Monet, Gauguin, Szinyei Merse és Rippl-Rónai / Magyar Nemzeti Galéria

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, October 21
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. október 21.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Budapest, Magyar Nemzeti Galéria
 
A műsor vendégei:
Plesznivy Edit, Festészeti Osztály vezetője
Gergely Mariann, 18-19. századi Gyűjteményi Főosztály vezetője 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum körút 14-16.)
Robert Capa / A Játékos. Capa, ahogy még soha nem láttad – 2013. szeptember 18. - 2014. január 12.
A tárlaton ezúttal Robert Capa (1913-1954) életében betöltött szerepek állnak a középpontban. Életének és munkásságának történetét, tetteit, és azok kontextusát, életének kényszerű helyzeteit, a felbukkanó lehetőségeket fényképek, vetített képek, tárgyak, dokumentumok, enteriőrök és hangkulisszák teszik láthatóvá. Capa képei a kreatív, történeti koncepción keresztül átértelmeződnek, és a látogatót az élet és a művész életében is fontos szerepet betöltő játék értelmének a keresésére, a szerencse és az egyén határainak a kutatására sarkallja.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Fej vagy/és vitorla. Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész kiállítása – 2013. október 15. - 2013. november 10.
Matzon Ákos (1945-) ezúttal a geometrikus reliefektől merőben eltérő műfaji keretek között mutatkozik be: figurális festőként mintegy 30 szimbolikus alkotásával az ember és hajója, a vitorlás és a víz és szél együttélését, egymásrautaltságát és kölcsönhatását mutatja be vitorlásverseny sorozatával. A balatoni regatták ihlette művek a verseny kaotikus mozgalmasságát és az összehangolt munka sikerét egyszerre jelenítik meg, felhasználva a vonalak kuszaságát, és a szentendrei festészet jellegzetes formaelemét, a profilábrázolást.
 
Zebegény, Szőnyi István Emlékmúzeum (Bartóky út 7.)
Triznya Mátyás és Szőnyi Zsuzsa emlékszoba –  2013. október 10. -  állandó kiállítás
Rejtett kincsek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből – 2013. október 10. - állandó kiállítás
Az NKA miniszteri keretéből felújitott Múzeum épületének történetéhez szervesen kapcsolódó kiállításokkal nyílt meg. Az eredetileg nyári nyaralónak megvásárolt házat Bartóky József (1865-1928) író, földművelési államtitkár lánya és veje rendelkezésére bocsátotta, akik 1924-től éltek itt. A modern műteremházat már Bertóky Melinda férje, Szőnyi István (1894-1960) építette építette hozzá 1960-ban. Lányuk, Szőnyi Zsuzsa író lett, férje, Triznya Mátyás viszont festőművész volt. Az új kiállításon mindkét pár életútja megismerhető fotók, filmek és tárgyak segítségével, és a festészeti művek is híven reprezentálják az alkotók művészetét. Mindkét tárlat létrehozásában jelentős szerepet töltött be Szőnyi Zsuzsa, aki édesapja képeiből álló gyűjteményét és férje, Triznya Mátyás festőművész hagyatékát is a múzeumnak ajándékozta. Szőnyi István minden alkotói korszakából látható egy-egy jelentős festmény, olyan remekművek, mint a Kerti pad, a Reggel, az Este Zebegényben, vagy A falu ősszel.
 
Budapest,Kiscelli Múzeum / Fővárosi Képtár (Kiscelli utca 108.)
Below the Line. Kelemen Zénó kiállítása – 2013. szeptember 26. - 2013. október .27.
Kelemen Zénót (1972-) a térbe írható, egymásba kapcsolódó formák viszonyai foglalkoztatják. Tárlatán ennek a gondolatkörnek az ábrázolásával alkot a fizikai valóságtól eltérő, új szobrászati valóságot. Egymásba fonódó Moebius-szalagok, hullámformák és csavart ívek bonyolult szerkezetei alkotják lüktető, különleges formáit.
 
Esztergom, Duna Múzeum (Kölcsey utca 2.)
Romantika. Kovács Melinda kiállítása – 2013.október 4. - 2013. november 18.
A legutóbb Balogh Rudolf-díjat nyert fotográfus képei a múzeum 3 termében is megtekinthetők. Különlegességük, hogy a művésznő makett formában tervezi meg műveit, majd a róluk készített fekete-fehér felvételeket utólag színezi. Most tájképeket és csendéletet állított ki, közöttük például egy hegycsúcs képét, különböző megvilágításokban. Ezúttal egy makettet is bemutatnak - éppen az említett tájképét.
 
Hódmezővásárhely - Kopáncs, Alföldi Galéria (Kossuth tér 8.)
60. Vásárhelyi Őszi Tárlat – 2013. október 6. - 2013. december 8.
A résztvevő művészek kiemelkedő munkássága révén a kortárs képzőművészek országos találkozójává vált 60. születésénapját jubiláló tárlat  Tornyai János szellemei hagyatékát ápolja. Alapítói Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, és Szabó Iván szobrászművész eredetileg a Hódmezővásárhelyen élő, illetve a város művésztelepein vendégeskedő alkotók műveinek a bemutatását tervezték. A ma már meghívásos és beadásos rendszerű tárlat a kortárs képzőművészet éves seregszemléje, melyre idén 768 alkotás érkezett. Köztük számos mű nyert díjat – 21 elismerést osztottak ki. Az Alföldi Galériában 194 művész 262 műalkotását mutatják be. – Lényegében a kiállítás kezdetével párhuzamosan Budapesten 21 díjazott művész csoportos bemutatója nyílik a IX-XI Galériában (Bartók Béla út 1. / október 8 – október 23.).
 
Hódmezővásárhely-Kopáncs, Emlékpont / Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ (Andrássy út 34.)
Műtermi jegyzetek – 2013. október 19. - 2013. október 31.
A Magyar Festészet Napján nyílt kiállítás a Hódmezővásárhelyen alkotó Zoltai Attila (1967-) művészi gondolatvilágába és világnézetébe vezeti be a látogatót, és a valóság és illúzió világának az átgondolására késztet. A bemutatott festmények és plasztikák gondosan kidolgozott témái a festőműhely eszközei körül forognak, ecsetek, festéktubusok, paletták, oldószeres üvegek és más festőkellékek jelennek meg a képeken, rendszerint részben olyan tükrözött felületen is, melyet például borospohár, folyadékos üveg képez.
 
Miskolc, Városi Művészeti Múzeum / Rákóczi Ház (Rákóczi Ferenc u. 2.)
Bodonyi 70 – 2013. október 5. - 2013. november 2.
A 70 éves Bodonyi Csaba Széchenyi- és Ybl-díjas építész életútját mutatja be a tárlat, és elsősorban az elmúlt évtized folyamán készült alkotásait. Építészeti munkásságán túl helyet biztosít művészeti szervező tevékenységének, melyet az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiai helyi szervezetének elnökeként végez az észak-magyarországi régióban alkotó költők, írók, festők, szobrászok, építészek, és a művészeti élet további képviselőinek a bevonásával.
 
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum (Szent György tér 2.)
Akik hittek Törökországban – 2013. október 4. - 2013. november 17.
A több mint 66 tablóból álló nemzetközi vándorkiállítás Törökország történetét más népekhez való baráti kapcsolatainak tükrében mutatja be. Egymás kölcsönös segítésére, ill. Törökország menedék nyújtó szerepére számos példa akad kis és nagy nemzetek körében. A magyarok, lengyelek, spanyolok németek, zsidók, abházok, cserkeszek, kozákok, tunéziaiak, kurdok és további népek történetének eseményei kapcsolódnak hozzá. A bemutatott események között kiemelt helyet kapott Thököly Imre / Izmir, II. Rákóczi Ferenc / Rodostó és Kossuth Lajos és emigráns társai / Kütahya, Vidin, Sumla.
 
Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota, F épület)
Orbis pictus / A teremtés dicsérete / Ujjgyakorlatok, I. c. – 2013. október 3. - 2013. november 3.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakos hallgatói csoportjának Weöres Sándor Orbis pictusához kapcsolódó munkáiból összeállított kiállítás Comenius (1592-1670) „Orbis sensualium pictus ...” művéhez hasonlóan a világ mai állapotának a bemutatására törekszik, kortárs művészeti eszközökkel.
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
Színek, ízek, illatok – 2013. szeptember 26. - 2014. március 2.
Illatpiramis, virágóra, növénysimogató, bor színskála, virágénekek, animátorsarok, játékos feladatok és számos más különlegességgel szolgál a Múzeum kertészeti, szőlészeti, borászati, szeszipari terményeket rendhagyó módon bemutató tárlata. Tapintható, szagolható és alkalmanként ízlelhető kiállítási tárgyak érzékeltetik a virágok, zöldségek, gyümölcsök, dísz- és gyógynövények, aszalványok, szőlők, borok és párlatok sokféleségét. Történelmi tények, irodalmi idézetek, kultúrtörténeti érdekességek, korabeli dokumentumok és érzékszervi élmények együttese segít a magyar termékek és termények, köztük a hungarikumok megismerésében. 
 
Szeged, Vármúzeum / Kőtár (Stefánia sétány 2.)
Titanic és Carpathia – 2013. október 18. - 2013. december 15.
A Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka múzeummal együtt rendezett kiállításon a Titanic túlélőinek mentésében oroszlán részt vállaló Carpathia hajó és annak magyar hajóorvosa, dr. Lengyel Árpád központi szerepet tölt be. A tragédia és a mentés eseményein túl a New Yorkba vezető hajóút részletei is helyet kaptak. Szintén látható a hajótöröttek egy mentőmellénye, melyet Josip Car horvát pincér őrzött meg, és özvegye ajándékozott a rijekai Múzeumnak. Ez azért is különleges, mivel a világon mindössze ötről tudunk. 
 
 
Előzetes:
Pécs, Modern Magyar Képtár II. (Papnövelde u. 5.)
Gaudeo ergo sum – 2013. október 22. - 2013. november 17.
Tót Endre (1937-) emlékkiállításán életművét mutatják be a korai korszaktól a legközelebbi időkig. 2013-ban ugyanis a művész több művét letétbe adta hazai múzeumoknak, köztük a Janus Pannonius Múzeumnak. A tárlaton az itt őrzött munkákat állítják ki. A falképfestő (murális) szakon végzett művész színes kalligráfiákkal, lírai absztrakt festményekkel és grafikákkal, majd „fehér képekkel” kezdte pályáját, melyeket kollázsokkal és tusrajzokkal folytatott. Később a konceptuális művészet felé fordult, csatlakozott a mail art mozgalomhoz, és filmet is készített (Örülök, ha..., 1972). Újra 1987 óta fest, és ezeken viszi tovább a konceptualitást. 2009-ben Kossuth-díjat kapott, és megjelent „Örülök, ha egyik mondatot a másik után írhatom.” kötete, melyre a kiállítás címe is utal, „Örülök, tehát vagyok”.
 
Múzeumok Őszi fesztiválja – már csak október 27-ig tart !
 
 
II. Bemutatjuk
Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Ripple-Rónai – 2013. június 27 - 2013. október 13 / november 24.

 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Karády Katalin, Ugye gondolsz néha rám
Kormorán, Álmodj álmot álmodót
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.