Amaraya Kairó új magyar hastáncosa

 
Ámulatba ejtette Egyiptomot Bea
 
Elsőként és hatalmas sikerrel mutathatta meg a legújabb egyiptomi stílust a kairói hastáncfesztiválon Tóth Bea Amaraya. Az oktató kijárási tilalomnak köszönheti friss tudását, amit továbbfejlesztve elhozott Magyarországra is.
 
Mesterkurzusra indult Egyiptomba, a hastánc földjére, ám alexandriai ismerőseinél „csapdába” került Tóth Bea Amaraya. – A kiéleződött politikai helyzet miatt polgárháborús tüntetések indultak, s egyik napról a másikra kijárási tilalmat rendeltek el. Ott ragadtam hetekre a lakásukba, lépcsőházakba kényszerült fiatalok között, akik hamar feltalálták magukat.
 
amaraya1_hastanc.jpg
Bea művésznevét, az Amarayát (Holdacska)
Madame Raqia Hassan mestertanártól kapta
 
Ha éppen volt áram, egyből szólt az elektronikust az tradicionálissal vegyítő zene, s rákezdtek a legújabb, street-dance-ből és capoerából merítő hastáncirányzatra, a mahraganatra, ami fesztivált jelent. A hastáncnak egyébként nem India, hanem Egyiptom a bölcsője, s a legmenőbb fiúk is űzik – meséli az egykori karatés hölgy, aki az ezredforduló után kezdett hastáncolni.
 
– Tízéves rutinom és nemzetközi bajnok-címem ellenére komoly kihívást jelentettek a speciális technikák, de nem adtam fel, kitartóan tanultam, gyakoroltam. A politikai helyzet rendeződése után Indiába utaztam, ahol barátnőm, Barbara Saidu jógaoktató segítségét kértem a megfelelő ellazulást igénylő figurákhoz.
 
amaraya2_hastanc.jpg
 
Négy hónappal később nekem köszönhetően ismerhették meg a kairói mesterek az alexandriai mahraganatra stílust – árulja el Tóth Bea Amaraya, aki nemcsak hazahozta Magyarországra, hanem barátnőjével tovább is fejlesztette azt.
 
Az A-Dance bemelegítéshez és levezetéshez is különleges jógát igényel, így a négyfázisú, ugrással, rúgással és guggolással tarkított stílus izomláz nélkül, a klasszikus hastánchoz képest alig fél év alatt elsajátítható. Ráadásul vékony derekat, kerek popsit és izmos lábat eredményez, fiúknak lányoknak egyaránt – összegez Bea.
 
forrás: Borsonline, 2014.05.29. 12:00 | Balajti Péter