Egyiptomi tájak, egyiptomi emberek / Somogyi Könyvtár, Szeged

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, May 5
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. május 5.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Somogyi Könyvtár egyiptomi kiállításai
 
 
A műsor vendége:
dr. Karacsi Zoltán geológus, Szegedi Tudományegyetem Pedagógusképző Kar, Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék vezetője 
Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtáros, a Somogyi könyvtár igazgatója
Kocsis Katalin könyvtáros, a kiállítás kurátora
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Petőfi Csarnok) 
Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás – 2014. május 2. - 2014. szeptember 30,
A több, mint 50 eredeti motoros és vitorlázó repülőt, ill. helikoptert felvonultató tárlaton számos további repülőgép-motor és hajtómű is megtekinthető. Be lehet ülni számítógépes repülés-szimulátorhoz, a Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe, és részt lehet venni földi űrutazáson. Megtekinthető több különlegesség, mint a Junkers F13-as gépnek egy korai, teljesen megmaradt példánya, melynek utolsó utasa IV. Károly magyar király volt második hazatérési kísérletekor (1921, „királypuccs”), a magassági világrekordot elért I. világháborús Aszódi Lloyd repülőgép, Farkas Bertalan és Valerij Kubászov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata és az Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolata. A pontosabb ismereteket dokumentumok, fényképek és magyarázatok segítik.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Fő utca 6. )
Fekete-Fehér. Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos fazekas kiállítása – 2014.április 3. - 2014. június 21.
A szövőasszony, Fülöp Pálné / Veca mama és Fazekas Lajos fazekas közös kiállításán két alkotó kétféle mesterség művészetét mutatja be. A Népművészet Mestereinek szakmái a (nemcsak) fehér, egyedi, leheletfinom szőttesekkel és a (nemcsak) feketére égetett edényekkel harmonikus egységet alkotnak.
 
Mezőkövesd, Matyó Múzeum (Szent László tér 8.)
Erdélyen innen, Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón – 2014. április 7. - 2014. június 15.
A Néprajzi Múzeum vándorkiállítása a Nagyváradtól délkeletre található, az Erdélyi-szigethegység és az Alföld között található Fekete-Körös völgyének földrajzi-természeti és néprajzi sajátosságait mutatja be, ahol a 20. század elején, a román többségű népesség közé ékelődve mintegy húszezer magyar élt. Az ő kultúrájukat, életmódjukat Györffy István néprajzkutató 1911-ben hosszabb terepmunkája során módszeresen feljegyezte, tárgyaikat gyűjtötte, fotó – köztük sztereó fényképezőgéppel készített térhatású fényképek, és un. autokróm lemezekre rögzített színes fényképek – és rajzos dokumentációt készített. A kulturális és társadalmi jelenségekre, a pillanatnyi állapotra és folyamatok összefüggéseire koncentrált. A feltáruló archikus paraszti világ több száz unikális darabját mutatják most be népviselet, kerámia, rajz, fénykép és térképek segítségével. Az utolsó egység a kutatástörténet, a néprajzi megközelítés és a terepmunka módszerének részleteibe, a gyűjtemény sorsába és a terület mai képébe enged bepillantást.
 
Fülek, Füleki Vármúzeum (MsU Fiľakovo, Radnicna 25.)
Polgári női divat a 19. században – 2014. március 14. - 2014. május 11.
A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a Betléri Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum közreműködésével létre jött tárlaton Erdély népviseleteit a Konthur Mária magángyűjteményéből származó válogatás segítségével lehet megismerni. A kiállításon a polgári divatkultúra követhető végig a nagy francia forradalom kitörésétől az első világháborúig – öltözetek és kiegészítők, melyek között némelyek a historizmus jegyében a rómaitól a rokokóig, a hazaitól a távol-keletiig különböző stílusok elelmeit vegyítették, de virágkorát élte e díszmagyar is. erdélyi szőttesek, szedettes és varrottas kézimunkák és a jellegzetes korondi kerámiák színesítik a képet.
 
Nyíregyháza - Sóstó, Sóstói Múzeumfalu (Tölgyes utca 1.)
Babaházak, ólomkatonák – 2014. április 5. - 2014. június 15.
A Földes János játékgyűjtő és -kereskedő kollekciójának egyedi darabjait bemutató tárlaton fiús és lányos játékok egyaránt láthatók. Az ólomkatonák mellé a szentendrei Skanzen egyedülálló babaház-gyűjteményéből kerültek babák, és a saját gyűjteményből is ritkaságok kerültek elő. A termet Nagy Róbert grafikus színes meseillusztrációi díszítik.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum - Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)
Oroján István és Nemes Aurélia – 2014. április 4. - 2014. május 31.
Oroján István (1947-) konstruktív szellemű, elvont, geometrikus elemekből építkező művész, aki líraian árnyalt táblaképeket, pasztelleket, grafikákat és fából kivitelezett kisplasztikákat alkot. Az ötvös-szobrász szakon végzett Nemes Aurélia (1975-) rajz- művelődésszervező és grafikus is. A különböző művészeti ágakban egyaránt alkot, a falképektől a gyermekkönyvekig műveinek változatos sora látható.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Molnár utca 11. )
Pajor Ildikó festőművész: Via Crucis – 2014. május 6. - 2014. május 25.
Liszt Ferenc zenéje, gondolatai, küzdelmei és sikereitől inspirálva egy festő szemével láttatják azokat. A színek, struktúrák, mélységek és magasságok, lendületek és megtorpanások Liszt zenéjének képi tükrei. Pajor Ildikó a zene által absztrakttá vált gondolatokat nonfiguratív képekbe önti.
 
Békéscsaba, Munkácsy Emlékház (Gyulai út 5.)
Új utakon Munkácsy nyomában. Szirtes János Munkácsy-díjas képzőművész kamarakiállítása – 2014. április 4. - 2014. május 15.
Szirtes János (1954-) képzőművész sokszorosító grafika szakon végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, de már előtte is gyakran szerepelt, mint performance rendező, résztvevő vaga megvalósító. Több művészeti csoportban is tevékenyen részt vett, például feLugossyval az Új Modern Akrobatika nevű performansz zenekarban, rendszeresen kiállít, jelenleg elsősorban a gesztusfestészet, -művészet területén alkot.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria (Akácfa u. 20.)
Ocskay László–Doky: Az agy formázása – 2014. április 30. - 2014. május 23.
A Határ Győző (1914-2006) emlékének szentelt kiállításon az autodidakta festő kalligrafikus motívumokból épülő, elvont kompozíció tekinthetők meg. Témájával az építészmérnök író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjára hívja fel a figyelmet, aki univerzális tehetségként indult életpályáján, majd a második világháború során szervezkedett, raboskodott, bujkált, megmentett, tolmácsolt ... A béke éveiben a „pártmaffia” keserítette életét, ugyanakkor rengeteg „új, értékes barátot, annyi érdekes embert” ismert meg, kötött velük barátságot. Ismét börtön következett, szabadulás után fordított és tervezett, az 1956-os forradalom után emigrált, és 1957-76 között a BBC magyar adásának munkatársa volt, 25 éven át angol diplomatákat tanított magyarra a brit külügyminisztérium megbízásából. Szellemi hagyatékát: több tízezer kötetes könyvtárát, videokazettáit, rádióműsorairól készült felvételeket a Petőfi Irodalmi Múzeumra hagyta, wimbledoni háza és annak berendezési tárgyai felett pedig a magyar állam rendelkezhet.
 
Győr, Esterházy-palota / Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Király u. 17.)
Elfeledett képek – 2014. április 13. - 2014. május 31.
Szadai Lajos (1902-1961) festőművész hagyatékának legszebb darabjai tekinthetők meg a tárlaton, melyek jelenleg egy balatonfüredi műgyűjtő, Szecsődi István tulajdonában vannak. a két világháború között többször is kiállító, elismert festő a második világháború után osztrák zsidó származású feleségével együtt Ausztriába emigrált, és korábbi itthoni tevékenysége elfelejtődött – ezt elősegítette, hogy ott elsősorban szobrászként működött. Nevezetes köztéri alkotása egy bronz kompozícióval díszített szökőkút (1959) St. Veit der Glan főterérén.
 
Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (Szoborkert 68.9)
Magyar táj, magyar ecsettel – 2014. április 20. - 2014. május 10.
Az alföldi festészet 19. század utolsó harmadától a 20. század második feléig terjedő időszakát 50 alkotás segítségével mutatja be a tárlat. Stílusuk változatos – akadémizmustól, a plein air festészetén keresztül a Munkácsytól ellesett realizmuson át, posztimpresszionista, szimbolista, expresszív, naturalista törekvésekkel vegyes, témájuk a közös, ihletadó alföldi táj, és a benne élő nép életmódja ellenére is szerteágazó. A tárlat Juhász Gyula versének gondolatmenete köré épült, és a legnagyobb mesterekkel büszkélkedhet: Mészöly Géza, Mednyánszky László, Deák Ébner Lajos, Bihari Sándor, Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula, Nyilasy Sándor ...
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.)
Grafikus világkép. Dámosy Géza útirajzai – 2014. április 11. - 2014. május 11.
Dámosy Géza építész, képzőművész világutazó rajzain vendéglátóhelyek, nevezetes épületek, távoli és közeli tájak emberei tűnnek fel a pillant ihletése alatt papírra vetve. A változatosságot maguk a témák adják, hiszen a világ legkülönbözőbb szegleteibe kirándul évente többször, majd élményeit könyv formájában saját rajzaival illusztrálva adja ki. A tárlaton útirajzainak ízelítője tekinthető meg.
 
Salgótarján, Dornyay Béla Múzeum (Múzeum tér 2.)
Változatok Rómára és Olaszországra – 2014. április 23. - 2014. május 15.
Gaál István (1933-2007) Kossuth-díjas filmrendező fotókiállításán 1959-1960-ban készített felvételei láthtók, melyeken a történelmi város ezer arca tűnik fel. Ókori emlékek, ókeresztény és reneszánsz épületek, szűk sikátorok és elegáns lépcsők, piaci jelenetek és utcai látképek, járókelő emberek és dolgozók sokasága teszi emberivé az Örök Város képét. A fényképeket abban az időben készítette, amikor a római filmfőiskolán (Centro Sperimentale di Cinematografia) tanult, majd docensként tanított.
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5)
Halottkultusz a korai császárkorban – 2014. április 4. - 2014. június 1.
A tárlat a korai császárkor temetkezési szokásait, a halott kultuszához kapcsolódó vallási hátteret mutatjuk be forrásadatok alapján. In situ, Fejér megye területéről előkerült temetőrészlet is bemutatásra kerül, a sírba elhelyezett mellékletekkel együtt.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
Hantai – 2014. május 8. - 2014. augusztus 31.
Hantai Simon (1922-2008) a római Magyar Akadémia ösztöndíjas itáliai tartózkodását követően, 1948-ban feleségével Franciaországba emigrált, ahol szürrealista korszaka után az absztrakt expresszionizmus jegyében alkotott. A hatvanas évektől kidolgozta a pliage képkészítési technikát, ahol a vászon hajtogatásával és festésével hatalmas felületeken absztrakt mintázatokat alkotott. Művein tükröződnek a Pollock-féle szabad képalkotás eredményei és a francia festészet fényre, színre és a felületre irányuló kutatásai. A nyolcvanas évek elején önkéntes száműzetésbe vonult. A tárlaton bemutatott 60 mű alkotó művészetének fő aspektusait, munkásságának korszakait szemlélteti.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Egyiptomi tájak, egyiptomi emberek – 2014. április 3. - 2014. április 26.
Dr. Karancsi Zoltán fotókiállításán hallgatóival közös, és egyéni útjain készült felvételek tekinthetők meg, melyek bemutatják azt a környezetet, ahol az óegyiptomi kultúra emlékei ma is túristák tömegét vonzza. Szakmájának köszönhetően elsősorban geológiai érdeklődésének megfelelő felvételeket válogatott ki, a Szahara változatos természeti formáit és a mellékfolyó nélkül a sivatagot átszelő Nílust mutatja be az ott élő egyszerű egyiptomi emberekkel.
 
Mindent Egyiptomról, képzeletbeli utazás a fáraók birodalmába – 2014. április 3. - 2014. április 26.
Kamara-kiállítás a fotókiállítással karöltve, azt bizonyos értelemben kiegészítve az ókori Egyiptom fennmaradt értékeir koncentrál, úgy műemlékek, mint régészeti ásatásokon, ill. korábbi gyűjtő tevékenységek során megtalált művek bemutatásával a könyvtár egyiptomi könyvei, albumai, folyóiratai, és zenei- meg filmanyaga segítségével. 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Ali Ya Ali / Emad Baroor
Yara / Law Bassely
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.