MMKM, Műszaki Tanulmánytár / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, April 30

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. április 30.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Műszaki Tudománytár, MMKM / Budapest
 
A műsor vendége:
Dr. Vámos Éva főmúzeológus, Háztartástörténeti gyűjtemény
Képes Gábor osztályvezető, számitástechnika történeti gyűjtemény
Kovács Ottó, muzeológus, fotótechnikai gyűjtemény  
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Petőfi Csarnok
Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás – 2012. április 27. - 2012. október 15.
A Közlekedési Múzeum repülési és űrhajózási gyűjteményében több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek), valamint számos eredeti repülőgép-motort lehet megtekinteni. A tárlaton számítógépes repülés-szimulátorok működnek, és be lehet ülni egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe, ahol virtuálisan átélhető a vitorlázórepülés élménye. Eredeti műszerek, modellek, dokumentumok is láthatók …
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt.11.)  
„A házi számítógép hőskora” – 2012. április 26 - 2012. október 31.
A DOStalgia 2.0-ás verziójaként megrendezett kamara-kiállításon nemcsak látható az április elején elhunyt Jack Tramiel cége, a Commodore által gyártott, idén 30 éves Comodore64, hanem ki is próbálható. Egyúttal összehasonlítható nagy vetélytársával, a Sinclair által gyártott, szintén 30. születésnapját ünneplő Sinclair Spectrum konfigurációval, meg a C64 utódjával, az AMIGAval. Látható még a ZX Spectrum néhány szovjet klónja, és az MCD-1, a világ első kazettás floppy-ja, melyet Jánosi Marcell tervezett.   
 
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóháza (Lajos u. 158.) 
Három kései mese. Dobos Sándor fotóművész kiállítása – 2012. április 19. - 2012. június 10.
Az 1955-2000-ig vegyészként kutató, és ezzel párhuzamosan festészettel foglalkozó Dobos Sándor az utóbbi évtizedben a fényképészetet is művészi formában művelte. Ebben a műfajban is többször rendezett kiállítást. Mióta makuladegenerációja kialakult, betegsége különleges alkotások létrejöttét eredményezte. A világon több mint 160 millió embert érintő öregkori látáscsökkenés az ő esetében kettőslátással köszöntött be. A kór előrehaladtával egyre erősődő gyűrűlátással párhuzamosan, azt kiegészítő, helyettesítő, és egyre gazdagodó belső látásának gyönyörűsége alakul ki – fényképein ennek élményét osztja meg. A szabad látástól az elhomályosulásig terjedő folyamatot három „mesébe” tömöritette: Szerelmem Szicília / A makuladegeneráció elviselhetetlen gyönyörűsége / Kettőslátás.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Napóleon-ház (Király u. 4.) 
Aranyidők. Szalkai Károly festőművész önálló kiállítása – 2012. április 27. - 2012. június 30.
A Győrben alkotó Szalkai Károly az utóbbi három évének munkái tekinthetők meg a tárlaton. A művek főként zenei ihletésű képek, melyek az emberi kapcsolatokat, helyzeteket absztrakt, lírai módon jelenítik meg. A geometrikus és alaktalan íves síkelemek pasztell színei harmonikus egységet alkotnak az erőtejesen jelentkező ellentétek ellenére is. Tematika tekintetében a képzőművészet és zene közötti átjárhatóság keresése, megjelenítése jellemzi a kompozíció, a ritmus, a hangulati hatások és érzések kifejezése által.  
 
Százhalombatta, „Matrica” Múzeum (Gesztenyés út 1-3.) 
Tavaszi Tárlat civilben, Tavaszi reflexiók – 2012. április 26. - 2012. május 27.
A Dávid Művészeti Szabadiskola kiállításán az iskola volt vagy jelenlegi alkotói mutatják be műveiket. Nem sorolhatók trendekbe, és nem igazodnak napi elvárásokhoz. Az útkeresés, a mélyebb összefüggések utáni kutatás jellemzi őket. Sokuknál a művészet a mindennapok tartóoszlopa, élményeik és gondjaik tükre. Az alkotók életkorának széles sávja jelzi, mennyire fontos, éltető elem tud lenni a művészet korosztálytól függetlenül.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti és a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok 2011. évi beszámoló kiállítása – 2012. április 26. - 2012. június 18.
Idén hetedik alkalommal nyílik meg a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok munkáiból megrendezett tárlat. Az ösztöndíjban részesült fiatal alkotók a legkiemelkedőbb technológiai újdonságokat figyelembe véve értelmezték át a hagyományt, újszerű tárgyhasználati formákra hívják fel a figyelmet. A tárlat arra is példa, hogy a kézművesség és a design eltérő technikája egymást mennyire inspiráló és kiegészítő alkotásokat hozhat létre.  
 
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóháza (Lajos u. 158.) 
Trauma. Sipos Marica kiállítása – 2012. április 19. - 2012. június 10.
Sipos Marica kiállítása helyspecifikus installációfolyamát részben Galéria ódon falai inspiráltak. A csőrendszereiben folyó folyadékok testünk absztrakciói, a vér megjelenítői. A kiállítótér ily módón létrehozott meditációs térré alakításával szeretné a látogatókat a vér szimbolikus értelméhez kapcsolódó negatív érzésektől és félelmektől megtisztítani, azzal, hogy a csövekben zajló bonyolult, mégis monoton és folytonos folydogálással elősegíti az élet alapjaira való összpontosítást. 
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u.19.) 
                Festett bútorok régen és ma – 2012. április 19. - 2012. május 26.
A 2. Országos Népi Bútorfestő találkozó alkalmából rendezett kiállításon együtt láthatók a Bozsó Gyűjtemény 19. századi hartai német bútorai és a Népi Iparművészeti Gyűjtemény mai, hagyományos festett garnitúrái.  Így jó lehetőséget nyújtanak az érdeklődők számára a bútorok művészeti, néprajzi és praktikus oldalának összevetésére, az ismeretek bővítésére és új ötletek merítésére.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u.19.) 
Bőr - szín – ház. Balla István bőrész kiállítása – 2012. április - 2012. május 12.
"Balla István tudatosan ötvözi a képzőművészet szinte minden ágát, a festészetet, a grafikát és a szobrászatot a bőrművességgel. Mint mondja, az általa létrehozott foglalkozásnév, a bőrész ezt fejezi ki, mivel ebben megnevezi alapanyagát a bőrt, és eszközét, az észt, mellyel az új utakat keresi. Műveinek másik ihlető „alapanyaga” a színház, legyen az prózai zenés vagy táncos jellegű. Innen a cím másik eleme, hiszen az ihletet általában a színházi előadások közben nyeri.
 
Budapest, Kiss Áron Magyar Játék Társaság székháza (Orlay utca 2/b) - Tel.: 20 493 5412.
„Egy hazában…” Zorkóczy Miklósné, a Népművészet Mestere népviseletes babáinak kiállítása – 2012. április 27. - 2012. szeptember 30.
A Kiss Áron Magyar Játék Társaság klubhelyiségében rendezett tárlaton 86 darabból álló, magyar és hazai nemzetiségi viseletes baba kollekciót lehet megtekintetni, ill. az ezek hátteréül szolgáló népviseletekkel megismerkedni. Valamennyi darabja ugyannak a mesternek, Zorkóczy Miklósnénak az alkotása. A kiállítás csütörtökönként 14-18 óráig, ill. előzetes megbeszélés alapján más időpontokban is megtekintehető.
 
Budapest, Parlament / Alsóházi társalgó (Kossuth Lajos tér)
                Megmentett Örökség - Kincsek Európa szívéből – 2012. április 20. - 2012. április 27.
A Magyar Régész Szövetség hazai ásatásokból szemezgető régészeti kiállításán az utóbbi 15 év nagy leletmentő ásatásain, és az autópályák építését kísérő feltárásokon előkerült nagy értékű leletekből látható válogatás magyarázó rajzok és felvételek kíséretében. Ezt kiegészítik olyan légifelvételek, melyek egy hajdani település, villagazdaság vagy más épület sokszor már csak a magasból látható maradványait mutatják. Rendezők: Lassányi Gábor, Mérai Dóra, Sebők Katalin és Kovács Loránd Olivér.
 
Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum (Szent Isván király út 1.) 
Élet a halál után. Az egyiptomi halotti kultuszemlékei. Válogatás a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének anyagából – 2012. április 28. – 2012. június 30.
A válogatás az ókori egyiptomi művészet világába nyújt betekintést, és egyúttal a korabeli életszemléletet is tükrözi, hiszen az ókori Egyiptomban az élet egyik legfőbb feladatának a túlvilági, örök életre készülést tartották. Ez szőtte át mindennapjaikat, és irányította tetteiket. Mivel azonban a túlvilágon a földi élet tökéletes formáját képzelték el, halotti kultuszok emlékei nagyon sokat elárulnak hétköznapi életükről, vágyaikról és örömeikről.
 
 
Előzetes:
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.) 
Fehérvári csizmadiák céhkönyve – 2012. május 4. - 2012. június 24.
 
 
II. Bemutatjuk
Műszaki Tudománytár kiállítása

 

 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, MMKM Műszaki Tanulmánytár  (Prielle Kornélia u. 10.) 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre a hét végén  meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Gyerekdal: Ovi Beat (Diós Ági - Iván Jutka)
Bűbáj, Vágó Detti (Giselle takarít)
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.