San Franciscótól Woodstockig / Kogart Ház

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, December 12

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 december 12.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / San Franciscótól Woodstockig, Kogart Ház
 
 
A műsor vendége:
Fertőszögi Péter, művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi utca 9.) 
Nyitva van az aranykapu. Játékkiállítás – 2011. december 6. - 2012. február 26.
A játék sokrétű szerepet tölt be életünkben, szórakoztat, kellemes időtöltést eredményez, nevel, fejleszt, örömforrás … Jelen tárlat ennek a sokrétűségnek a megragadására törekszik. A kiállított régi játékok és játékszerek, fényképeik, róluk készült filmek a Békés megyében működő múzeumok gyűjteményeiből és magángyűjteményekből kerültek a múzeumba.
 
Debrecen, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Baltazár Dezső tér 1. ) 
A szépség vonalai. Aktok az Antal-Lusztig Gyűjteményből – 2011. december 1. - 2012. február 26.
A tárlat gazdag anyagot mutat be a meztelenségnek az anonimitással és intimitással egyaránt folyamatosan játszó festményekből, tanulmányrajzokból, grafikákból és szobrokból. A kiállított alkotások elsősorban formaproblémák, a rajz és színek, síkbeliség és plaszticitás, kompozíció és ritmus tárházaként mutatják be. Többek között Ámos Imre, Czóbel Béla, Uitz Béla, Szőnyi István, Derkovits Gyula, Tihanyi Lajos, Vaszary János, Czigány Dezső, Kondor Béla, Henri Matisse, Medgyessy Ferenc, Rippl-Rónai József, és Mattis Teutsch János művei szerepelnek.
 
Debrecen, Városi Könyvtár (Hatvan u. 57.) 
Debreceni családok a 650 éves város XX - XXI. századi történetében – 2011. december 7. - 2012 február 29.
A helytörténeti fotókiállításon a város ősi családjainak a Helytörténeti Fotótárban található képeiből készített válogatás érdekes összehasonlításokra ad alkalmat. Egyes családok élete, családfája több generáción keresztül is végigkísérhető a felvételek révén.
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi u. 1) 
Kortárs költészet - kortárs grafika– 2011. november 9. - 2011. december 18.
A biennálé jelleggel 1995 óta rendszeresen megrendezett tárlat minden alkalommal az irodalom és a képzőművészet közös kapcsolódási pontjainak a bemutatására vállalkozik. Idén Weöres Sándor, Buda Ferenc, Tolnai Ottó és Karafiáth Orsolya költeményei által ihletett műveket mutatnak be. Az alkotások nem illusztrációk, hanem a kortárs költők gondolatainak vizuális műfajban való újrateremtései.
 
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.) 
Ima és tánc. Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása – 2011. december 9. - 2012. január 22.
Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja alkotásaiból készült válogatásban az „Árpád-házi szentek” és a „Magyar táncok” sorozat darabjai láthatók. A jól átgondolt, a magyar tánc lényegét megragadó szoborsorozat a Dunántúltól a Moldváig mutatja be a jellegzetes mozdulatokat és zenészeket is, de a középkori körtáncok öröksége, a reneszánsz szerelmi páros táncok többféle típusa, fegyvertáncok és virtuóz mutatványos táncváltozatok együttese is jelen van. A földfestékes, pasztellszínű történelmi kisplasztikák pedig történeti hitelességgel mutatják be a magyar népi életképeket, kihalófélben lévő népi mesterségeket, a honfoglalás alakjait a vezérektől a korabeli mesterségeken át a táltosokig, és az Árpád-házi szentek alakjait.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37) 
Kortársaink voltak. A Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjai – 2011. december 2 - 2012. január 1.
A tárlat az 1992-ben Makovecz Imre köré csoportosult szellemi kör, a magánerőből fenntartott, egyesületként működő Magyar Művészeti Akadémia közösségének eddigi történetét villantja fel 61 elhunyt tagjuk munkásságának emlékeit bemutatva: zeneszerzők, festők, filmrendezők, szobrászok, grafikusok, írók, költők, színészek és iparművészek emlékeivel. Céljuk továbbra is „a magyar művészet nemzethez tartozásának természetes, messze sugárzó képviselete”, mint Ács Margit írja. A köztestületté alakulásuk alkalmából rendezett kiállításon a középpontban Makovecz Imre egyik utolsó, megvalósulásra váró munkája, a Felső-krisztinavárosi templom építészeti rajzai állnak.
 
Budapest, Cervantes Intézet (Vörösmarty u. 32.)
Magyarok Ecuadorban: Olga Fisch művészete az ecuadori indián kultúrában – 2011. december 7. - 2011. december 14.
Fisch Olga (1901-1990) grafikus, képzőművész és az ecuadori indián kultúra nagy csodálója, 1901-ben Budapesten született, de élete jelentős részét Ecuadorban töltötte. Alkotásait az indián kultúrák ihlették és rendkívüli érdemeket szerzett az ecuadori indiánok népművészetének megismertetésében, kutatásában és megőrzésében. A Cervantes Intézet és a budapesti Ecuadori Nagykövetség közösen rendezett fotókiállításán a művésznő életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Das Anatomische Theater. Milorad Krstić kiállítása – 2011. december  11. - 2012. január 8.
Milorad Krstić grafikákból, muráliákból, táncból szőtt történelmi vízióját megtekintve a művészeti ágak, filozófiák, politikai árnyjátékok sűrűjében jár a látogató. A több mint 100 darabos gyűjtemény ugyanis, mintegy 20. századi vizuális enciklopédia mindezeket, és még az irodalmak, a film, a zene, a tudományok, a háborúk, a fogyasztói szokások, valamint az ezekből szublimált „mikrológiák” sorozata, mely mint egy színház tükrözi az élet lényegi, vonásait, mozgató rugóit.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.) 
Szocializmus játékszerei – 2011. december 8. - 2012. február 29.
A szocializmus korának idején a játékok az idő kellemes eltöltésén túl, egyfajta ideológiát is közvetítettek, mely tudat alatt beépült a gyermekek formálódó szellemébe. Íly módon, tükrözik a népi demokratikus szemléletét, és a játékokat előállító ipar fejlettségét is. Az itt kiállított játékok az 1948-1989 közötti időszakban készültek, és részben ma is használhatóak. Jellemzően a műszaki ismeretekkel és közlekedéssel kapcsolatban álló darabokat állították ki, mint a „pedálos Moszkvics”, a csehszlovák autóversenypálya, az évtizedekig gyártott magyar „holdjáró”.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.) 
A magyar Unitas-Tátra – 2011. december 10. - 2012. február 29.
A „Bádogtacskó”, „Viharkabát”, vagy „Hegyimiska” becenevekre hallgató Unitas-Tátra gépkocsik maradtak csak meg az 1928-tól hazánkban körülbelül 500 példányban összeszerelt teljes sorozatból. Annak idején népautónak szánták, és 3600 – 4000 pengőért árulták. Restaurált, Most üzemképes állapotban láthatók a múzeumban.  Maximum 70 km/óra sebességre képes. A kéthengeres típusok alvázaira saját tervezésű karosszériákat is építettek - ezzel született meg az Unitas-Tátra gépkocsi. A gépkocsik tulajdonosai; Földi Balázs, Révy László és dr. Velich István járműveik kölcsönzésével és anyagi támogatással is hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez.
 
Budapest, Koller Galéria (Táncsics Mihály utca 5., Budai Vár) 
Amerigo Tot: Mesélő műtárgyak – 2011. december 8. - 2011. december 23.
A több műgyűjtőtől (Láng György / George Lang New York-i hagyatéka, olasz és német magángyűjtemények) és az alkotó hagyatékából származó szobrok, rajzok és kapcsolódó archív felvételek önálló tárlatán a 2010-ben megnyílt Amerigo Tot (1909-1984) emlékszoba által nyújtott kép a szobrász kuriózumnak számító alkotásaival bővül. A tervek szerint a "Mesélő műtárgyak" című kamara-kiállítás sorozat rendszeresen mutatja majd be a XX. század egyik nagymesterének (megvásárolható) egyedi műveit.
 
 
Előzetes:
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
Bethlehemi jászol kiállítás – 2011. december 15. - 2012. január 10.
A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázat válogatott anyagából rendezett tárlat alapgondolata Jézus születéséhez és az adventi ünnepkör tárgyaihoz, díszítőelemeihez kapcsolódó művek bemutatása, és ezek hagyományainak ápolása. Az alkotások egy része kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek munkái, köztük határon túli magyar alkotások, másik fele viszont amatőröktől származik, köztük óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, vagy nyugdíjasok.
 
 
II. Bemutatjuk
San Franciscótól Woodstockig. Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971 – 2011. szeptember 24 - 2011. december 31.
A hatvanas évek lázadó amerikai ifjúságának zenei rendezvényeit hirdető, a főként a San Franciscói-öböl környékén Victor Morosco és társai által kialakított stílusban készült plakátokat egy sajátos művészi látványvilág jellemzi, mely erőteljes, ellentétes színekből, az art noveau-ra és a szecesszióra is jellemző hajlított formákból és vonalakból építkezik, és kedveli az ötletes képi megoldásokat, az izgalmas betűtípusokat. A sokszor tudatmódosító szerek alatti, forrongó amerikai ifjúság hangulatát idézi fel a tárlat, és az 1965-1971 között fellépő neves énekesek, zenészek, együttesek reliquiáival kiegészülve a velük elválaszthatatlanul összekapcsolódott friscói hangzás és pszichedellikus előadásmód érzetét kelti. Az eredeti, aláírt hangszerek, dedikált albumborítók, belépőjegyek, fellépőruhák pedig kultúrtörténeti és életmód bemutatóvá szélesítik. A plakátokon a rock and roll olyan hírességei szerepelnek, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Jefferson Airplane, The Greatful Dead, Santana, The Who, The Doors, Cream, Traffic, Creedence Clearwater Revival, The Byrds, Buffalo Springfield … 

 

A tárlat helyszíne:
Budapest, Kogárt Ház (Andrássy út 112) 
 
 
Zenei betétek:
Bob Dylen, How many roads
Joan Baez, We Shall Overcome
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!