Szabadkéz. Rajz a magyar képzőművészetben tegnap és ma / MODEM, Debrecen

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, March 31
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. március 31.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / MODEM, Debrecen
 
 
A műsor vendége:
Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Baja-Szentistván, Türr István Múzeum (Deák Ferenc utca 1.)
Búza, kenyér, élet – 2014. március 5. - 2014. május 5.
A tárlat a búza útját mutatja be a Duna-Tisza közén, a földtől az asztalig két párhuzamosan futó idősíkon: a 20. század első felében, és most. Így került a kasza mellé a kombájn modellje, a szakajtó mellé a kelesztő tál, a teknő mellé pedig a robotgép. A változásokat figyelembe véve tehát az erőforrásaink és tartalékaink felhasználásáról, a fenntartható fejlődésről szól a kiállítás egy konkrét területre összpontosítva. Az önellátó paraszti gazdálkodás és a mostanában egyre inkább előtérbe kerülő ökológiai gondolkodás párhuzama a „szemét” fogalmát is górcső alá veszi. 
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.)  
„ … Ég és föld között … ” – 2014. március 6. - 2014. május 3.
Kabai László kiállítása filozofikus tartalmat hordoz. A természet jelenségeinek és a természet közeli, mindennapos élet egyes jeleneteinek megörökítésével emléket kíván állítani ennek a létnek, de egyúttal szimbolikus jelentést is érez ezek mögött a jelenetek mögött: a fényképek összekötő kapcsok a világ és annak nézői között, a teremtés egyfajta megjelenítői, ahogy a művészet többi ága is, legyen az festészet, zene, költészet vagy másfajta képalkotás, mivel a művész létezésünk értelmét és szerepét sűríti bennük össze. Weöres Sándor szavaival "...Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra".
 
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
Reigl Judit, Űr és extázis – 2014. március 21. - 2014. június 22.
A Reigl Judit (1923 Kapuvár - ) életművének különböző problematikáit és stációit tematikus és kronológiai rendben bemutató tárlat az európai és amerikai absztrakció hagyományait sajátos módon ötvözi. A művésznő a festményt a lélek, a tudatalatti lenyomatának tekinti, és egyúttal a szabadjára engedett testi energiákat befogadó felületnek. Munkái ennek jegyében születtek. A kiállítás áttekintést nyújt életművéről, kezdve a korai szürrealista alkotásokkal, majd a geszturális absztrakcióval, és a figurativitáshoz ciklikusan visszatérő, emberi testeket ábrázoló festményekkel. Pályája 1950-ben Párizsban indult, és hamar rátalált a kozmoszi látképekre és fizikai törvényekre. Következő ciklusában 1966-tól fehér vagy fekete alapon lebegő testekkel szembesíti nézőit, mely a zenei élmény megragadásával nyer végső formát – a vászon mindkét oldalának új technikájú megfestésével. Az utolsó nagy ciklus ismét a figurativitást választotta.
 
Budapest, Bálna / 306-os Teremgaléria (Fővám tér 11-12.)
Égbolt, kiállítás szemszögekből – 2014. március 6. - 2014. április 6.
A Napfény Poszt stílus- művészet-társasági élet blog kiállítása kortárs interaktív köztérnek ad helyet. Keresztesi Barbara, Fischer Tamás és Keresztesi Judit a 250 m2-es teremben 6 interaktív szobrot, ülő és állóhelyeket helyezett el, melyek részeként a néző önmagát és a teret új szemszögből szemlélheti. A terem egyik részében a felhők között, alatt járnak, másikban kameraképen nézheti, hogyan festene, ha a jelenet tényleg igaz lenne.
 
Budapest, Bálna / Makett terem (Fővám tér 11-12.)
Fényírók városa, 20 éves a Szellemkép – 2014. március 21. - 2014. április 6.
A Szellemkép Szabadiskola fotográfus és filmes iskola, alapítványi intézmény, alkotótábor, kiállítás-szervező platform, negyed évszázada alapított művészeti folyóirat, kulturális közszereplő, és olyan szellemi műhely, mely a fotográfiai tehetséggondozást tűzte ki célul. A tanítványok egy része mára a hazai fotográfiai élet meghatározó személyisége lett. Ennek folyamatát, eredményeit dokumentálják a felvételek, és mellette bemutatják Budapest elmúlt 20 évének változó arculatait is.
 
A Kassa-óváros / Kosice, Löffler Béla Múzeum (Erzsébet u. 20.)
Egyszerű kert – 2014. március 6. - 2014. március 31.
A Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájával közös kiállításon Pataki János és Urbán Tibor elmélyült, kreatív, műfajilag is sokszínű, könnyed, játékos és kísérletező műveit mutatják be, melyeken a talált tárgyak szépségét is felfedezve gyakran beemelik azokat a képzőművészeti alkotásaikba. A képzeletbeli kertben a két gondos kertész „csodaládikái” váratlan, meglepő asszociációkat keltő világba vezetnek – a részelemekből, a képekből, a tárgyakból, dobozokból valamiféle teljesség bontakozik ki, a két egyéni világ találkozási pontján. Pataki János a dobozok mikrovilágát sorakoztatja fel, Urbán Tibor festményeket, grafikákat, installációkat, képverseket és mail-art műveket készít a belső történésekből, érzésekből kiindulva, a szabadságot megjelenítve.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
KÉP-TÁR-HÁZ. Országos festészeti kiállítás – 2014. március 27. - 2014. május 11.
A kiállítás lehetőséget nyújt a jelenlegi stílusok, klasszikus és korszerű formák, technikák széles körű bemutatására, a szellemi áramlatok szemléltetésére. A részvevők részben felkért művészek, részben a elhívásra jelentkező alkotók. A beérkezett munkákat a mintegy 1000 négyzetméteres kiállító térben mutatják be, A válogatásban pedig a felhívó intézmények mindegyike részt vett.
 
Budapest, FUGA (Petőfi Sándor u. 5.) 
MEGA-PIXEL 2014, Képszonettek, Hommage á Bálint Endre  – 2014. március 26. - 2014. április 22.
Magyar Elektrográfiai Társaság / MET rendezésében számtalan művésznek a pályázatra beérkezett alkotása tekinthető meg. Az itt bemutatott művek mindegyike a Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, a hazai avantgárd kiemelkedő jelentőségű alkotójára, Bálint Endrére (1914-1986) emlékezik. Tükrözik munkásságának technikai és stiláris sokszínűségét, az absztrakt, konstruktivista, szürrealista, dadaista és informel rajzok, grafikák, festmények, kollázsok, montázsok és objektek megtermékenyítő erejét. A vizuális alkotások mellett visszatérő motívum önéletrajzi írása, ahol visszaemlékezéseiben a kor művészetéről és művészeti életéről emlékezik meg. 
 
Békéscsaba, Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria (Andrássy út 37/43.)
Grafikai csodák Jankaytól – 2014. március 14. - 2014. április 30.
A tárlaton Jankay korai grafikái láthatók, a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjteményéből. A rajzok az 1920-30-as évekből származnak. Maga is jelentkezett velük kiállításokra, de meghívást is kapott bemutatásukra. Szénnel, grafittal és pasztellel készítette őket, és közvetlen környezetének az alakjait örökítette meg rajtuk – békési és párizsi környezetben. Párizsban városképeket és életképeket festett. 1929-ben és 1934-ben egy-egy évet Ohióban töltött, majd Los Angelesben, végül 1948-ban Kaliforniában telepedett le.
 
Budapest, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Krisztina krt. 57.)
Bródy 150 – 2014. március 24. - 2014. május 31.
A jómódú egri család 14. gyermekeként született Bródy Sándor (1863-1924) munkásságát bemutató vándorkiállítás vezérfonala egyik fő műve, A tanítónő. Mellette azonban más alkotásai is megismerhetők, ill. kora színházi életének számos mozzanata. Látható például A dada rendezőpéldánya, Az ezüst kecske egyik dedikált kötete, bemutatják életét, szerelmét, Hunyady Margit színésznőt és közös gyermeküket, Hunyady Sándor írót is. Kiderül, hogy még gyermekként Adolf bátyjánál ügyvédírnoki munkát vállalt Gyulán, ahol első újságcikkeit írta, és ahonnan a „Nyomor” c. novelláskötetével (1883) tért vissza Pestre ...
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Tollvarázs. Dr. Boglár Lajos antropológus hagyatéka – 2014. március 1. - 2014. május 31.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, valamint a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány magánszemélyektől és civil szervezetektől összegyűjtött felajánlásának köszönhetően a Múzeumnak sikerült Dr. Boglár Lajos (1929-2004) Amerika-kutató etnológus és egyetemi tanár teljes gyűjteményt megvásárolni - két tollkorona kivételével. Az amazóniai indiánok kultúráját bemutató, 1950 és 2000 között gyűjtött 70 egyedülálló tárgy nagy részét az indiánok egzotikus amazóniai madarak tollaiból készítették rituális és hétköznapi célokra. A különlegesen szép és aprólékosan kidolgozott pille könnyű tárgyak az első kiállítás sanyarú körülményeit megidézendő raklapokra helyezve lettek kiállítva. Még közöttük is kiemelkedik egy másfél méteres, kék ara farktollakból készült kazsapó tollkorona és egy tollmozaikkal borított tapirape táncmaszk. Ezek megvásárlását, a Néprajzi Múzeumot alapítványán keresztül már korábban is nagylelkűen segítő Richard de Unger magántámogatása tette lehetővé.
 
 
 
Előzetes:
Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Serfőző utca 19.)
„Agyagból született”, örökség és újítás a fazekasságban – 2014. március 28. - állandó  
A Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény a régi és kortárs fazekasok munkáit egyaránt gyűjti, dokumentálja. Hadikfalvi Andrea fazekas mester kezdeményezésére egy felhívással a kollekcióból még hiányzó, mai fazekasmesterek alkotásait is sikerült most a gyűjteményben elhelyezni. Igy most már szinte teljesnek mondható a Kárpát-medence híres fazekas központjainak neves alkotóitól származó tárgyak sora. Jelen kiállítással erről kapnak a látogatók áttekintést. Minthogy a Kecskeméten évtizedek óta eredményesen működő Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteménye és tevékenysége meghatározó a kortárs kerámia művészetben, az így bemutatásra kerülő közel kétszáz alkotás a nemzetközi fazekasság számára is könnyen elérhetővé válik. Csoportosításuk a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint történik: a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világában, a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Debrecen, MODEM (Baltazár Dezső tér 1.)
Szabadkéz. Rajz a magyar képzőművészetben tegnap és ma – 2014. március 2. - 2014. június 29.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Debrecen, MODEM (Baltazár Dezső tér 1.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Monamo, Foggy.Day
Turbo akusztik @ Nanushka-Magnet
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.