Egy Olimpián kívüli magyar világcsúcs / Mónus József íjász rekordja

Egy Olimpián kívüli magyar világcsúcs

 
A Kína belső-mongóliai Ergun városában rendezett nemzetközi hagyományos távlövő íjászversenyen, ahol 11 ország 12 tartományából vettek részt versenyzők, magyar világcsúcs született: a hajdunánási Mónus József a saját készítésű íjával és vesszőjével 653 méter távolságra lőtte ki nyilát. (Előző világrekordja 2010ben 508,74 méter volt.) A 2. helyezett pálmáját a 15 éves Posta Csongor vitte el.
 
Az új csúcs tiszteletére az 1226-os világrekorder Esunkei mongol íjászéhoz hasonló emlékoszlopot emelnek. A hagyomány szerint azonban a Dzsingisz Kán egyik ünnepi versenyén lőtt 502,5 métert jóval meghaladta az 1500-as években élt török harcosok nyilainak lőtávolsága, mely a 800 métert is elérte, és Mónus feltételezése szerint a honfoglaló magyarok nyilai is hasonló teljesítményre lehettek képesek. Új világcsúcs terve a Boszporusz átlövése, a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méter feletti érték.
 
Mónus József más íjászati kategóriákban is indul. 2008-ban például az összetett tradicionális íjak korlátlan erejű Turkish kategóriában és a vadásznyílvessző stílusban állított fel világrekordot Amerikában, míg a korlátlan erejű vadászvesszős kategóriában 3 méterrel ért el kevesebbet a távlövőlegenda, Don Brown 303 méteres világrekordjánál. Ide egyébként felkészülése során 600 nyilat készített, összesen tizenhétezret lőtt velük, de tizennyolccal indult a versenyre. Szaruból való íjaihoz Grózer Csaba barátja látja el felszereléssel, a védőfelszereléseket pedig Váradi László és felesége készíti számára. Ezek rendkívül fontosak, mivel a vessző kilövésekor maga az íjász komolyan megsérülhet.

 

forrás: Richpoi