Újjáépített piramis Iszkaszentgyörgyön

Újjáépített piramis Iszkaszentgyörgyön

Nem kell Egyiptomig utazni a piramisokért. A Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön most avatták fel az egyetlen ismert magyar piramist. Egykor ezen a hegyen állt Pappenheim Szigfrid gróf építménye, most elkészült a pontos mása.
Az iszkaszentgyörgyiek közül már csak a legidősebbek emlékeznek arra, hogy a Piramita-hegyen egykor egy közel tízméteres piramis magasodott. Pappenheim Szigfrid gróf építtette az egyik családtagja emlékére. A legenda szerint a magas rangú rokon beleszeretett egy cselédlányba, de a románcot nem fogadta el a főúri család, ezért a férfi önkezével vetett véget az életének. A piramist éppen arra a helyre húzatta fel Szigfrid, ahol a halálos lövés eldördült.
 
iszkaszentgyorgy_piramis.jpg
Ampli Ferenc alpolgármester azt reméli, az új piramis is érdeklődést kelt
 
Az egykori patinás építmény az 1960-as évek elejéig állt, de az akkori politikai rendszer nem tűrte meg az arisztokrácia emlékeit. A piramist lerombolták, köveit a falusiak beépítették a házaikba – magyarázta Ampli Ferenc alpolgármester, aki gyerekkorában még játszott a régi piramis romjainál.
A Bors az iszkaszentgyörgyi kastélyban járt utána Pappenheim Szigfrid történetének, ahol a gróf 1936-os haláláig élt. Kiderült: a piramist tudatosan tervezte a hegyre a gróf. – Pappenheim Szigfrid nagyon művelt ember volt, rajongott az ókori kultúráért. Kétévente Egyiptomba utazott, és tanulmányozta a piramisokat.
 
Itthon azért építtetett egyet, hogy a tragikus körülmények között meghalt rokona nagysága előtt tisztelegjen – elevenítette fel a finn Ari S. Kupsus, aki jelenleg a kastély bérlője. Ari sokat beszélgetett Szigfrid Olaszországban élő unokájával, Szibill nénivel. Tőle tudjuk azt is, hogy a gróf tizenötezres könyvtárából csupán egyetlen példány maradt fenn. A könyv éppen Egyiptomról szól.
 
pappenheimszigfrid_iszkaszentgyorgy.jpg
Pappenheim Szigfrid a lánya esküvőjén (menyasszonytól balra)
 
A Piramita-hegyre ma is keskeny út vezet fel, szőlőültetvényeken át. Megéri a zarándokút, hiszen fentről páratlan kilátás nyílik a Bakonyra. Az egykori piramis mását régi helyén újra felépítették. – Sikerült megőrizni a múltunk egy szeletét a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően. Ez a piramis már betontalapzaton áll, nem lehet a köveit szétszedni. A belsejében egy időkapszulában napilapokat helyeztünk el ebből az évből, hogy mi is hagyjunk valamit a jövő generációjának – tette hozzá az alpolgármester.
 
forrás: Borsonline, 2014. május 23.
 
továbbiak: http://www.vehir.hu/cikk/2014-05-09/piramis-a-bakony-labainal