Egy város három arca / Óbudai Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Június 7
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2010 június 7.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Óbudai Múzeum, Budapest 
 
A műsor vendégei:
Felberman Judit múzeumpedagógus
és andragógus, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-művelődésszervező és a Miskolci Egyetem magyar szakán végzett. Több mint 10 éve dolgozik, 2008 óta az Óbudai Múzeumban. A Múzeum oktatási, múzeumpedagógiai koncepciójának kidolgozója, a tárlatvezetések és foglalkozások vezetője. Az élménypedagógia elkötelezett híveként céljának tekinti, hogy a gyerekek új és már meglevő ismereteinek a megélését elősegítse úgy, hogy a kiállításokon egyúttal a látogatás aktív részeseivé váljanak.
 
Tóth Anita kulturális szervező
az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakán végzett. Az Óbudai Múzeum és Könyvtár kulturális szervezője, közönség- és sajtókapcsolati munkatársa. Munkája révén szeretné a Múzeumot minél ismertebbé tenni, hiszen a kerület helytörténeti gyűjteménye a magyar történelemnek is jelentős helyszíne. 
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Démoni ragály: A pestis – 2010 május 31 – október 2
Salgótraján, Nógrádi Történeti Múzeum (Múzeum tér 2)
A kiállítás középpontjában a betegség és az ember egymásra hatása és küzdelme áll a középpontban, mely rendkívül hosszú ideig kilátástalannak tűnt. 1894-ben sikerült végül a Yersinia pestis kórokozót izolálni, és ezzel a védekezés új, és sikeres módját kialakítani a korábbi „fuga pestis” (menekülés a pestis elől) stratégia helyett. A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása kulturális, tudományos és művészettörténeti áttekintést ad a hiedelmekről és tényekről a velencei karneválok hosszú csőrű orvos-maszkjai, pestis-emlékérmék, Zakariás-keresztek és számos további dokumentum segítségével. 
 
Magyarok 100 éve a világ Nobel-díjasai és Wolf-díjasai között (1905-2005) – 2010 június 1 – június 30.
Szeged, Somogy könyvtár - Petőfi-telepi fiókkönyvtár (Szántó Kovács János u. 28) 
A Somogyi Könyvtár ismét több kiállítással várja olvasóit és látogatóit, melyek közül arra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyben Lénárd Fülöp, Bárány Róbert, Zsigmondy Richárd, Szent-Györgyi Albert, Hevesy György, Békésy György, Wigner Jenő, Gábor Dénes, Elie Wiesel, John C. Polanyi, Oláh György, Harsányi János magyar ill. magyar származású Nobel díjasokról és a Wolf-díjas Lovász László ill. a magyar eredetű Alexander Levitzkiről tájékozódhatnak.
Ugyanitt a 40 évvel ezelőtt elhunyt Fekete Istvánról is megemlékeznek egy kamara-kiállítás keretében.
 
Vasarely feleségének és fiának művei – 2010 május 21 – június
Pécs, Vasarely Múzeum (Káptalan u. 4)
A felújított Múzeumban két kamarakiállítás berendezésére is sor került, melyeken Victor Vasarely (1908-97) felesége, Claire Vasarely (Spinner Klára) kollázstanulmányai, textil- és szőnyegtervei, valamint fia, Yvaral (Jean-Pierre Vasarely) grafikái láthatók.  Az állandó gyűjtemény a Pécsett született, op art irányzatot képviselő világszerte híres művész ajándékaként 1976-ban került ide, és 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból áll. 
 A múzeummal szemközti épületben fiatal magyar és francia művészek alkotásaiból nyílt tárlat, "Vasarely hatása" továbbra is látogatható.
 
Konkrét fotó, fotógram – 2010 május 26 szeptember 26.
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6) 
A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma fotóművészeti tárlatot rendezett, melyen Bölcskey Miklós, Csábi Ádám, Czeizel Balázs, Pierre Cordier, Inge Dick, Eperjesi Ágnes, Erdélyi Miklós, Feledy Balázs, Winfred Evers, Thomas Freiler, Gyermathy Tihamér, Heinz Hajek-Halke, Heinrich Heidelberger, Lucien Hervé, Karl Martin Holzhäuser, Hübner Teodóra, Gottfried Jäger, Herwig Kempinger, Kepes György, Kerekes Gábor, Miroslav Koval, Lengyel Lajos, Franz Linschinger, Lőrinczy György, Maurer Dóra, Megyik János, Uwe Meise, Antoni Mikolajczik, Moholynagy László, Sabine Richter, Józef Robakowski, Jaroslav Rössler, Jack Sal, Szelényi Károly, Türk Péter, Veszprémi László képei tekinthetők meg.
 
Emlékezzünk! 1920. június 4.– 2010. június 4 – november 4.
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.) 
A 90 évvel ezelőtt kötött trianoni béke ma is meghatározó Magyarország és a magyarság sorsának alakulásában. Az elmúlt időszakban többféle viszonyulásnak lehettünk tanúi, melyek politikai és hétköznapi szinten egyaránt jelentkeztek: elfogadás, beletörődés, lázadás, kulturális autonómia kiharcolása … Ezekről és a kisebbségben élő magyarságról szól a kiállítás, melyhez egy iskolásoknak meghirdetett Trianon vetélkedő is kapcsolódott.
 
HUNGARIA SACRA. Öltöztetős ábrázolások, szakrális textilek Magyarországon – 2010. június 11 -tól
Balassagyarmat, Palóc Múzeum (Palóc liget 1) 
A kiállítás különböző nézőpontok szerint a történelmi haza interaktív szakrális életét kívánja szemléltetni az öltöztetős ábrázolásokkal. Először a kegyhelyek és vonzáskörzeteikben megtalálható színes és interetnikus népességen keresztül ábrázolja, majd a főnemesi szakrális emlékek és zárdamunkákon át, közben népi párhuzamokkal szemléltetve a korábbi nemzeti kultúra egységes karakterét,. Ezt követően a szakrális élet eme szegmensét a felvilágosodás és az azt követő modernizálódó világban jeleníti meg, amikor erősen megváltozott, és a szoboröltöztetés szokása is egyre inkább a köznép és a vidék életét reprezentálta.
 
Szőnyi István Itáliai képek 2010. június 5 augusztus 8.
Zebegény, Szőnyi István Emlékmúzeum (Bartóky u. 7.) 
A Szőnyi István halálának 50. évfordulójára szervezett kiállítás egy olyan sorozat része, mely a művész 1959 és 1959-60 során készített itáliai képeit mutatja be – ekkor festette meg a Róma környéki kisvárosakat, mint Rovianot, Anagnit, Corit, Tarquiniát, a tenger és kikötő hangulatát. Sokat dolgozott Róma kikötőiben, Ostián, Fiumicinóban, Civittavechián. A festményeket rövidesen bekövetkezett halála miatt már nem tudta a tervezett olaszországi kiállításon bemutatni, most láthatók először.
 
                Prófusz Marianna és Krikun Tairova Tatjana kiállítása 2010. június 3 – június 30.
Budapest, Újpest Galéria (Árpád út 66.) 
Krikun Tairova Tatjana a Krím-félsziget ukrán-tatár festő-kerámikus iparművésze munkásságába a tányérfestés, szőnyegszövés, batikolás, kerámia, az olajfestés, aquarell, grafika és városképek egyaránt megtalálták helyüket. Mindebből válogatást lehet látni a tárlaton. Prófusz Marianna, Ukrajna érdemes népművésze pedig szőtteseiből és hímzéseiből mutat be kárpátaljai ihletésű munkákat.
 
Jelek és formák – Csáji Attila és Végh András festőművészek kiállítása – 2010. június 8 június 18.
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10) 
A két Munkácsy-díjas festő kiállítását a Kultúrkúria a Pro-Top-Art Galériával közösen rendezte, és P. Szabó Ernő nyitja meg. Végh András egyik alkotásán egy ókori egyiptomi udzsat szemet mintázott meg egy kosár tetején, ahogyan az amuletteken is néha előfordul, és két feliratsáv közé illesztette, melyeken azonban a betűk egy képzeletszülte ABC-be illenek csupán.
 
„Nap fiai egykor és ma” – 2010. április 16 – 2010. június 06.
Zalaegerszeg, Göcsej Múzeum (Batthyány utca 2.)
A kiállításon kerámiák, textilek, használati vagy kultikus eszközök, valamint dokumentum képek segítségével lehet bepillantani az inka kultúra ma is élő gyakorlatába, és múltjába, és képet alkotni ennek a távoli és izgalmas civilizációnak az esztétikai értékeiről, technikai lehetőségeiről és mestereik, művészeik tudásáról. A tárgyak Ősze András és a tatai Kuny Domokos Múzeum gyűjteményéből származnak. Ez utóbbi emlékek többségét Boglár Lajos néprajzkutató gyűjtötte Brazíliában. A színes fotók Varga András szegedi kultur-antropológus kutatásainak az eredményei (1992-1997).
 
Budapest, a Duna gyöngye. Magyarország fővárosa a két világháború között – 2010. május 15. – 2010. augusztus 31.
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, II. emelet, József nádor terem 
A világháború és forradalmak ütötte súlyos sebeket az 1920-as évek végére az 1873-ban Pest, Buda és Óbuda- egyesüléséből létrejött székesfővárosnak sikerült kiheverni, és ettől kezdve újra a milliós város sajátos, pezsgő elevensége nyilatkozott meg az 1930-as évekre ismét fénykorát élő városban. Sőt, az életerő szimbólumává vált. A tárlat a kor hivatalos hírügynökségének képszolgálata által készített felvételek és neves fotóriporterek eredeti negatívjairól készült fényképek segítségével ebbe a világba enged betekintést a legkülönbözőbb szempontok szerint.
 
                Vaszary János és Vaszary Kolos, A festőművész és az egyházfő találkozása az egykori prímási nyaralóban – 2010 júniustól
Balatonfüred, Vaszary villa (Honvéd u. 2) 
Elkészült Vaszary Kolos egykori hercegprímás "mesebeli kastélyának" a felújítása, és „A” jelű villaépületében a Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével rendezett „Vaszary János és Vaszary Kolos, A festőművész és az egyházfő találkozása az egykori prímási nyaralóban” című nyitókiállítás Vaszary Kolos hercegprímásnak is emléket állít, mely méltó módon kelti új életre az egyszer volt virágkort. A „B” épületben a debreceni Déri Múzeumból érkezett Szomolányi-gyűjtemény „A műtárgyakba rejtett élet” című kiállítása, valamint Nádler István festőművész „A gesztus művésze” című tárlata látható május végétől.
 
Tóth Menyhért – Válogatás az Antal-Lusztig Gyűjteményből 2010. május 28. 2010. augusztus 23.
Kaposvár, Művészetek Kincsesháza (Kaposvár, Fő utca 12.
Az 1904-ben született festő szlovák-magyar paraszti családban született. Ifjú korában egyik szeme megsérült, később a jobb lábát kellett szintén betegség miatt amputálni. 1930-tól a Hajléktalanok Menhelyén lakik, de befejezi a Képzőművészeti Főiskolán festői tanulmányait, majd hazatér Miskére. Növény termeszt, zenél, DÉFOSZ titkár lesz, közben saját kedvtelésből fest – első önálló kiállítása 1941-ben nyílt, a 2. már nyugdíjas korában – ettől kezdve 1980-ban bekövetkezett haláláig a festészetnek élt. Műveiért több magas rangú kitüntetést kapott.
 
Tovább élő hagyomány a kortárs japán kerámiában 2010. június 3. 2010. június 26
Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió (Kecskemét, Kápolna u. 13.) 
Az edény funkciójának számos értelmezési lehetősége nyert formát a mai japán kerámiának ebben a metszetében. A hét legjelentősebb japán fazekas régió egyikében alkotó 35 művész alkotásaiból látható ugyanis itt válogatás, mely számos eltérő irányzatot mutat be: a hagyományápolástól az egyedi kísérletek eredményeiig mindenféle megoldás megtalálható.
.
Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója 2010. június 5. 2011. március 14.
Budapest, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont (Vörösmarty u. 35.)
A 200 éve született zeneszerző életét és munkásságát, és az intézmény élén végzett munkáját bemutató kiállítás valójában Erkel Ferenc egykori otthonában nyílt meg – igaz akkor még Sugár útnak nevezték a mai Andrássy utat. Több ritka dokumentum is megtalálható itt, mint például Liszt Ferenc 1875-ben írt levele, melyben a frissen alapított Zeneakadémia vezetésével kapcsolatban megjegyzi, hogy „Az ügy tartósságáról és sikeréről kezeskedik az Ön belátó gondoskodása az igazgatói poszton.” Emellett az intézménynek és hallgatóinak, oktatóinak örömeibe, gondjaiba és mindennapi tevékenységébe is be lehet tekinteni.
 
11 kirakat - a Magyarországi Dekoratőrök és Kirakatrendezők Szövetsége alapító és vezetőségi tagjainak kiállítása 2010. június 2. 2010. július 2.
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.) 
A 11 kiállító: Baksa Nándor, Bendzsel Miklós, Facskó Attila, Imre Olga, Ipach Antal, Kováts Gábor, Pallos Géza András, Sándor Miklós, †Sándorfy Éva, Sárkics Eszter, W. Nemessuri Zoltán.
A „Fekete leves” – c. kiállítás még tart. 
 
Határtalan gyűjtőszenvedély – magyar és osztrák grafika az 1970-es években – 2010. május 18-tól
Szombathely, Savaria Múzeum (Kisfaludy S. u. 9) 
A Múzeum Kőtár-Kamaraterem helyiségében megrendezett kiállítás Pittmann Lászlóné Mikó Ildikó, a város „Szépítő Egyesület” tagjának a gyűjteményéből helytörténeti érdekességű darabokat és a Künstlerdorf Neumarkt an der Raab művésztelepének alkotásait mutatja be. A művészfalu egy 1968-ban alapított egyesület, mely ma már 8 házat mondhat magáénak, köztük egy kis nyomdát és galériát, továbbá Burgenland legrégebbi moziját.
 
"Képek a múltból" - régészeti kiállítás - 2010. május 29. – 2010. augusztus 29.
Vác, Görög Templom Kiállítóhely (Márcisu 15. tér 19.) 
A kiállítás a régió múltját kimagasló jelentőségű leletek segítségével mutatja be az őskortól a késő középkorig: neolit arcos edények, bronzkori harangedények, római-, avar- és honfoglaláskori ékszerek, ritka hunkori üvegedények, a váci Szt. Mihály templom üvegkorsója, és más 13.-16. századi emlékek – közöttük egy ház és a hozzá tartozó pince  A történeti kontextusra és a feltárásokra színes fényképek és poszterek világítanak rá.  
 
"Az otthon melege" Cserépkályha-történeti kiállítás – állandó kiállítás
Győr Xantus János Múzeum Kályhamúzeuma (Kiss János u. 9) - állandó kiállítás
Az egykori győri kályhamester, Fruhmann Antal (1908-1987) házát és műhelyét a Xantus János Múzeumra hagyta, mely eredeti rendeltetésének megfelelően mutatja be a műhelyt, míg a lakást a kályhásmesterség itteni történetének a bemutatására alakította át. Felidézi a régi Mágner-, Dachauer-, Magyary- és Fruhmann műhelyek emlékeit, de megismertet a mai környezettudatos, alternatív megoldásokkal is.
 
Nyolcvan év mesteri Angster-orgonái 2010. május 18. 2010. augusztus 18.
Pécs, Vasváry-ház (Pécs, Király utca 19.) 
A tárló a 14. sz.tól haladó zenei kultúrájáról ismert Pécs orgonagyárának hangszereihez készült szerkezeti rajzokat, azok részegységeit és más korabeli dokumentumokat mutat be, melyek 1867-1949 között készültek Angster József és fia vezetésével a Mária utca 35. és a József utca 28. szám alatt. Az apa, aki a francia Akadémiának is tagja volt, a Notre Dame orgonaépítőjénél (Aristide Cavaillé-Col) tanult, és első önálló orgonáját a pécsi zsinagógában építette. A gyárban évente 40 orgonát állítottak elő, és a kitűnő munkákért a pápai alapítású Nagy Szent Gergely rend jelvényével tűntették ki, az 1896-os milleneumi kiállításon pedig aranyérmet nyert.  
 
„Év Múzeuma” különdíja
Százhalombatta, Matrica” Múzeum és Régészeti Park (Gesztenyés u. 1-3.) 
Az OKM Közgyűjteményi Főosztályának különdíját a Múzeum a magas színvonalú, látogatóbarát és interaktív állandó kiállítással nyerte meg, melyhez Régészeti Park is kapcsolódik. A látogatók megismerhetik a rómaiak által Matricanak nevezett település területén előkerült gazdag bronz-, vas és római kori emlékeket, és Szászhalombatta történetét egészen napjainkig. A Régészeti Parkban pedig hiteles őskori házak, kemencék és más épületek rekonstrukciói láthatók, továbbá őskori kézműves technikák is kipróbálhatók.
 
 
Előzetes
Közeledik június 19, néhány nap múlva éjjel is nyitva lesznek a múzeumok az egész országban. A Múzeumok éjszakáján a „Minden Állandó …” – Idő és időtlenség a Szépművészeti Múzeum Állandó gyűjteményében" programra is szeretnénk felhívni a figyelmet, mely este 6-tól éjjel 2 óráig tart. Tematikus tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, bábelőadás, koncert, MúzeumMozi, felolvasások és további programok várják a látogatókat. Érdemes azonban a többi közgyűjtemény programjában is tájékozódni, és a speciális buszjáratokkal akár több múzeumban is körülnézni, élvezni a különleges programokat és szép gyűjteményeket Budapesten és vidéken egyaránt.
 
 
II. Bemutatjuk
 
Lengyel Hercegnő – Magyar Királyné – 2010 március 22 - június 30.
A Lengyel-Magyar Barátság Hete alkalmából nyílt kiállítás ismeretterjesztő és tudományos szintén is be kívánja mutatni Piast Erzsébet alakját, és a korabeli Óbuda életét, megjelenését, melyben I. Ulászló lengyel király és árpád-házi Hedvig hercegnő lánya is komoly szerepet vállalt. Erzsébet királyné (1305k-1380) első Anjou-házi uralkodónk, Károly Róbert negyedik feleségeként 1320-tól élt Magyarországon, és aktív szerepet vállalt az ország közéletében. Részt vett a visegrádi találkozón (1335), diplomáciai úton segítette gyermekei hadjáratait. 1334-ben klarissza kolostort és templomot alapított szülei és saját lelki üdvére, majd 1343-ban királynéi rezidenciává alakította a várost – miután fia, Nagy (I.) Lajos király neki adományozta Óbudát. A bemutatott tárgyak hazánk számos múzeumának az emlékeiből lettek összeállítva. A kiállítást 3dimenziós rekonstrukciók teszik szemléletessé, hiszen az épületeknek ma már többnyire csak a képe vagy az alaprajza ismert. Maga a kiállítási tér is a korszakot idézi, a gótikus kor hangulatát keltve.
 
Óbuda – Egy város három arca – 2010. június 17-től állandó kiállítás
A Zichy kastély nyugati szárnyában rendezték be az új állandó kiállítást, mely Óbuda történetét a középkortól az 1970-es évekig mutatja be. Három nagy egységre oszlik, melyeket egy valódi, macskaköves utca köt össze a kiállítási térben, több helyen sztereo-nézegetőkkel ellátva, melyeken át az aktuális jelenlegi terekre lehet kitekinteni.
A tárlatra belépve elsőként a királyi majd királynői város képe tárul a látogató szeme elé, benne Erzsébet királyné pompás, korában világhíres templomával. A folytatásban a falusias mezőváros válik láthatóvá, mely a török hódoltság után a Zichy család koronabirtokaként számos nemzetiség betelepítésével népesedett be. Itt a korszak bemutatásához ugyanúgy hozzátartozik a kastély makettje, mint az olyan interieurök, mint a piaci jelenet, a szatócsbolt, Tóbiás Simon kádármester műhelye, a kiskocsma, ahol vörösbort iszogattak a polgárok, vagy a polgári házak és vályogépületek konyhája. Az egységet egy vetítő teremben a 20. század eleji szanálásokat bemutató híradó részletek zárják, mellyel helyet biztosítottak a 70-es évek panel világának, a kísérleti lakótelepnek, a házgyárnak és a város képét ma is meghatározó, emblematikus Flórián áruháznak. A látogatók számára a kiállított emlékek sokféleségén kívül a változatosságot interaktív bemutatók és játékok is elősegítik. 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Óbudai Múzeum (Szentlélek tér)
A Múzeum 1973-ban nyitotta meg először kapuját az óbudai helytörténeti gyűjtemény bemutatására, és hosszú ideig a III. kerület helyi érdekű kiállításaként működött – felélesztve az 1945-ben teljesen elpusztult Óbuda Múzeum emlékét. Önállóságát 1996-ban nyerte el. Ekkorra már igazi múzeummá gyarapodott az egykori Zichy kastélyban őrzött anyag. A Múzeum történetében 2008 jelentett ismét fordulópontot, amikor bezárták, hogy jelentős átalakítási munkák eredményeként modern, interaktív múzeumként nyithassa ki kapuit kívül és belül is úgy építészetileg, mint berendezésében újjávarázsolt formában. A különböző gyűjtemények a Fő tér épületeiben nyertek elhelyezést. Idén márciusban kezdett az új múzeum bemutatkozni a nagyközönségnek. Eddig két kiállítás tekinthető meg, mivel a már említett Erzsébet kiállítás mellett egy középkori Óbuda kiállítás is látható, melyben a korabeli város mindkét egysége, az egyházi és királynéi városrész is bemutatkozik, nevezetes épületeivel és piacaival, valamint hivatali emlékeivel. A kiállításokhoz múzeumpedagógiai tevékenységek kapcsolódnak, és további programok. Ezeken kívül középkori sétát is szervez a Múzeum, ahol a különböző emlékek eredeti helyeit keresik fel.
 
 
Ha kíváncsi vagy, a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


Zenei betétek:
Mirage - Hazug álom
Schola Hungarica - Allelluja: Video caelos apertos
Ugye mi jó barátok vagyunk…
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Tóth Lázár
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.