... a tűz továbbadása. Terdik Angéla fazekas népi iparművész alkotásai /Tímárház, Debrecen

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, March 24
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. március 24.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Tímárház, Debrecen
 
 
A műsor vendége:
Mátrai Nagy Andrea, Tímárház vezetője, etnográfus
 
 
I. Kaleidoszkóp
Debrecen, Kismacsi Közösségi Ház (Napraforgó u. 16)
Alkottam egy világot magamnak – 2014. jsnuár 24. - 2014. március 31.
Éles Bulcsú a korábbi tájkép-kiállításai után most abba enged betekintést, hogy milyen témák foglalkoztatják a látott valóság ábrázolásán túl. A képek egy része narratív, konceptuális, könnyen érthető gondolatokat közvetít, míg más munkák egyszerűen csak azért készültek, mert az alkotás idején éppen ahhoz volt kedve. A képanyagban gondolatilag egy közös van: mindegyik Éles Bulcsú világát tükrözi. Erre utal a kiállítás címe, amely egy Edda-átirat. Technikai szempontból közös, hogy mindegyik kép tussal és nádtollal készült. A kiállítás anyagát Ferenczy Zsolt festőművész válogatta.
 
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1.)
Etno-trezor. Válogatott kincsek Déri György népművészeti gyűjteményéből – 2014. március - 2014. augusztus 20.
A kiállítás címének választott szóösszetétel egyfelől az értékek tárházára utal, másrészt arra, hogy itt különleges, eredeti vizuális élménnyel találkozhat a látogató. A népművészeti tárgyak szokatlan, vagy éppen meghökkentő elhelyezése a kortárs befogadó számára is élményt jelenthet. A festett és faragott bútorok, a kerámiák, a textíliák mellett komplett viseleteket és viseleti darabokat is bemutat a tárlat. Ezek a Kárpát-medence népi kultúrájának olyan karakterisztikus pontjairól származnak, amelyek korán a közérdeklődés fókuszába kerültek (matyó, kalotaszegi, sárközi és kalocsai). A viseletekhez kapcsolódva – jeles divattervezők alkotásain keresztül – mutatja be a kiállítás, hogy a magyar népművészet, a népviseletek, a népi motívumok hogyan jelennek meg a kortárs divatban.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum (Szent Borbála tér 1.)
XIX. és XX. századi magyar festmények. Válogatás a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Gyurkovics-gyűjteményéből – 2014. március 21. - 2014. augusztus 20.
A közel 160 alkotásból álló Gyurkovics házaspár gyűjteményében a 19. század közepétől a 20. század első harmadáig tartó időszak valamennyi rangos magyar festője képviselteti magát. Az első mű 1929-ben, az utolsó 1978-ban került ide céltudatos gyűjtés eredményeként. A törzsanyagot a reformkori alkotók (pl. Barabás Miklós, Borsos József, Kozina Sándor, Marastoni Jakab, ifj. Markó Károly), a hazai történelmi-akadémikus vonalat képviselők (pl. Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Gyárfás Jenő, Zichy Mihály, Keleti Gusztáv), a magyar realizmust (pl. Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Koszta József), a plain-air művészetet (Szinyei Merse Pál), a nagybányai festészetet (Ferenczy Károly, Maticska Jenő, Csók István, Glatz Oszkár), a szecessziót (Körösfői-Kriesch Aladár, Jaschik Álmos), a posztimpresszionizmust (Vaszary János, Rippl-Rónai József), valamint a modern tartalmi és formai újításokat létrehozó (Nemes Lampérth József, Domanovszky Endre) művészek festményei és grafikai lapjai képviselik.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum / Miskolci Galéria, Feledy-ház (Deák tér 3.)
Máger Ágnes festőművész: Etűdök – 2014. március 14. - 2014. 
Máger Ágnes (1944-) kirakatrendezőként felvételizett a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1971-ben végzett, és költözött a miskolci Művésztelepre. Diákéveitől folyamatosan állít ki, vesz részt művésztáborokban, tanulmányutakon. Számos díjat nyert – legutóbb a miskolci Múzsa díjat (2010), 1990 óta pedig a Gömöri Műhely vezetője. Könnyed festőiség, gazdag színvilág jellemzi festményeit, melyekkel hangulatokat, érzéseket közvetít. Mellette készít egyházművészeti alkotásokat, plasztikákat, és szinházi ill. bábszinházi díszlet- és jelmezterveket.
 
Dunaújváros, Intercisa Múzeum (Városháza tér 4.)
Betevő. Páhi Péter képzőművész kiállítása – 2014. március 7. - 2014. április 6.
Páhi Péter képzőművész és animációsfilm-készítő, aki alkalmazott grafika és videó szakot végzett a Magyar Iparművészeti Egyetemen, és a képzőművészet számos modern ágát műveli, hiszen készít festményt, grafikát, mozgóképet, mobil szobrot, objektet, alkot a land art, a comics/story-board (képregény és filmes jelenettervezéshez készülő folyamatábra), a mozaik területén, és vannak performance-ai... Mindezeket könnyed, humoros formában, ami egyúttal azt is jelzi, ezek számára a társasági életben való részvétel különböző formái.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
A Moholy-Nagy és Kozma-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása – 2014. február 21. - 2014. április 6.
A fiatal tehetségek alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítő, 25 éves múltra visszatekintő ösztöndíjpályázatra beérkezett, 9 tervező munkáit a téma innovációs tartalma, társadalmi és gazdasági jelentősége és nemzetközi összehasonlításban is értékelhető újdonságtartalma alapján választották ki: Geréby Zsófia, Giba Ágnes, Hukaya Simon, Jani Zsuzsanna (2011-es ösztöndíjas), Juhász Ádám (2011-es ösztöndíjas), Kiss-Gál Gergely (2011-es ösztöndíjas), Lantos Tímea, Németh Krisztina és Somogyi Éva.
 
Salgótarján, Dornyay Béla Múzeum (Múzeum tér 2.)
Művészet és ipari forma. 90 éves Takáts Géza üvegtervező iparművész – 2014. január 24. - 2014. március 27.
A tárlat Takács Géza (1924-) üvegtervező iparművészt köszöntötte 90. születésnapján. 1939-től üvegcsiszoló tanulóként kezdett a Salgótarjáni Üveggyárban dolgozni, 1945-1953 között a Bóna Kovács Károly vezette baglyasaljai Munkás Képzőművészeti Szabadiskola növendékeként tanult rajzolni, szobrászkodni, festeni. Közben üvegcsiszoló segéd, majd a mintázó csoport vezetője lett, és dolgozott a gyár üvegtervezőjeként, végül a gyártmányfejlesztési osztályt vezette. Használati és díszmű-üvegeket tervezett és készített – az automata tömeggyártás esztétikus termékei és a díszítő csiszolással ellátott különféle kézimunka jellegű asztali készletek, díszműáruk, valamint a hutakész vázák, tálak, üvegedények tervezése képezte munkássága törzsét. A tárlat ezek válogatásán és terveken, okleveleken keresztül ismerteti meg tevékenységét.  
 
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.)
Íjak és szálfegyverek – 2014. március 8. - 2014. május 10. 
A fegyverkiállítás szálfegyverekkel, fokosokkal, buzogányokkal, késekkel, számszeríjjakkal és íjakkal várja látogatóit. Típusukban, korukban változatosak, de többségükben a magyar fegyverkultúra jellemző eredeti darabjai és másolatai. Jól összehasonlíthatók velük a vikingek híres harci baltája, a flamand számszeríj, a spanyol kard, a japán kések és a szamurájkardok. Harci bemutatóval nyílt, és az érdeklődők két alkalommal (március 29-én és április 26-án) a kiállított fegyvereket kézbe is vehetik, majd a készítők és gyűjtők részletesen bemutatják, hogyan használták őket egykor.
 
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum (Gesztenyés út 1-3.)
3276 expedíciós nap. Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva – 2014. február 10. - 2014. március 30.
Dr. Balázs Dénes (1924-1997) a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jeges tájak és a vulkánok aktív tanulmányozója volt. Utazásainak szintézisei az őserdők és a sivatagok világáról jelentek meg, a többiről csak a vázlatok készültek el, pedig mintegy 130 országban végzett természetföldrajzi tereptanulmányokat. A megfigyelések és tudományos eredmények sora 27 könyv, több száz tudományos közlemény és ismeretterjesztő cikk formájában érhetők el, ill. az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, melynek létrejötte szintén neki köszönhető. A tárlat most hat tematikus egységben mutatja be a távoli tájakon gyűjtött ismereteket mindenki számára érdekes „háromdimenziós kézikönyv" formájában. Egyúttal felhívja a figyelmet a természeti értékek védelmére, a földtani kincsek megóvásának szükségességére.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.)
A Hrabal-galaxis pillanatképei. Fekete Ökör Baráti Kör kiállítása – 2014. március 27. - 2014. április 25.
A Bohumil Hrabal centenáriumhoz kapcsolódva, őt idéző tárgyakat, akvarelleket, táblaképeket, szobrokat, térplasztikákat, rendhagyó diafilmet, fényképeket és más művészeti alkotásokat mutat be a vándorkiállítás immár 13. helyén. Az életét, művészetét feldolgozó és értelmező tárlat 2005 óta járja a világot, és menet közben is folyamatosan gyarapszik, számos művész kapcsolódik be az életmű és hatásának bemutatásába.
 
Eger, Gárdonyi Emlékmúzeum (Gárdonyi utca 28.)
Gárdonyi Emlékmúzeum ünnepélyes átadása – 2014. március 18. - állandó
A felújított emlékházat az író egykori lakóházában alakították ki, az eredetileg Sánc nevű utcában. Gárdonyi 1897 és 1922 között lakott itt, és több regénye benne született. Talán legkiemelkedőbb az Egri csillagok (1901). Az előszobában majd tízezer darabos könyvgyűjtemény található, a hálószoba az eredeti berendezéssel tekinthető meg. Itt áll az a faragott íróasztal, melyen valószínűleg az Egri csillagok született. A festmények és az iskolai palatáblára rögzített tájképek festői tálentumáról vallanak. A dolgozószobában látható Gárdonyi nagy íróasztala, és Dankó Pista szegedi cigányprímás cimbalma, a vitrinekben pedig titkosírásos jegyzetei. A kerti Gárdonyi Géza bronz szobor Somogyi Árpád szobrászművész alkotása.
 
Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum (Stromfeld Aurél út 16.)
Díva, Színész, Nő. Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100 – 2014. március 22. - 2014. augusztus 31.
A három, száz éve született, emblematikus művésznő élete egyes szám első személyben ismerhető meg, hiszen vallomásaikból, saját szavaikkal elevenítik fel pályájuk különböző mozzanatait, emlékeiket, szerepeiket, férfiakkal, szerelemmel kapcsolatos nézeteiket, vagy éppen pályatársaikról alkotott képüket. Képek adnak arról, milyen volt egyszerre szinésznek lenni , nőnek, és önmagukhoz hűnek, ill. rájuk hogyan hatott századuk. Életművük így egyúttal koruk hazai társadalmi, kulturális viszonyainak is keresztmetszetét adja.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.)
Volt egyszer egy Vidámpark – 2014. március 6. - 2014. április 6.
A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata, márciusban két kiállítással örvendezteti meg a Múzeum látogatóit. Ime az első: a Budapesti Vidámpark 2013-as végleges bezárása előtt neves fotóművészek heteken keresztül kamerájukkal kísérték a népszerű szórakoztatóhely utolsó hónapjainak eseményeit. Ennek keresztmetszete éppúgy bemutatja a régi hagyományos játékokat és a mai kor modern játékait, mint ahogy a velük szórakozó, őket élvező embereket.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Nagymező u. 8.)
Az év legjobb magyar sajtófotói – 2014. március 28. - 2014. május 18.
A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri választotta ki. A 310 fotográfus 9583 képe közül a MÚOSZ Nagydíjat Bielik István szíriai polgárháborúban készült sorozatának („A véget nem érő pokol”), az André Kertész Nagydíjat Hajdú D. András emberközpontú dokumentarista fényképsorozatának („Nyíregyháza – Zürich Express”) ítélte. Ezeket a dijakat a többivel együtt (hír-esemény / képriport / emberábrázolás / művészet / sport / természet és tudomány / társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia / bulvár és humor) a legsikeresebb művekből válogatott kiállítás megnyitóján adják át. Népszerű témák voltak az árvíz, a hóhelyzet és a fesztivál. A pályázatra idén is jellemzően kiemelkedő, jól kidolgozott, erős anyag érkezett.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Ízelítő a 19. századi kalapdivatból a Tímárház Kisgalériájában – 2014. március 7. – 2014. április 18.
 
... a tűz továbbadása. Terdik Angéla fazekas népi iparművész alkotásai – 2014. január 24. - 2014. március 31.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.) 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Holdviola, Vágta (2011)
Holdviola, Erdő erdő
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.