A világ legnagyobb sütő- és díszítő versenyének díjnyertes tortái

A világ legnagyobb
sütő- és díszítő versenyének díjnyertes tortái

Lenyűgöző tortacsodák: magyarokat is díjaztak Birminghamben Magyarokat is díjaztak a világ egyik legnagyobb nemzetközi tortakiállításán és –versenyén hétvégén az angliai Birminghamben. Radó Krisztina például arany minősítést kapott esküvői torta kategóriában és különdíjat is nyert. Egy Angliában élő amatőr cukrászt, Ágnes Hámorit pedig bronzzal jutalmaztak a bírák. A show-ra több tízezren látogattak el, köztük a Hír24 stábja is – és néha bizony leesett az állunk.
 
A Cake International által szervezett idei birminghami megmérettetésen nagyjából ezer profi és amatőr cukrász versenyzett különböző kategóriákban, és több mint 150 kiállító vett részt.
Volt itt minden, Neytiri az Avatarból, integető Freddy Krueger és cupcake-ből épített szivárvány ruha,
 
torta1_cupcake-szivarvany-ruha650x433.jpg
amit a Hír24 szerkesztő-riportere is „felpróbált".

Az úgynevezett Rainbow Cupcake Dress a Cake Masters magazine standjánál állt – 800 süteményből építették, amelyeket 5 ember 8 órán át dekorált. A rajtuk lévő virágokat készítőjük három napon keresztül formázta és vagdosta ki. Még a baba felső testén lévő csipke is ehető. Persze ez csak a show kedvéért volt itt, nem a verseny részeként. Ahogy az egyik Avatar figura is: az egy méter magas, éppen nyilat kilövő Neytiri-t rizsfelfújtból, marcipánból és cukormasszából építette Emma Jayne, tortatervező.
 
torta2_avatar650x433.jpg
Emma Jayne Neytiri-je

A világ legnagyobb sütő- és díszítő versenyén több magyar is kiemelkedő eredményt ért el. Az Olaszországban élő Radó Krisztina arany minősítést kapott többemeletes esküvői tortájáért és megnyerte a Cake Masters magazin idei úgynevezett Royal Icing díját is.
 
torta3_rado-krisztina-aranyermes-tortaja8e2215e3-57a8-4cc6-9e86-b19d5a358e8f650x433.jpg
Radó Krisztina többemeletes esküvői tortája

Ágnes Hámori, vagy ahogy Angliában ismerik Dee Hamori a tavalyi negyedik helyezés után ebben az évben bronz minősítést kapott egyik alkotásáért – egy fondantból formázott kínai levesért. Dee családanyaként két és fél éve kezdett el tortákat készíteni, és teljesen autodidakta módon képezte magát – Worcesterben pedig otthoni sütödét vezet, Dee's Cake néven. Vele készítettünk interjút Birminghamben.
A verseny végén az is kiderült, hogy Dee másik alkotását, a kávés tortát azért nem díjazták, mert a színes kávébabokat egy drótra fűzte fel, és ebben a kategóriában csak ehető kiegészítőket lehetett használni.
 
torta4_dee-kavetortaja-nem-nyert650x433.jpg
Dee Hámori kávédaráló tortája egy drót miatt nem nyert.

A versenyen még egy magyar versenyző, Nagy Zoltán is különdíjat kapott a zsűritől grillázstortájáért.
 
torta5_nagy-zoltan-grillazstortaja650x433.jpg
Nagy Zoltán grillázstortája is tetszett a zsűrinek. Gratulálunk!