum, a projektvezető Basics Beatrix. Az anyag összeállításához majdnem 30 helyről gyűjtötték össze az anyagot, melynek 90 % eddig még nem jelent meg a közönség előtt. A helyszínek kiválasztásában több szempont is érvényesült. A szervezők arra törekedtek, hogy az egész országot minél teljesebben bejárva, ugyanakkor olyan múzeumokat kerestek, melyek megfeleltek a kiállítás megkívánta infrastruktúrának, és a helyszíni levéltári kutatás megfelelően előkészített szakmai anyaggal rendelkezett. A kiállítás rendezését, a levéltári kutatásokat, a katalógust és a honlapot az NKA tette lehetővé. Az első állomás a Nógrádi Történeti Múzeum Salgótarjánban.
 
Az első állomás a Nógrádi Történeti Múzeum Salgótarjánban.  – 2010 június 19 – augusztus 8.
A két helyszíni téma: Csontváry Kosztka Tivadart általában mint festőt ismerjük, amire itt a Miskolcról kölcsönzött Mandulavirágzás c. festményével utalnak. Ismeretlen arcát, a patikust azonban alaposan körüljárja a tárlat, mely a Magyar Korona Patika felszerelésével életének egy olyan időszakát eleveníti fel, melyben tudatosan készült művészete beteljesítéséhez: az utazásokhoz és alkotáshoz szükséges anyagi hátteret gyógyszerész diplomája segítségével teremtette elő. 1884 és 1894 között Gácson vezette patikáját, mely a korszak szokásának megfelelően vegyeskereskedés képét mutatta. Az orvosságokon kívül például édességet, piperecikkeket, fertőtlenítőszert és gyógynövény-likőröket meg egyéb alkoholos italokat is árult….
Komjáthy Jenő tanári fizetésből élt, apja, K. Anzelm rábeszélésére, közben középiskolás kora óta verseket írt a „gondolat arisztokratáinak”. Lírai költeményei metafizikai irányultságúak, így nem csoda, hogy csak szűk baráti kör tudta értékelni. Közéjük tartozott Reviczky Gyula és Madách Aladár, Palágyi Lajos és Menyhért is. Hányatott élete utolsó napján látott napvilágot verseskötete, melynek a „Homályból” címet adta.  Ezzel valósult meg jóslata: „És túl időkön, túl a síron Terjed hatalmas életem”. (Jóslat, 1891)

 

A tárlatok helyszíne:
Salgótarján, Nógrádi Történeti Múzeum (Múzeum tér 2.) 

Salgótarjánban az 1920-as években lehetünk tanúi az első múzeum alapítási kísérletnek, mely azonban csak 1959-ben valósult meg a Nógrádi Sándor Múzeum formájában, mely a munkásmozgalom történetét mutatta be. A jelenlegi épületet 1975-ben kezdték építeni Magyar Géza tervei alapján, és 1980 októberében nyílt meg a látogatók számára.

Két állandó kiállítása van:
Nógrád megye újkori története, mely felvezetésképpen tartalmaz régészeti anyagot a korábbi időkből, de súlypontja az iparosodás idejére esik, és elsősorban politikai és társadalmi történeti jellegű. A dokumentációk mellett leginkább ipari és műszaki jelegű emlékeket mutat be a rendszerváltás idejéig.
A Képtár a Mihályfi gyűjteményanyagával a képzőművészet iránt érdeklődő látogatóknak a csodálatát vívja ki gazdag anyagával, melyben olyen neves festők művei találhatók, mint Derkovits Gyula, Stróbel Béla,Uitz Béla, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László vagy Czóbel Béla.
 
Több időszakos kiállításnak is helyet kapott az épületben. Jelenleg látható még a
- „Démoni ragály: a pestis”, mely a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyaga segítségével az ember és betegség küzdelmét mutatja be a tárgyak és eszközök, gyógyszerek, a könyvekben található elméleti ismeretek és műalkotások révén.  
- A Karancs és a Medves ösvényein (ld. május 10.i adásunk)
- Veszélyeztetett fajok a vadon élő állat- és növényfajok fennmaradásához kíván hozzájárulni felhívva a figyelmet az értékekre, és veszélyekre, különösen az illegális kereskedelmre.
 
Végül a Múzeumhoz tartozik egy önálló egység (Zemlinszky Rezső u. 1), a
Bányászati Kiállítóhely, mely az 1951-ben  felhagyott József lejtősakna eredeti állapotát megőrző, múzeummá alakított tárlata. Európában ez a második ilyen kiállítás. Bányászattörténeti kiállítás és ipari skanzen kapcsolódik hozzá.
 
 
Ha kíváncsi vagy, a részletekre hallgasd meg !
 
 
Zenei betétek:
Liszt Ferenc: 15. Magyar rapszódia
Rózsavölgyi Márton: Ünneplő
Sárpilisi verbunk
Liszt Ferenc: Szerelmi álmok
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.