Sült malac egzotikus módra

Recepttúra 1.

Most az ünnepek alatt a kezembe került egy csomó régi újság, gondoltam, nem dobom ki őket olvasatlanul - és íme, az első szemrevételezéseknek máris van eredménye - megosztom, hátha kedve támad valakinek elkészteni, és küldeni róla egy szép képet a recept mellé. Persze engem is meg lehet kínálni, hisz az ötlet tőlem származik! A múltkor úgyis lemaradtam a gasztronómiai programról. Remélem lesz másik, és abba már belekerülök.

Sült malac egzotikus módra
 
hozzávalók:
3 kg csontos, bőrös malaccomb vagy sertéscsülök
3 dl alaplé vagy víz
 
páchoz:
2 evőkanál egész római kömény
2 evőkanál morzsolt oreganó
30 gerezd fokhagyma összezúzva
4 evőkanál olíva olaj
1 ¼ dl fehérborecet
2 ½ dl friss narancslé
4 dkg barna nádcukor
6 dkg só
1 evőkanál durvára őrölt bors
 
Elkészítése
pác: római kömény és oregánót összetörjük, elkeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, olívaolajat, borecetet, narancslevet, cukrot, sót és borsot.
 
hús: megmossuk, szárazra töröljük, felületét bekockázzuk, páccal jól bedörzsöljük, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük egy fedéllel zárható, sütőbe is helyezhető edényben.
Pácolás után szobahőmérsékletre hagyjuk felmelegedni, mellé öntjük az alaplevet, majd 175 oC-ra felmelegített (4. fokozat) sütőben kb. 3 ½ óráig sütjük.  Közben kb. 2 óra elteltével megforgatjuk a malacot, és ekkortól a fedél nélkül folytatjuk a sütést további 1 óráig. A további 30 perc alatt újra megfordítva, a bőrös felével felfelé készre sütjük. Közb en érdemes fél óránként a kisült lével megöntözni. Érdemes sütés után még a húst kiemelni, lazán alufóliával lefedni, és fél órára félretenni.
 
mártás: a hús mellett maradt lét a zsír eltávolítása után 10-15 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön.
 
forrás: Metropol 2014, december 5. – a TV Paprika Magazin ajánlatából