Simontornya, Vármúzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Január 2

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 január 2.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / Simontornya, Vármúzeum

A műsor vendége:
K. Németh András régész, a Simontornyai Vármúzeum vezetője
 
 

Kaleidoszkóp
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Napóleon Ház (Király u. 4.) 
           II. Art / Tárlat. Kortárs képzőművészet Győrben – 2011. december 17. - 2012. január 31.
Az ART9000 egyesület 2010-ben az I. Győri Art/Tárlatot azzal a céllal rendezte meg, hogy a Győrött élő és alkotó, valamint a győri kötődésű képzőművészek bemutathassák alkotásaikat a város műértő közönségének. A kiállításon 25 alkotó 33 képe szerepelt nagy sikerrel a Győri Nemzeti Színházban. Ebben az évben a Városi Művészeti Múzeum karolta fel kezdeményezésünket, helyszínt és szakértő zsűrit biztosítva, ill. most bemutatja a zsűri által legjobbnak ítélt műveket. 

Létavértes, Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Irinyi utca 7) 
Pislákoló örökségünk. Észak-bihari kiállítóhelyek és gyűjtemények – 2011. december 16. - 2012. február 17.
A kiállítás sorozat a megyei múzeumokból összegyűjtött anyagon alapul, és az É-D-i muzeológiai szakszolgálat kiállítóhelyeit: Létavértes, Álmosd (Kölcsey Ferenc emlékház, kovácsműhely), Konyár, Hosszúpályi (Tájház és Szt Erzsébet gyűjtemény), Derecske (Tájház, helytörténeti kiállítás), Bagamér és  Nagyléta mutatja be. Nagyméretű molinók, tárgyak, aktuális kiállítások ismertetésével válnak ismertté a gyűjtemények.  A tervek szerint a kistérségben vándorkiállításként fog továbbhaladni.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (Sfîntu Gheorghe, Kós Károly utca 10.) 
Kiss Manyi. Centenáriumi vándorkiállítás – 2011. december 6. - 2012. február  
A tárlat a Székely Nemzeti Múzeum, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet immár 5 éves együttműködésének eredményeként jött létre. Kiss Manyi (1911-1971) életével, munkásságával kapcsolatban számos, az utóbbi évek kutatása során felszínre került színháztörténeti jelentőségű dokumentumot hoz nyilvánosságra. De látható például annak a bélyegnek a muszterpéldánya is, amelyet a Magyar Posta jelen centenárium tiszteletére bocsátott ki. A központi szerepet betöltő Zágon a művésznő gyermekkorának színtere, ahol először lépett színpadra. Felidézi sorsdöntő sikerét az Operettszínházban (1940), majd a Vígszínház és Madách Szinházban töltött éveit, filmszerepeit …
 
Rákóczifalva, Macimúzeum és Kiállítóterem / Bocs D'Art Galéria (Szabadság tér 3.) 
Aki Poseidont is megtanította úszni – 2011. december 16. - 2012. január 20.
A hatalmas mennyiségű játék mackó Balázs Antal és családja magángyűjteményből nőtt múzeummá az egykori Rákóczi kastély épületében. Számuk még mindig növekszik.  A legidősebb, régi farostos macik kora 111 év. A technikai jegyek mellett a történelmi korok öltözködési stílusait, a népi mesterségek, iparművészek, virágkötők különleges ruházatban megnyilvánuló ízlésvilágát is bemutatják, és jelmezeket is felsorakoztatnak, köztük Debreczeni Ildikó színházi jelmeztervező munkáit. A különböző gyárak termékei és az egyedi készítésű macik jól megvannak egymás mellett, még ha hírességek kezéből kerültek is ide. A havonta megújuló részben, most több mint 2000 régi vagy új doboz és használati tárgy egészíti ki a tárlatot. 
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Megvalósult művek 2011. Az NKA által támogatott iparművészek kiállítása –  2011. december 15. - 2012. január 29.
A Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiumának alkotói pályázatán támogatást elnyert művészek alkotásait hatodik alkalommal mutatja be az Iparművészeti Múzeum. A tárlat a kortárs iparművészet sokszínűségét, műfajgazdagságát tükrözi, és az iparművészek magas szakmai felkészültségéről és alkotókedvéről tanúskodik.
 
Budapest, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
Édentől keletre. Fotórealizmus: Valóságváltozatok –  2011. szeptember 14. - 2012. január 15.
A tárlat kísérletet tesz a kelet-európai és amerikai / nyugat európai fotórealista festészet párhuzamos jelenségeinek együttes bemutatására, a fogyasztói társadalom és a hiánygazdaság pillanatképeit egymás mellé állítva. Az igények és elvárások különbözősége következtében a közel azonos eszközhasználat ellenére gyökeresen más perspektíva tárul fel a kelet-európai művekben, jelentősen gazdagítva ezzel a korszak képzőművészeti spalettáját, és a hidegháborús realizmus összetettebb értelmezéséhez kínálva új szempontokat. Itt ugyanis a fotóillúzió megközelítésének (mint az utcai tükröződések és az arc ráncainak labirintusai) a helyébe a hétköznapok realista felidézése lépett.
A kiállításon szereplő művészek:
Robert Bechtle, William Beckman, France Berko Berčič, Bernáth(y) Sándor, Milan Bočkay, Corneliu Brudascu, John Clem Clarke, Chuck Close, Robert Cottingham, Csernus Tibor, Milutin Dragojlović, Don Eddy, Richard Estes, Halina Eysymont, Jadranka Fatur, Fehér László, Julián Filo, Gérard Gasiorowski, Franz Gertsch, Ralph Goings, Ion Grigorescu, Tadeusz Grzegorczyk, Jean Olivier Hucleux, Kelemen Károly, Konrad Klapheck, Kocsis Imre, Łukasz Korolkiewicz, Ewa Kuryluk, Lakner László, Matei Lazarescu, Richard McLean, Méhes László, Méhes Lóránt, Franc Mesarič, Jacques Monory, Malcolm Morley, Lowell Nesbitt, Nyári István, Theodor Pištěk, Sigmar Polke, Stephen Posen, Gerhard Richter, Veronika Rónaiová, James Rosenquist, Mimmo Rotella, Andrzej Sadowski, John Salt, Ben Schonzeit, Paul Staiger, Andrzej Strumiłło, Andrzej Szumigaj, Andrzej Tryzno, Gerd Winner
 
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. út 41) 
A Fa útja. Hollán Sándor kiállítása – 2011. november 29. - 2012. február 5.
Az 1956 óta Párizsban élő Hollán Sándor nyaranta négy hónapot tölt Langedocban, a természeti motívumok feldolgozásával. Itt vált kedves témájává a fa motívum, mely a természethűségtől belső világáig széles ívet ír le. A látás élményére alapozott művészete a külső és a belső élet kapcsolatát keresi,melyet a fán és a csendéleten keresztül mélyít el. Igy fejezik ki nála a fák a tér és mozgás, erők és ritmusok, tér és forma, szín és forma, Elmélyülés és újjászületés fogalmát. Az absztrakttól a realistáig sokféle megjelenítési mód jelentkezik, attól függően, hogy a motívum lényegét melyik fejezi leginkább ki. "Az vagyok, amit látok" hangzik Hollán művészi hitvallása.
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi u. 16.) 
A Láthatatlan ember arcai. Gárdonyi Géza – 2011. december 1. - 2012. október 2.
Az író Egerben őrzött hagyatékát is bemutató tárlaton meg lehet nézni Gárdonyi Géza (1863-1922) íróasztalát, amelyen az Egri csillagok című regényt írta, írógépét, utazóbőröndjét, "vándorbotját", pipáit, saját kéziratos bejegyzéseivel ellátott könyveit, kávékiöntőjét, pecsétnyomóját, tollait, vagy géppel írt kéziratait – többek között, mivel a bemutatott anyag ennél is szélesebb skálájával szeretné mű létrejöttét elősegítő különleges hangulatot. Nyolc egységben, 140 m2-en még titkosírásába is be lehet tekinteni. Az interaktív elemek pedig további arcainak megismerését segítik elő. A tárlat jövőre Agárdra, Balatonfüredre, Balassagyarmatra és Székesfehérvárra is eljut.
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila u. 93.) 
Bottyán Marianna: Színek és dallamok –  2012. január 4. - 2012. január 17.
A horvátországi képeken megelevenedik a tengerpart, a kikötők, a nyár. Az olajfestmények között hazai tájképek is láthatók, hiszen ezek színei is dalolnak, ahogy a tárlat címe sugallja. A plain air festményeket néhány csendélet szakítja meg, például orgonával, egy portré, és egy akt. A művek jellemzően harmonikusan alkalmazzák a hideg-meleg színek együttesét, kellemes összhatást keltve.  
 

II. Bemutatjuk
            Időszaki kiállítás az Országos Roma Közérdekű Muzeális Gyűjtemény és Kiállítási Galéria gyűjteményéből – 2011. október 26. - 2012. január 8.

Vártörténet – állandó kiállítás
 
Nemesi ősgalériák Tolna megyében – állandó kiállítás
 
Bazsonyi Arany festőművész – állandó kiállítás

A tárlatok helyszíne:
Simontornya, Vármúzeum (Vár tér 10.)  
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!

 


 
Zenei betétek:
Néhai való jó Mátyás királ (1490k.)
Saltarello II. (XIII. század)
II. Rákóczi Ferenc nevében írt énekek (XVIII. század)
Codex Régizene Együttes: Magyar táncok a Kájoni kódexből
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.