Hajdúsági Múzeum / Hajdúböszörmény

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, October 10

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 október 10.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Hajdúsági Múzeum, Hajdúböszörmény
 
A műsor vendége:
Gombos-Orosz Ibolya – múzeumpedagógus, könyvtáros
 
 
I. Kaleidoszkóp
Szeged, Somogyi-Könyvtár (Dóm tér 1-4)
Anne Rice 70 éves – kamara-kiállítás a kortárs írónő életéről és műveiről – 2011. október  4 - 2011. október 15.
Anne Rice, születési nevén Howard Allen O'Brien (New Orleans 1941 október 4. -) amerikai író. Leginkább a Vámpírkrónikák című sorozatáról ismert. A modern kor egyik legolvasottabb szerzője. Az első publikált regényét (Interjú a Vámpírral) 1973-ban írta. San Franciscóban vásárolt háza lett a Mayfair boszorkányok élete című regényének színhelye. Ezt követően New Orleansba költözött, és miután férje agytumorban elhunyt, Kaliforniában telepedett le, ahol ma is dolgozik. Még két álnevet használt: Anne Rampling és A. N. Roquelaur.
 
Szeged, Somogyi-Könyvtár (Dóm tér 1-4)  
Csáky Lajos festőművész: Corpusok – 2011. október 9 - 2011. november 9.
A művészi pályáján grafikusként induló Csáky Lajos a 80-as évek közepétől váltott a festészetre. Művei misztikus pátosszal, szimbolikus és szürreális elemekkel telítettek. Erősen kötődik a figurális ábrázolási hagyományokhoz. Technikájára jellemző a festékrétegek gondos felrakása, a részletek kidolgozottsága. Hol a vékony, áttetsző rétegek keltenek elégikus hangulatot, hol a vastagabb anyagkezelés felületi gazdagsága válik meghatározó elemmé. Képi világát elmélyült, meditatív hangulat uralja.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Dugovics Titusz tér 13-17.)
Szoc deko. Metalika – 2011. október 4. - 2011. november 6.
A kiállítás a múlt század 60-70-80-as éveinek fémekhez kapcsolódó alkotásaiból ad ízelítőt, bemutatva, az art deko továbbélését, deformálódását, és hogy hogyan vált a fémtárgy közízlést alakító, társadalmiasult, kulturális jelenséggé. A tárlat a korabeli fémkultúra iránti érdeklődés felkeltésén túl, szeretne párbeszédet kialakítani a mai és akkori nemzedék között, és elindítani a művek tudományos kutatását, feldolgozását – az alkotók is többnyire ismeretlenek.

Budapest, Kiscelli Múzeum / Újkori Várostörténeti Gyűjtemény (Kiscelli u. 108) 
Korszerű lakás, 1960. Az Óbudai Kísérleti Lakótelep története – 2011. október 5. - 2011. december 4.
Az 1960-as évek elején épült Óbudai Kísérleti Lakótelep története sűrítve mutatja be a háború utáni lakáshiányra adott lehetséges válaszok egyikét, a könnyű, kisméretű szobabútorokkal, beépített szekrényekkel bebútorozott, beépített típuskonyhabútoros lakásokat, melyeket lakóikkal együtt eredeti dokumentumok, építészeti tervek, fényképek, hangfelvételek, a lakók élettörténetét felelevenítő beszélgetések, a lakótelep megnyitásáról, és az azt megelőző lakáskiállításról készült rövidfilmek mellett az 1:1 méretben felépített és berendezett típuslakás tesz szemléletessé.

Kisvárda, Rétközi Múzeum (Csillag u. 5.) 
Murvai György fotóművész kiállítása – 2011. október 6 -2011. december 1.
A 71 éves máramarosi fotóművész képein szülőföldje tájainak, az ott lakó népnek olyan arcait, pillanatait teszi láthatóvá, amelyek az idegen szeme előtt rejtve maradnak. A táj szépsége, az emberi arcok üzenete, a mindennapi élet apró részletei szülőföldje szeretetéről vallanak.

Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum (Batthyány kastély) 
Időcsiga – 2011. október 7. - 2011. december 15.
A kiállítás a legújabb vas megyei őskoros ásatások eredményeket tárja a szakma, és a nagyközönség szeme elé. A nagy beruházásokhoz kapcsolódó ásatások és a kisebb területű megelőző feltárások leleteit a neolitikumtól a vaskorban élt keltákig áttekinti, az egyes korszakokon belül kultúrákra, illetve lelőhelyekre bontva. A kiállításon végig futó spirál, illetve csiga motívum, ami az idő jelképes megjelenítése is egyaránt felvonultatja a legszebb, legértékesebb tárgyakat és a mindennapi élet használati tárgyait.

Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.) 
Gorsium fejlesztési koncepciója – 2011. október 7. - 2011. november 6.
A tárlaton a jövőbeni tervek képes bemutatóját az eddigi feltárásokon elért eredmények egészítik ki. A fényképek, rajzok és térképek mellett többnyire terrakotta, és néhány kisbronz is színesíti a képet, közöttük egy világítótorony, a fésülködő Vénusz, vagy anya gyermekével kompozíciók, vagy egy nagyon szép női arc töredéke.
 
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.) 
Kubinyi Anna textilművész kiállítása – 2011. október 7. - 2011. november 25.
Kubinyi Anna pályája során egy különleges technikát fejlesztett ki, a textilplasztikát, amely bár szövőszéken készül, vastagabb, egyenetlenebb alapanyagot alakit ki, mint a hagyományos textileké: dombormű jelleget ölt. Munkásságáért 2010-ben Prima Primissima-díjjal jutalmazták, kiállításait többek között Franciaországban, Nagy-Britanniában, Indiában és Japánban is láthatta a közönség.
 
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely (Gáspár András utca 11) 
Nomád nemzedék:  játék és iparművészet – 2011. október 8 - 2012. február 29.
A tárlaton a játéktervezésben, a gyermekkultúra alakításában három évtizeddel ezelőtt létrejött iparművészeti alkotások sora látható, olyan alkotóktól, mint Kardos Mária, Nagy Mari, Vidák család, Galánfi András, Dugár János, Lakatos Lilla, Nagy Kristóf, Berhidai Magdolna, Rácz Rozál. Mivel a kiállítás az intézmény 30 éves jubileuma alkalmából nyílt, annak történetét is bemutatja a játszóterek, játékpályázatok, etyeki, tokai és más táborok, könyvek meg plakátok segítségével.
 
Szeged, REÖK - Regionális Összművészeti Központ (Tisza Lajos krt. 56)
Gerle-Benes – 2011. október 8. - 2011. november 13.
Gerle Margit (keramikus) és Benes József (grafikus) művészházaspár közös kamara-kiállítása az egyetem őszi fesztiváljának keretében. Gerle Margit az SZTE-JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének oktatója.
Németh György – 2011. október 1. - 2011. november 13.
A Szegeden élő és jól ismert fotóriporter és -művész 60. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítása az elmúlt másfél évtizedből nyújt válogatást, többek között a művész utazásai közben készített képekkel.
 
Csenger, Helytörténeti Múzeum (Hősök tere 3.)
Az Ecsedi-láp világa – 2010. szeptember 16. - 2011. október 11.
A kiállítás bemutatja az egykori Ecsedi-láp élővilágát, természeti értékeit. A falakon körbefutó nagyméretű panorámakép és a nádas-imitáció kis tavaival a hangulatát is felidézi. Egy fahídon lehet belépni. A láp élővilága és az ott élő ember sem marad el. Egy pákászkunyhó előtt élethű bábú jelzi beilleszkedését ebbe a világba.

Bonyhád, Völgységi Múzeum (Szabadság tér 2.) 
Emelt fővel - Bukovinai székelyek Magyarországon 1941-2011 – 2011. május 5. - 2011. október 15.
A bukovinai székelyek közel kétszáz éves történetét dolgozza fel a kiállítás térképek és archív felvételek segítségével. A népcsoport ez idő alatt többször is lakóhelyet váltott, és közben sokan költöztek közülük Erdélybe és az Aldunára is. A tárlat bemutatja vándorlásaikat, lakóhelyeiket, a telepítések okait és következményeit, és a 70 évvel ezelőtt a Dunántúlra hazatért közösség beilleszkedését, szerteágazó és sokrétű a hagyományaik, kultúrájuk még élő emlékeit.

Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Ady Endre u. 7.) 
Erzsébet királyné és a divat II. – 2011. június 18. - 2011. október 15.
Czédly Mónika, a gödöllői divatszalon vezetője újraálmodta és a 19. századihoz hasonló anyagokból, aprólékos munkával rekonstruálta Erzsébet királyné 11 ruháját. A tárlaton a kiegészítőkön kívül a falakon elhelyezett képek és leírások, a vitrinekben korabeli csipkék, sálak és legyezők tekinthetők meg, közöttük Sziszi tényleges zsabója.
 
Budapest, Klébelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10) 
Terra Incognita. Hegedűs Miklós festményeinek kiállitása – 2011. október 10 – 2011. november 4.
A magyarul „Ismeretlen Föld” sorozat képei 1993 óta készülnek. Az eredetileg térképészeti kifejezés ezúttal a körülöttünk tapasztalt megannyi titokzatos, rejtett törvényszerűségek alapján szüntelenül változó természeti jelenség festői megjelenítésére vonatkozik. Ahogy a művész fogalmaz, „a világosság és sötétség ős-ellentétéből megszülető színek, a színekből „belső szükség-szerűséggel” létrejövő formák… irányában keresgél, és reméli, „hogy talán néha rálelek a jelenségek mögött titkos csendben szövődő rejtett igazságnak egy apró csillámára.”
 
Budapest, Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
                A fagy birodalma: titkok és rejtélyek a Sarkvidéken – 2011. szeptember 10 – 2011. november 2.
Az Északi- vagy Déli-sarkvidék csontig hatoló hidegben pezsgő életének megismertetését kísérli meg a tárlat, melyben a jeges vizben úszó parányi lények, a halak, bálnák, kardszárnyú delfinek, grönlandi cápák világába lehet bepillantani, és a havas tájon megtelepedett jegesmedve, fóka, pingvin, narvál, hótücsök, lunda túlélőművészete, vagy a Déli-sarkon nyíló két virágos növény is felfedezhető az élethű szobrok és színes képek segítségével. Ráadásként még a Föld múltjába is bevezeti a látogatókat a tárlat. A többi National Geographyvel közösen rendezett tárlathoz hasonlóan játéklapokkal járható végig.
 
Budapest, Művészetek Palotája (Komor Marcell u. 1.) 
Magyar hangszertörténet – 2011. október 1. - 2011. október 21.
A kiállításon a koncertlátogató közönségnek a Hangszerkészítők Szövetsége a magyar hangszerészet múltját és jelenét mutatja be a művészi módon, gazdag mesterségbeli tudással készített hangszereken, és a hozzájuk fűzött magyarázatokkal, melyekből kiderül, hogy a magyar hangszerészetnek voltak világhírű mestereket felvonultató korszakai, és ezernyi szabadalom, hangszer, találmány fűződik például a Beregszászy, Nemessányi, Schunda és Stowasser nevekhez, vagy több hangszerészünk világhírű és iskolateremtő alkotó lett. Új és régi instrumentumok, a hangszerkészítés műhelytitkai, különleges szerszámok és eszközök, műhelyrészletek, érdekességek és különlegességek várják a látogatókat.
 
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.)
Párhuzamos kiállítás a színről – 2011. szeptember 30 – 2011. november 27.
A tárlaton az NKA pályázati támogatásával idén megvásárolt új szerzeményt, Csutak Magda Csend élet V. című alkotását lehet megnézni. Ez a mű a művészet és a tudomány határterületén a szín anyagi természetét kutatja. Vele együtt látható a szintén Bécsben élő Ingo Nussbaumer Virtuális színcsövek szeriális fényinstallációja, mely ugyancsak a fény materiális/immateriális természetével foglalkozik.
 
 
Előzetes:
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) - 
Európa szövete - Egy 18. századi brüsszeli kárpit kortárs parafrázisai – 2011. október 13. - 2011. november 27.
A Múzeumban őrzött, Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című 18. századi brüsszeli kárpitot Magyarország soros EU-elnökségének idején az EU tagállamainak számával azonos, 27 művész alkotta újjá a 27 kimetszett kisebb részlet értelmezésével és megszövésével. Az így készült Európa szöveten a textilművészek az imitált hiányok kitöltésekor mintegy az eredetire visszahelyezhető idézeteket szőttek. A parafrázisokból összeállítandó közös művel a kortárs művészetnek erre az ágára kívánták irányítani a figyelmet.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37) 
                Pályázatkiírás a 13. Velencei Épitészeti Biennále kiállításának kurátori posztjára, 2012 őszére.
A magyar pavilonban, vagyis Giardini di Castelloban rendezendő kiállítás nemzeti biztosa a Műcsarnok igazgatója Gulyás Gábor, a rendezés költségeit a NEFMI biztosítja.
 
 
II. Bemutatjuk
"A Hajdúság története és néprajza" kiállítás és múzeumpedagógiai programjai

A tárlatok helyszíne:
Hajdúböszörmény, Hajdúsági Múzeum (Kossuth Lajos utca 1.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Hajdútánc, Lugosi Tibor tárogató
Cseh Tamás, Hajdútánc
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.