Börzsöny Múzeum / Szob

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, June 10
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013 június 10.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Szob, Börzsöny Múzeum  
 
 
A műsor vendégei:
Batizi Zoltán, a Múzeum vezetője, régész
Fésű József György, Börzsöny Múzeum Baráti Kör Egyesület elnöke, humánökológus és népművelő
 
 
I. Kaleidoszkóp
Pécs, Poszt (Színház tér 1.)
Vándorszínészet a 19. századi Magyarországon – 2013. június 6. - 2013. június 15.
A tárlat középpontjában a színészet hőskorának jelképe, az ekhós szekér áll. Rajta keresztül villantja fel a 19. századi színházi előadások néhány jellegzetességét, az alkalmi színpadokat, a szcenikai keretet, a jelmezeket, a kellékeket, a színész öltözőjét, a próbák rendjét, az előadások körülményeit. A neves színigazgatók és színészek közül többeket megjelenit, mint Dérynét, Kántornét, Megyeri Károlyt, Láng Ádám Jánost, Szilágyi Pált, Balog Istvánt, Molnár Györgyöt, vagy Szuper Károlyt. Megjelenit néhány néma képletet Balog István hagyatékából és összegzi az irodalmi (Arany János, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Herczeg Ferenc), szinházi és filmes feldolgozásokat.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Szubszaharai Afrika – 2013. június 3. - 2013. június 10.
A Budapest Afrika Fórum keretében, egy magángyűjtemény darabjaiból valósult meg, és a Szaharától délre eső nyugat- és kelet-afrikai bennszülött népművészet emlékeit állitja ki, Tanzániától egészen a Kongó-medencéig. Különösen érdekesek az ébenfából faragott szobrok és maszkok. A hangszerek pedig nem csak a szemnek szolgálnak különleges látványt, hanem a látogatók meg is szólaltathatják.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Örömdarabkák – 2013. június 3. - 2013. június 30.
Bokor Balázs festményei saját kedvtelésére, örömére készültek, ahogy versei is, vagy zenei és színászi tevékenysége, de másoknak is örömet tudnak okozni, mint Los Angeles-i (2011, 2012) és hazai (2012, Tök) önálló és csoportos (2012 , Budapest) kiállításai mutatják.
 
Hódmezővásárhely-Koppáncs, Emlékpont / Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ (Andrássy u. 34) 
On the ground 1989-94 – 2013. május 28. - 2013. június 30.
A tárlat a rendszerváltást követő időszak underground kultúráját és társadalmi változásait mutatja be Rudolf Hervé mintegy 100 fényképe és videó iinstallációja segitségével – a dokumentátor és a képzőművész szemszögéből. Fiatal művészként jött ide atyja szülővárosába, külföldiként sajátos szemszögből figyelte a hazai eseményeket, közben maga is aktivan részt véve a korszak szubkulturális életében. Az átmeneti időszak már nem és még nem jelensége izgatta leginkább. Jellegzetes figurák jelennek meg képein, mint Király Tamás, Bárdos Deák Ágnes, Szirtes András, Barcs Miklós, Bende Zsuzsa, és a új társadalmi és gazdasági rend ellentmondásos jelenségei.
 
Budapest, Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája, Komor Marcell u. 1.)
A meztelen férfi – 2013. március 23. - 2013. június 30.
Az elsősorban felnőtt látogatóknak szóló, a linzi Kunstmuseummal együttműködésben létrehozott kiállitás a férfi akt művészeti szerepének alakulásába enged betekintést, mely a férfi identitás, a társadalmi szerep, a hatalmi viszonyok függvényében alakult és alakul ma is. A száznál is több művész alkotásait bemutató tárlat az utóbbi száz évre helyezi a hangsúlyt, kezdetben inkább csak férfi, de mára női szemmel is. A felsorakoztatott művek alapján a hagyományos férfi szerepmodellek átalakulásával, az identitás válságának megnyilatkozásaként úgy tűnik, a modern művészetben a meztelen férfi megörökitése jellemzően a feltárulkozás, az önmegismerés, a megújulás hordozójának tekinthető.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Várkonyi Károly grafikus- és festőművész centenáriumi kiállítása – 2013. június 6. - 2013. június 27.
A művész (1913-2001 július 13) születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a könyvtár gyűjteményén keresztül lehet végigkisérni életútját. A budapesti Képzőművészeti Főiskola végeztével Debrecenben merkantilgrafikával foglalkozó , majd kultúrmérnökként dolgozó, 1944-től térképész tisztként harcoló művész amerikai hadifogsága után hazatérve (1946) elsősorban portréfestőként működött. Később a grafika felé fordult, és számos nemzetközi grafikai világtalálkozóra hivták meg. Dániába Margit királynő meghivására érkezett, és könyvtára számára ex libriseket készitett.
 
Jászberény, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Gyöngyösi út 7.)
Különös találkozás. Hamza D Ákos filmművészeti munkássága – 2011. november 4. - 2013. október 31.  A tárlat stand- és werkfotókra, dokumentumokra, filmkritikákra, főcímjegyzékekre, újságcikkekre, személyes, illetve a kor hangulatát idéző tárgyakra alapoz, és mellette a cimben jelzett pályázatra beérkezett művek válogatása látható. Hamza D. Ákos (1903-1993) Olaszországban és Brazíliában szerzett magának filmrendezőként nevet. Filmjeit a kiállitáshoz kapcsolódó filmklub látogatásával lehet megismerni, mig festészetét az Úton c. válogatás mutatja be.
Hamza D. Ákos 1903-ban Hódmezővásárhelyen született, a család innen költözött Erdélybe, előbb Nagyszebenbe, később Aradra, majd az első világégés ideje alatt vissza Magyarországra. A gyermek Hamza így Szolnokon járt gimnáziumba, de Kecskeméten érettségizett. A Magyar Királyi Képzőművészeti Akadémia rajzpedagógusi szakának elvégzése után állami ösztöndíjjal és Csók István festőművész támogatásával került Párizsba, ahol szabadidejében filmstúdiókban dolgozott asszisztensként. Így jutott a neves francia rendező, René Clair közelébe, akitől - bevallása szerint - elleste a filmkészítés titkait. 1938-ban hazatért, és néhány barátja segítségével létrehozta a Hamza Filmet. Első nagyjátékfilmje, a Gyurkovics fiúk 1940-ben aratott átütő sikert a hazai mozikban...  Több filmműfajt és -stílust honosított meg Magyarországon (például a film noir-t, a sci-fi-t, a western-t), sőt még színvonalas filmtechnikai tanulmányokat is publikált.
 
Budapest, Molnár C. Pál Műterem-múzeum (Ménesi u. 65)
Múltba merengő, jövőbe látó. Rudnay Gyula, a magyar lelkiség festője 2013. február 15. - 2013. június 22.
A Rudnay Gyula (1878-1957) Kossuth-díjas festőművész tiszteletére rendezett kiállítás rendezéséhez a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum lelkes csapatán kivül maga a Rudnay család is csatlakozott. A tárlaton a festészet helyett ezútal a generációkat felnevelő tanáregyéniséget kivánják bemutatni, aki világos palettájú, szenvedélyes, szimbolista festőként hatott a következp nemzedékekre.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Kultea (Korona tér 1.)
Biztosítók épületei Budapesten – 2013. április 11. - 2013. június 23.
A kereskedelmi életben oly fontos egykori neves biztosító társaságok által emelt díszes palotákat közül több a mai napig is Budapest utcáit ékesiti. Egy részük felirat vagy mai funkció révén őrzi ennek emlékét, máskor ezt már a feledés homálya fedi. A várostörténeti adatokat feltáró kiállitás rájuk is felhivja a figyelmet korabeli és napjainkban készült fényképekkel, alaprajzokkal, homlokzati rajzokkal, ill. más részletekkel.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Kultea (Korona tér 1.)
A Pajtás és pajtásai – 2013. április 18. - 2013. június 23.
Az 1950–1966 közötti időszak, az úgynevezett ipari korszak legnagyobb példányszámban előállított magyar fényképezőgépének, a a Pajtásnak a tervezése, gyártása, értékesítése és használata áll a tárlat középpontjában. Megjelennek azonban kortársai, az Útitárs, Fotobox, Momikon és Mometta gépek is az egykori osztálykirándulások, családi események, fotószakkörök legfontosabb kellékeivel együtt. Sőt az ifjabb generáció átélheti az otthoni, fürdőszobai előhívás élményét is.
 
Tihany, Bencés Apátság (András tér 1.)
Vagyóczky Károly kiállítása – 2013. március 16. - 2013. július 14.
Vagyóczky Károly (1941-) festőművész, Ferenczy-díjas grafikus, bankjegytervező 1978-tól vezeti a Pénzjegynyomda Művészeti osztályát. Mint sokszorositó- és nyomtatványgrafikus számos Forintos terve került ki a kezei alól, és 2011-ben az ő tervei alapjn készült el a Balatoni korona is, mely a helyi készpénzt helyettesítő utalvány. Számos dijat nyert hazai és nemzetközi kiállitásokon, és például ő tervezte a Nobel-dijas tudósok bélyegsorozatot, a Kodály blokkot, a II. János Pál pápa magyarországi látogatására készitett blokkot és emlékivet. A tárlaton munkásságáról ad áttekintést.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Vonzások és változások – 2013. március 23. - 2013. július 21.
A Nemzeti Múzeum és a Kogart Ház a magángyűjteményekben található mintegy 120 magyar festmény segitségével a 18.-19. századi hazai festészetről nyújt átfogó képet. Ezzel gyakorlatilag a nemzeti festészet megszületésétől a millenniumig tartó fejlődést mutatja be, ritka kulturtörténeti pillanatként egyébként a nagyközönség számára hozzáférhetetlen művekkel. Láthatók a magyar tájfestészeti hagyományokat megteremtő id. Markó Károly nagyméretű mitológiai kompozíciói, a 19. század szinte minden fontosabb hazai személyiségének portréját megfestő Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozíciói, Munkácsy Mihály Poros útja, és olyan mesterek, mint például Mányoki Ádám, Donáth János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Tudós magyarok, akik a XX. századot csinálták – 2013. - állandó kiállítás
A tárlat Magyarország, illetve a magyar tudomány eredményeivel, jelentős találmányaival, és az ezeket létrehozó magyar tudósok, gondolkodók bemutatásával példát és célt kiván adni látogatói számára. Felhivja a figyelmet a magyarság sokrétegű, tartalmas műveltségére és az európa és a világ tudományos életében betöltött szerepére. Csak néhény név, akik találmányiakkal helyet kaptak: Eötvös Lóránd, Bánki Donát, Csonka, Szent-Györgyi Albert, Oláh György, a Bolyaiak, Neumann Jánost, Erdős Pál, Lax Péter, Lovász László ... Honnan a sok felfedezés? Létrejöttükbn fontos szerepet töltött be a 19. század második felében megreformált magyar oktatás, a jelentős kultúrpolitikusuk és pedagógusok.
 
Székesfehérvár, Városi Képtár / Deák Gyűjtemény (Oskola utca 10.) 
Újabb meglepetés… olvasóink részére. V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás – 2013. május 18. - 2013. október 27.
A Művészkönyv kiállitások sorozatát 1987-ben inditotta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, és ezt 1994, 2000 és 2006 éve követte a sorban. A tárlatok során létrejött és gyarapodott az ország első múzeumi művészkönyv-gyűjteménye, mely mára elérte a 1500-as számot - körülbelül 60 magyar és 500 külföldi művész alkotásaként. A művész könyvek elsődleges célja nem az olvasás, hanem különböző művészeti-vizuális gondolatokl és törekvések megjelenitése, vagyis valójában önálló műalkotások. Változatos technikákkal (másolás, nyomtatás, metszés, ragasztás, forrasztás, varrás), anyagokból és eszközökből (fa, papír, műanyag, réz, ólom, vászon, gipsz, textil) készülnek. Idén mintegy 220 művész 330 alkotása tekinthető meg.
 
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum / Rákóczi-ház (Széchenyi u. 12)
Bukta Imre képzőművész akadémiai székfoglaló kiállítása – 2013. április 18. - 2013. június 22.
A tavalyi életmű kiállitás után Bukta Imre (1952-) DLA képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára székfoglaló kiállításán az elmúlt évtized festészeti munkái közül válogatott. Művészetének egyik legfontosabb összetevője a „vidékiség” tökéletesen megélt létezése, hiszen Mezőszemerén él és alkot. Az általa művelt irtányzat, saját megfogalmazásában „agro art”, amely a paraszti létet egyszerre belülről és kívülről is megélő megfigyelő művész létformája. Ez egyúttal kritikai szemlélettel ábrázolt szeretetteljes rögzítést is jelent. Performanszaiban, fotóin, festményein és szobrain a szocializmus, majd az azt követő évtizedek groteszk, néhol abszurdba forduló apró drámái és eseményei elevenednek meg. Nyári művésztelepeivel egész kis művészkolóniával gazdagítja a helyi közösség életét.
 
Pécs, PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet, E 22 épület (Zsolnay Vilmos u. 34)
Múzeum LeSecet Magyarország – 2013. április 18. - 2013. június 30.
Tizennégy kortárs holland művész (Adriaan Rees, André Kruysen, Anne Wenzel, Arja van den Berg, Babs Haenen, Bastiënne Kramer, Berry Holslag, Gert Germeraad, Gijs Assmann, Ingrid Mol, José den Hartog, Nick Renshaw, Pepijn van den Nieuwendijk és Tim Breukers) a Magyarország Múzeum LeSecet meghívására kerámia anyagból 1:20 arányú kicsinyített méretben is készítette el egy alkotását, hogy azt a mini dobozmúzeumban elhelyezhesse. A mini-múzeumot LeSecet néven Bianca Runge hívta életre 2010-ben, és 2012-ben határozták el hazai változatának létrehozását. Az “artist-in-residence” programja keretében a Stichting Post 15 Alapitvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hozta létre, a holland és magyar művészek együttműködésének elősegitése érdekében.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Műcsarnok (Dózsa Gy. u. 37)   
Körösényi Tamás. A Művészet él! / Tamás Körösényi. Art lives! – 2013. június 13. - 2013. szeptember 8.
Körösényi Tamás (1953 február 18. - 2010. június 25.) Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész, habilitált egyetemi tanár, a kortárs szobrászatról való gondolkodás megújítója. 1976-tól kezdve művei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon, és számos hazai és külföldi közgyűjteményben láthatók. A klasszikus szobrászai problémákból indult ki, de aktuális kérdésekre reagált szellemes, gyakran humoris kompozicióival. A figurativ műtárgyegyüttesektől kiindulva geometrikus és az organikus formák határterületeire lépett, egy egészen sajátos stilus kialakitva. Művei többnyire vasvázra épített, papírpépből vagy poliészterből mintázott, élénk színűre festett szobrok, melyek rendszerint sorozatokat alkotnak, és azok egymáshoz kapcsolódnak. Oktatói tevékenyésgére kiváló szakmai tudás, nyitottság, szervezőkészség, és példaadó elvek és módszerek közvetitése jellemző.
 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Az Ipoly-mente és a Dunakanyar régészeti, történeti, néprajzi emlékei
 
Börzsöny-mozaik, a Börzsöny flórája, faunája
 
 
A tárlatok helyszíne:
Szob, Börzsöny Múzeum Kiállítóhely (Szent László u. 12.)

 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Börzsöny Barokk Napok 2007, The Sonora Hungarica Consort (részlet)
Börzsöny Barokk Napok 2009, Tűzijáték szvit
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Víg Péter  
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.